Robot Tarotlegging

Onlangs zat mijn kleinzoon te spelen met mijn Witches Tarotkaarten. Niet met de voorkanten, maar met de achterkanten. De achterkanten zijn ook erg mooi. “Kijk eens, oma,” riep hij verrukt, “een robot!”

Robot tarotlegpatroon, ontworpen door kleinzoon

Ik vond het prachtig en het leek mij een handig tarotlegpatroon om te onderzoeken welke automatische programma’s ik draai. We draaien allemaal programma’s gebaseerd op overtuigingen. Sommige overtuigingen zijn nuttig want die helpen ons vooruit, andere overtuigingen houden ons juist tegen. Onze overtuigingen bepalen ons handelen en ons handelen, is bepalend voor onze uitkomsten. Bewustwording van onze gewoonten en automatische (robot) gedachten, kan helpen om patronen waar je niks aan hebt, te doorbreken.

Lees voor meer achtergrond informatie het artikel over Kaizen en Tarot, met toelichting op hoe onze hersenen werken. Ik zie dat als we zijn een soort computers, en de hardware (lichamelijke kracht e.d.) kan je helpen of beperken maar ook de voorgeprogrammeerde software is belangrijk. De hardware kun je soms updaten (repareren) met een nieuwe heup bijv. of je kunt een leesbril nemen als je ogen achteruit gaan. Dat zijn zaken waar we ons redelijk van bewust zijn.

Maar die software was me tot nu toe eigenlijk nogal ongrijpbaar. Eigenlijk precies zo als de software op mijn laptop. Ik gebruik programma’s en er zit een besturingssysteem op, maar ja, verstand heb ik er niet van.

Na het lezen van het Kaizen-boek begint het me steeds duidelijker te worden dat we steeds in herhalingen vervallen, dus automatisch doen wat we gewend zijn en als je dat wilt doorbreken, omdat je nu iets anders wilt, dan kost het even tijd. Daar heb ik ook een beeld van, namelijk het beeld van een rivier. Het water stroomt door de rivierbedding en als je dat wilt verleggen, dan kost dat ook even tijd. Want om het ‘gewone ongewoon te maken en het ongewone gewoon’ daar heb je nieuwe neurologische paden voor nodig (software update) en dat duur meestal even. Maar wanneer het lukt, dan gaat het ‘nieuwe’ automatisch en dat is echt fantastisch! Ik ben er superblij mee dat ik 10 kilo kwijt ben. Het heeft dan wel een jaar geduurd, maar het was pijnloos en moeiteloos en ik verval niet in mijn oude patroon want dat patroon is geen automatisme meer. En op die manier kan ik natuurlijk nog veel meer zaken aanpakken. Nu terug naar De Robot!

Tarotlegpatroon De Robot

Robot tarotlegpatroon
Inzicht in verouderde software waarop je draait

De betekenissen van de posities zijn als volgt:

  1. De linker antenne vertegenwoordigt de input en duidt op een automatisme.
  2. Het hoofd van de robot ligt dwars, maar dat is omdat we dat visueel aantrekkelijker vinden, en deze kaart kun je dus gerust rechtop lezen en duidt op de gedachte die met de input samenhangt. Hoe je de input verwerkt in je hoofd.
  3. De romp is het krachtcentrum. Wat het automatisme (input) doet in je hoofd heeft een uitwerking op je gevoel van kracht, van controle over je leven. Dit krachtcentrum heeft te maken met het zesde Huna Principe: Alle kracht komt van binnenuit.
  4. De linkerarm of -hand duidt op je ontvangende hand. De kaart op deze positie duidt op wat je vast hebt, wat je in je hand houdt.
  5. De rechterarm of -hand duidt op je gevende hand, op je ‘doe-hand’.  De kaart die je hier trekt duidt op wat je wilt doen of wat je handelen blokkeert.
  6. Je linkerbeen duidt op waar je vandaan komt, op een stap of stappen die je gezet hebt in het verleden die je naar het huidige moment hebben gebracht.
  7. Je rechterbeen is je voorwaartse been. Dit is de stap die je steeds weer zet.
  8. De rechter antenne duidt op wat je uitzendt. Dit bevestigt je automatisme. De hele robot, laat zien hoe je automatisch handelt gebaseerd op input en niet anders kunt doen dan zo handelen en dat bevestigt dat die overtuiging ‘waar’ is.

Vragen voor de Tarot Robot

Om dit legpatroon te gebruiken kun je de vraag stellen “Waar sta ik nu?” Eventueel kun je die vraag specifieker maken door er een levensgebied aan toe te voegen of een situatie waar je maar niet uitkomt.

Soms is het zo dat de linkerkant aangeeft wat je automatisme is en dat de rechterkant aangeeft wat je nieuw zou kunnen doen. Je kunt dit ook in je vraag verwerken: Wat doe ik (waar sta ik) en wat wil ik eigenlijk doen (waar wil ik naar toe)?

Je kunt dit legpatroon ook gebruiken wanneer je stress ervaart over iets. Een voorbeeldvraag kan zijn: “Waar komt mijn stress vandaan?”

En dan niet gelijk denken dat je stress veroorzaakt wordt door iemand anders. Het ligt niet aan de ander. Iemand kan een rot opmerking maken en je lacht erom. Maar soms triggert een opmerking of gedrag van iemand anders iets in onszelf en schieten we in de stress. Daar kan die ander niets aan doen. En jij ook niet. Het heeft te maken met je eigen gedachten en overtuigingen, niet met die ander. Stress wordt veroorzaakt door iets te geloven dat niet waar is (Byron Katie). En dat kun je onderzoeken met The Work. In mijn ervaring en beleving is dit waar, maar als je daar anders over denkt, kan ik me dat ook voorstellen.

De Robot in de praktijk

Om dit legpatroon toe te lichten, laat ik het legpatroon zelf aan het woord. Ik heb hiervoor de Ellen Dugan Witches Tarot gebruikt.

Inzicht in de Robot Tarotlegging

Op positie 1 ligt de 20ste tarotkaart van de Grote Arcana. In de Dugan Tarot heet deze kaart Karma. Ik vind dat passend omdat het vaak lijkt alsof er een karmische oorzaak ten grondslag ligt aan zich herhalende patronen. Dit kan te maken hebben met gedachten, patronen en overtuigingen die genetisch bepaald zijn, die je hebt meegenomen uit een vorig leven of die ontstaan zijn in je jeugd. Je kunt het gevoel hebben dat je er niets aan kunt doen (Karma). Je werkt hard, maar het lukt niet om vooruit te komen en promotie te maken bijv. Je relaties zijn fantastisch, maar houden geen stand. Je gaat op dieet, valt 10 kilo af, je voelt je top en jaar later ben je ineens 15 kilo aangekomen. Daar ben jezelf bij, kun je als buitenstaander dan denken. Maar dat is nu juist het probleem, want je interne software, de ‘input’ is niet geüpdate en dus kun je er werkelijk niks aan doen.

In de Rider Waite Tarot heet de 20ste kaart Het Oordeel. De betekenissen van Het Oordeel wijzen op alles dat met oordelen te maken heeft. Zo ontstaan ook beperkende overtuigingen. We slikken overtuigingen van anderen voor zoete koek en we hebben zaken die ons zijn overkomen ook betekenis gegeven. Veel mensen zitten met overtuigingen dat ze niks waard zijn omdat hun ouders bijvoorbeeld regelmatig boos riepen dat je niks kon, een nietsnut bent of wat dan ook. Zo’n betekenis heeft zich vastgezet, ook al weet je nu dat het onzin is. Anderen zitten met ideeën over geld. Denk aan de uitspraak dat geld niet gelukkig maakt. Dat is waar, want geluk komt van binnenuit. Maar mijn interpretatie van die uitspraak was dat geld en geluk elkaar uitsluiten. En dat is natuurlijk onzin. Maar het heeft even geduurd voordat ik doorhad dat ik zat opgescheept met die beperkende overtuiging.

Op positie 2, het hoofd, ligt De Dwaas. Dit is natuurlijk een prachtige tarotkaart om deze positie toe te lichten. Voor mij duidt dit erop dat we als een dwaas de input geloven, volgen en er als een dwaas helemaal in opgaan of in meegaan.

Op positie 3, het krachtcentrum, ligt Pentakels 4. We houden ons vast aan die input, en we kunnen niet anders. Dit kan onze kracht versterken of verzwakken afhankelijk van de soort input zoals weergegeven door de tarotkaart op positie 1 en hoe we dat verwerken (positie 2).

Op positie 4 ligt Zwaarden 7. Dit is de ontvangende hand. Het lukt soms om de kracht van de overtuiging te verminderen, door iets uit je comfort-zone te gaan, maar het neemt de overtuiging niet weg. Je zit ermee opgescheept, dus als je even niet oplet, als je wilskracht het laat afweten, dan verval je in oude patronen. Tevens geeft Zwaarden 7 aan dat Kaizen en het sluipen langs de amygdala, een oplossing zou kunnen zijn.

Op positie 5, de handelende hand, ligt Zwaarden 8. Dit duidt erop dat de overtuiging je beperkt in je handelen. Je overtuigingen houden je gevangen.

Op positie 6, linkerbeen, ligt de Heremiet. Je ziet hoever je bent gekomen, je kunt de weg bekijken die je hebt afgelegd. Dat wil niet zeggen dat je ziet hoe de overtuiging je heeft belemmerd. Die weg wordt vaak gezien als een bevestiging van de juistheid van de overtuiging.

Op positie 7, rechterbeen, ligt de Staven Ridder. Deze dappere jongeling, vol vuurkracht en passie, gaat aan de slag in de wereld om zijn leven en het leven van iedereen om hem heen te verbeteren, maar loopt dan vaak wel tegen zijn beperkingen aan die zijn ingegeven door zijn gedachten.

Op positie 8, de rechter antenne, dat wat je uitzend, ligt Zwaarden Negen. Deze kaart laat een dame zien, die erbij ligt van ‘Pfff, heb ik weer.’ Al je streven lijkt nutteloos en je voelt je hopeloos. En zo is de cirkel weer rond.

Het goede nieuws is, dat Zwaarden Negen ook duidt op het inzien van deze kringloop en dat je die dan kunt doorbreken. De hele rechterkant (vanuit ons gezien) van de robot duidt op het doorbreken. Zwaarden 8 geeft aan dat het vastzitten verband houdt met je eigen gedachten en dat een brainstorm kan helpen om van de cyclus verlost te raken.

De Ridder van Staven is in staat om effectief te handelen en situaties te doorbreken. Het is ook een krachtige kaart, en die kracht kan je helpen. Wanneer je een gewoonte wilt doorbreken heb je daarvoor in het begin wel kracht nodig, want je moet het enige tijd kunnen volhouden omdat de nieuwe software even tijd nodig heeft je oude software te overschrijven.

Tip: Wanneer je dit legpatroon gebruikt, probeer de legging dan ‘losjes’ en ontspannen te interpreteren. Laat je gedachten stromen en schrijf op wat bij je opkomt al lijkt het nog zo onzinnig. Maak aan het einde een samenvatting.

Wil je een stappenplan bedenken hoe je het probleem kunt aanpakken, vraag dan gewoon ‘s ochtends en ‘s avonds aan jezelf wat je zou kunnen doen om je verouderde software te updaten. En op een gegeven moment komt er vanzelf een oplossing bij je op. Dit staat ook in het Kaizen-boek beschreven en voor mij werkt het. Stel de vraag en wees nieuwsgierig naar het antwoord zonder vooroordelen of gedachten wat het antwoord zou moeten zijn of niet zou moeten zijn. Zo’n onbevangen houding helpt om snel antwoord te krijgen.

Weet je wel wat je als nieuwe software wilt, dan kun je een stappenplan maken van 21 dagen om de nieuwe gewoonte stevig te verankering in je systeem. Belangrijk hierbij is om het eenvoudig te houden, zodat het moeiteloos gaat. Moeiteloos is volgens mij een soort van sleutel-ingrediënt. Want wanneer de Amygdala zich verzet, kun je het een jaar volhouden, maar die update vindt niet plaats. Dat is mijn ervaring.

Als je hier vragen over hebt of andere feedback, stuur mij gerust een mailtje.

Meer info

  • Robert Maurer en Marisa Peer zeggen eigenlijk allebei hetzelfde. om met Maris Peer te spreken: “Als je wilt veranderen is het belangrijk om dat wat gewoon is, ongewoon te maken en dat wat ongewoon is, gewoon te maken.” Meer hierover kun je vinden in het blogbericht Tarot en de Super-bloed-wolfmaan waar je ook de video (de lange versie) van Marisa Peer kunt vinden waarin ze dit concept nader uitlegt.
  • Meer over de Wet van Aantrekkingskracht kun je vinden in het blogbericht: Tangled, Wet van Aantrekking en Tarot.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00