Een ‘grimme’ manier om tarotkaarten te leren kennen?
Wanneer je kijkt hoe je betekenissen van tarotkaarten kunt terugvinden in een sprookje, een gebeurtenis, een schilderij of wat dan ook, dan leer je de kaarten beter kennen. Ook als je totaal geen argumenten kunt bedenken, dan nog heb je weer een keer naar de kaart gekeken en gaat die kaart net een beetje meer voor je leven.
Dus neem je favoriete sprookje, trek een tarotkaart en kijk hoe die tarotkaart aansluit bij het sprookje, en hoe je de betekenissen van die tarotkaart kunt terugvinden in het sprookje.
Of neem een aantal kaarten, bijvoorbeeld Pentakels Aas t/m 10 en het sprookje van Vrouw Holle; dat vind ik namelijk een pentakelachtig sprookje. Of Het Meisje met de Zwavelstokjes – een bijzonder emotioneel sprookje – en de tarotkaarten van de Kelken. Voor Zwaarden en Staven kan ik zo snel geen sprookje bedenken, maar ieder sprookje is in feite geschikt. En denk ook eens aan gebeurtenissen.
Hoe kwam ik hierop?
Na Osho’s Wolken 6 en de Bremerstadsmuzikanten, vroeg ik me af, of je een willekeurig sprookje en een willekeurige tarotkaart zou kunnen kiezen en dan zou kunnen betogen waarom die kaart past bij dat sprookje. Ik had Hans en Grietje in mijn hoofd als test case en ik trok er een kaart op met het online dagkaart programma. Ik kreeg De Dwaas. Vervolgens heb ik gekeken wat ik kon met De Dwaas binnen het Hans & Grietje kader.
De Dwaas en Hans & Grietje
De personages in het sprookje van Hans en Grietje, laten de verschillende gezichten van Tarotkaart De Dwaas zien.
Hans en Grietje, het sprookje
De moeder van Hans en Grietje is dood. De vader is hertrouwd. Het gaat niet goed in het land en eten is schaars. De stiefmoeder besluit Hans en Grietje te lozen. Vader is tegen, maar zijn vrouw zei: “Dwaze man, moeten we dan alle vier van honger sterven, ga dan maar de planken voor de kisten schaven,” en ze liet hem niet met rust, tot hij toegaf. “Maar ’t spijt me toch zo van die arme kinderen,” zei de man.
De vrouw noemt de man ‘dwaas’. En hij is een dwaas. Niet omdat hij de kinderen niet wil achterlaten in het bos, maar omdat hij toegeeft.
Hans en Grietje hebben alles gehoord en Hans gaat kiezels zoeken, zodat ze de weg terug kunnen vinden. Dat lukt. Maar de volgende dag krijgt Hans niet de kans gehad om kiezels te zoeken, en besluit hij een spoor van broodkruimels te maken. Een dwaas plan, want de vogels en muizen eten de kruimels op.
Efteling – Snoephuis van de heks
Hans is een beetje de eeuwige optimist en stelt wederom zijn zus gerust dat het allemaal goed gaat komen en ze gaan op pad. Ze komen bij het snoephuisje van de heks – je weet wel, die van ‘knibbel knabbel knuisje’ – en beginnen gelijk te snoepen.
De heks doet zich aardig voor en nodigt de kinderen uit om binnen te komen. De volgende dag sluit ze Hans op in een hok en begint het plan om hem vet te mesten met als doel hem uiteindelijk op te eten. Grietje moet de heerlijkste maaltijden voor Hans koken. Iedere dag komt de heks voelen of Hans al lekker dik is geworden. Maar Hans geeft haar niet zijn vinger maar een dunne splinter. De heks vindt het vreemd dat hij niet dikker wordt, maar ze gaat nog een maand door met het vetmesten van Hans, voordat ze uiteindelijk besluit hem de volgende dag te slachten en op te eten.
Het is verbazend hoe bloederig en sadistisch veel van de sprookjes van Grimm zijn.
Maar goed, Grietje moet nu de oven opstoken en eindelijk komt ze in opstand. Wanneer de heks haar vraagt in de oven te kruipen om te kijken of die al goed heet is voor het brood, realiseert Grietje zich dat de heks haar wil braden. Ze houdt zich dwaas en zegt dat ze niet weet hoe ze de oven moet controleren. De heks, heel erg dwaas, zal het Grietje laten zien en kruipt de oven in. Grietje gooit snel de deur van de bakoven dicht en schuift de gietijzeren grendel ervoor. Daarna gaat ze Hans bevrijden.
In het huis ontdekken ze allemaal parels en edelstenen. Ze stopten hun zakken vol en besluiten hun huis te gaan zoeken. Na lang lopen, komen ze eindelijk thuis. Vader is dolgelukkig. Stiefmoeder is inmiddels gestorven. Nu er een eind is gekomen aan alle zorgen, leven ze nog lang en gelukkig.
De verschillende gezichten van De Dwaas in Hans en Grietje
De vader is heel erg dwaas dat hij meegaat met het plan van de vrouw en niet de vrouw de deur uitzet.
Het gedrag van de stiefmoeder, kunnen we dat dwaas noemen? Op een bepaald niveau wel, want ze heeft geen rekening gehouden met de snelle reactie van karma. Want na de schandalige daad, tot twee keer toe, van het achterlaten van de kinderen in het bos, is ze binnen twee maanden dood.
Grietje is nog dwaas in de zin van jong en laat zich de dingen overkomen. Ze gaat pas handelen op het moment dat haar bestaan direct bedreigd wordt door de heks die haar het brandende bakhuis in wil hebben.
En Hans? Hans is een dwaas in positieve zin, waarover je kunt lezen in het artikel De Dwaas uit de Tarot een Nul? Hij staat daar boven op de berg, ziet de afgrond en stapt daar niet in, maar zet stappen om dat ongeluk te voorkomen. Als het dan toch misloopt, zoals met de broodkruimeltjes, gaat hij niet bij de pakken neerzitten, maar houdt de moed erin. Wanneer hij in ’t hok zit, steekt hij heel slim niet zijn vinger naar buiten, maar een slanke splinter. En uiteindelijk komen ze thuis met een schat aan parels en edelstenen.
Was het trekken van De Dwaas wel zo willekeurig?
Na gekeken te hebben hoe ik De Dwaas kon terugvinden in Hans en Grietje, bedacht ik mij dat dit natuurlijk helemaal niet zo willekeurig is. Ik denk Hans en Grietje en de tarot geeft mij de Dwaas.
Ik vroeg mij af hoe ik mijn gedachte dat er voor iedere kaart wel een betoog te bedenken was, kon testen. Ik zat op dat moment bij Kids Eiland (zo’n grote binnen speeltuin) in de Mega Stores in Den Haag. Het was superdruk en het kabaal oorverdovend. Ik ben voor 50% doof en ik vond het nauwelijks uit te houden. Nou ja, met al die herrie gaat denken mij niet zo goed af. Uiteindelijk bedacht ik mij dat het natuurlijk heel gemakkelijk te testen is door iedere kaart de revue te laten passeren. In mijn door lawaai verlamde hoofd was De Dwaas de eerste kaart en de Hogepriesteres de tweede.
Hans en Grietje en de Hogepriesteres
Bij de Hogepriesteres denk ik altijd als eerste aan eenheid. Op energetisch niveau is alles en iedereen met elkaar verbonden en één. De stiefmoeder die de kinderen zo schandelijk en misdadig wil lozen en de dood in jaagt, vermoordt in feite haar innerlijke kind. Dat vervolgens haar menselijke vorm sterft, is niet zo vreemd.
Hans en Grietje en de Keizerin
De Keizerin duit op groei en bloei. Vader is lamgeslagen door alle ellende op zijn levenspad. Zijn eerste vrouw is overleden. De tweede vrouw is een vergissing. Hij kan zijn gezin niet onderhouden. Eén en al ellende. Dan gaat hij mee met zijn vrouw, in dat dwaze plan om de kinderen in het bos achter te laten. Hij merkt nog op dat er wilde dieren zijn. Uiteindelijk voelt hij berouw, de kinderen komen terug en hij is dolgelukkig. Het lijkt mij dat daar een groeiproces in zit, een pijnlijk groeiproces. Een groeiproces om te leren voor zichzelf en anderen op te komen.
De stiefmoeder gaat dood en als haar groeimoment, van het inzien dat haar handelen absoluut misdadig was, niet komt voor haar overlijden, dan toch zeker erna. Of in een volgend leven.
Groeit Hans? Ik denk dat Hans leert dat hij iedere tegenslag aankan en steeds als overwinnaar uit de strijd zal komen. Hij wordt steeds zekerder van zichzelf, hij leert wie hij is en wat hij kan.
En Grietje leert uiteindelijk, al is dat pas op het moment dat ze daadwerkelijk met de dood bedreigt wordt, dat het misschien geen goed idee is om maar alles over je heen te laten komen en te hopen dat anderen (Hans) je steeds komen redden.
Conclusie
Er is vast bij iedere kaart wel iets te zeggen dat past in het verhaal van Hans en Grietje. ’t Zal niet allemaal even sterk zijn, maar er ik denk dat er altijd wel iets te bedenken valt. En zoals opgemerkt bij het nut van deze oefening, ook als je geen argumenten kunt bedenken, heb je toch weer naar de kaart gekeken. Je zou ook kunnen kijken of je argumenten tégen kan bedenken. Dus waarom een kaart totaal niet past bij een bepaald sprookje (verhaal, gebeurtenis enz.)
Zelf vind ik dit soort speelse oefeningen altijd leuk om te doen. Maar ik zou niet snel een heel deck bekijken bij één sprookje of gebeurtenis. Mijn advies is om vijf kaarten blind te trekken en te kijken wat je daar mee kunt. ’t Moet wel leuk blijven natuurlijk.
Probeer het eens
Neem het sprookje van Vrouw Holle bijvoorbeeld. Als je het sprookje van Vrouw Holle niet kent of vergeten bent, kun je het hier nalezen.
Meer sprookjes en Tarot
Een andere benadering om met sprookjes je kennis van de Tarot te verdiepen kun je lezen in Hans en Grietje en een Bietje.
Osho Tarot Wolken Zes en de Bremer stadsmuzikanten.