Staven Vier – Perfectie

Globale betekenissen: Nieuw leven. Onderneem op het juiste moment actie. Opwinding en groei.

Keerzijde: Fouten. Verlangend uitzien naar een nieuwe start. Wacht op een goede gelegenheid.

haindl tarotkaart staven 4Voor tarotkaart Staven Vier heeft Haindl voor de achtergrond, ook een gedeelte van het schilderij Kathedrale gebruikt. De grote cirkel die zichtbaar is achter de vlammende staven ziet er voor mij uit als een vergrootglas waardoor we kijken naar een halfgesloten oog. Aan de onderkant van het ‘vergrootglas’ lijken de er achter gelegen uitstulpingen op de vingers van een hand. Het vergrootglas vergroot de lijnen in de hand. Het oog en de hand suggereren zien en aanpakken, maar ook ‘kijken met je hand’ ofwel voelen.

De titel van deze kaart is Perfectie. Het getal vier heeft te maken met vormgeven aan onze fysieke wereld. De staven zijn om en om neergelegd wat duidt op harmonie. Evenveel energie is naar boven gericht als naar beneden. Dit doet ook denken aan het hermetische principe ‘zo boven, zo beneden’. Deze tarotkaart duidt op zaken afmaken en het perfectioneren daarvan.

Het hexagram op Staven Vier is hexagram 63, Tji Tji/Na de voleinding. In dit hexagram staan de sterke lijnen op de sterke plaatsen en de zwakke lijnen op de zwakke plaatsen. Ook dit duidt op perfectie. Het oordeel bij dit hexagram is: “Welslagen in het kleine. Bevorderlijk is standvastigheid. In het begin heil, aan het eind verwarring.” Wilhelm zegt hierover dat alles al geregeld is en dat er slechts in details nog succes valt te behalen. Sluit weer mooi aan bij het vergrootglas op Staven Vier.

Alles gaat vanzelf, maar daarin schuilt het gevaar. Men moet oppassen niet onverschillig te worden want daardoor kan verval optreden. In een kaartlegging zou deze kaart kunnen betekenen dat je een perfect uitgewerkt plan hebt, dat klaar is om uitgevoerd te worden. Daarbij is het belangrijk om te letten op de details. Daarnaast moet je er ook op letten dat je niet verzandt in details en af en toe wat afstand neemt om het grotere geheel weer in ogenschouw te nemen. De negatieve betekenis ligt voor de hand. Je bent zo betrokken geraakt bij een situatie dat je het overzicht kwijt bent.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00