Staven Twee – Domein

Globale betekenissen: Macht. Wilskracht. De macht van spirituele waarheid.

Keerzijde: Vrijwillig een machtspositie opgeven. Het avontuur zoeken. Misbruik van macht.

haindl tarotkaarten staven 2De Haindl tarotkaart Staven Twee draagt de naam “domein”. In het Engels heet deze kaart “dominion”. Volgens de Grote Van Dale, Engels-Nederlands, betekent “dominion” domein in de zin van (grond)gebied (land, rijk) maar ook heerschappij (macht, gezag, zeggenschap, soevereiniteit). Het is met name de betekenis van heerschappij die Haindl in gedachte had bij het ontwerpen van deze kaart.

De gekruiste staven lijken de toegang tot een bouwwerk, een vervallen kerk, af te sluiten. Het domein is dus niet betreedbaar, de heerschappij niet uitvoerbaar. Haindl zelf heeft gezegd dat hij dat niet in die zin bedoeld heeft. Hij heeft de twee staven gekruist als een symbool van macht en dat hij daarbij dacht aan gekruiste lansen op wapenschilden of gekruiste armen voor de borst, waarbij de nadruk ligt op innerlijke kracht en niet uiterlijk machtsvertoon.

Numerologisch gezien duidt het getal twee op intuïtie, conflicten en dualiteiten. Hoewel misschien onbedoeld, komen al deze kwaliteiten in deze tarotkaart naar voren. “Betreden of niet betreden” is de vraag.

Het afgebeelde hexagram is hexagram 26, Ta Tsj’oe/De Temmende Kracht van het Grote. Dit hexagram heeft als beeld “de hemel onder de berg” hetgeen verwijst naar verborgen schatten. Volgens Wilhelm duidt de hemel op het karakter, op de deugd, en de berg op het stalen van het karakter. De ontwikkeling van je karakter is dus belangrijk om heerschappij te krijgen of te behouden over je domein. In die zin duidt tarotkaart Staven 2 dus op innerlijke, eventueel spirituele, groei waardoor je sterker in het leven komt te staan.

De twee gekruiste staven vormen het Andreas Kruis en duidt op dienstbaarheid. Ze vormen ook de rune Gebo. Gedo duidt op een geschenk, op vrijgevigheid en edelmoedig gedrag.

In positieve zin duidt Staven Twee erop dat je innerlijke kracht een goddelijk geschenk is, dat je dient aan te wenden om je levensdoel zo goed mogelijk te vervullen.

In negatieve zin kun je je afvragen of je je macht wel goed gebruikt, of je wel genoeg doorzettingsvermogen hebt om iets tot stand te brengen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00