Tarotkaarten Rituelen, Reinigen en Bewaren

Er bestaan veel ideeën en rituelen over hoe je je tarotkaarten moet behandelen. Er zijn op internet en in boeken over tarot, ellenlange verhandelingen te vinden over hoe je je kaarten moet reinigen en opbergen; wat wel mag en wat niet.

Ik kan daar kort over zijn:

Niets moet, alles mag!

En dan nu de lange versie!

Moet je je eerste tarot deck krijgen?

Nee, dat hoeft niet. Je mag gerust je eigen tarotspel kopen.

Welke Tarot is het beste voor beginners?

Persoonlijk vind ik dat je het beste kunt beginnen met de Rider Waite Tarot. Dit is het meest bekende tarotspel en er is een schat aan informatie over beschikbaar, zowel online als in bibliotheken,in boekhandels en esoterische winkels. Het is bovendien heel goedkoop in de aanschaf omdat de Rider Waite Tarot wereldwijd het meest verkochte spel is, en dus gedrukt wordt in enorme oplagen, waardoor het drukken goedkoper is.

De Rider Waite zit symbolisch gezien ook heel goed in elkaar, de betekenissen zijn gemakkelijk aan de afbeeldingen af te lezen, waardoor je niets uit je hoofd hoeft te leren.

Een ander voordeel van het kennen van de Rider Waite is dat het daarna heel gemakkelijk is om tarot decks te leren lezen die zijn afgeleid van de Rider Waite.

Reinigen van je tarotspel

Je hoeft je tarotspel niet te reinigen. Zeker als het nieuw is, is dat nergens voor nodig. Maar het mag wel. Doe wat voor jou goed voelt! Voelt een spel energetisch niet lekker aan, dan kan een reinigingsritueel helpen.

Mijn favoriete reinigingsmethode is altijd de rook van gedroogde salie. Brand een paar blaadjes salie en haal je deck door de rook. Als ik dat doe, doe ik dat met kleine stapeltjes kaarten tegelijk en ik waaier de kaarten een beetje uit. Maar één voor één gaat mij te ver. Maar het mag natuurlijk wel.

In de vensterbank in de zon leggen, kan ook helpen, of in de vensterbank in het licht van de volle maan. Je kunt ook een bergkristal op je deck leggen. Dat kan ook heel reinigend zijn.

Is je deck vies, bijvoorbeeld omdat veel mensen er met hun vieze handjes aan hebben gezeten, dan kun je de kaarten afnemen met water en reinigingsmiddel. Ik gebruik dan zo’n geel vliesdoekje, dat ik heel goed uitgewrongen heb zodat het nauwelijks nat is, en ik droog mijn kaarten direct na met een theedoek.

Ik heb één keer in de 30 jaar dat ik nu tarotkaarten leg, een tarotspel gereinigd met water en reinigingsmiddel en misschien 2x met salie.

Eén keer omdat het een 2de hands spel was en het voelde ‘nodig’. Dat kan natuurlijk een onzin gevoel zijn, maar als ik het niet zou reinigen, zou ik het niet gebruiken omdat het ‘niet prettig’ aanvoelt.

De tweede keer heb ik een deck gereinigd omdat ik op oudejaarsdag mijn huis energetisch aan het reinigen was, en ik heb gelijk mijn RW tarotkaarten ook gereinigd als voorbereiding op het leggen van de astrologische jaarlegging voor het nieuwe jaar. Leek me leuk en ik had die salie toch al in mijn hand.

Bewaren van je tarotspel

Als je je kaarten wilt laten rondslingeren, mag dat. Risico is dat je gemakkelijk een kaart kwijtraakt of dat er één beschadigd raakt, en één bij bestellen, kan niet, dus dat moet je een heel nieuw deck kopen.

Zelf bewaar ik mijn tarotspellen in de doosjes waarin ze geleverd worden. Maar soms zijn het van die waardeloze dozen, die uit elkaar vallen en zo, en dan kan een zakje helpen. Ieder zakje. Zelfs een boterhamzakje of een washandje. Of zo’n plastic bewaardoos dat je in de keuken gebruikt.

Tarotkaarten in plastic doosje, 2x speciaal tarotkistje, plastic boterhamzakje en de Kazanlar Tarot in originele doos.

Erg leuk is natuurlijk een luxe zakje of doosje speciaal voor tarotkaarten.

Deze doosjes kun je vinden in esoterische winkels, maar ook in kringloopwinkels. Ook op rommelmarkten kun je leuke dozen en blikken vinden. En op bol.com natuurlijk.

Op Amazon.de kwam ik ook dit ontzettend leuke tarot kistje tegen met kat op het deksel. Onder de Romeinse cijfers op het kistje, staan de namen van de Grote Arcana Tarotkaarten.

Als je van DIY houdt, kun je ook zelf een kaal houten kistje decoreren of zelf een zakje naaien.

Tarot decks voor de verzamelaar

Bij de manieren hoe ik mijn kaarten bewaar, zie foto boven, toon ik als laatste mijn exemplaar van de Kazanlar Tarot; één van mijn favoriete decks, en nu een collectors item.

Dat is iets om rekening mee te houden, bij het bewaren van je decks. Op een gegeven moment kan een deck, ineens een collectors item zijn. De Kazanlar staat op Amazon.com voor $790,00 en op Ebay is de goedkoopste $250,–.  Mocht je dan willen verkopen, dan is het wel zo fijn als je kaarten, doosje en het bijbehorende boekje nog in goede staat zijn.

Tarotkaarten opbergen in zijde

Je kaarten opbergen in zijde is nergens voor nodig, maar het mag wel. Ik heb wel ervaren dat sommige houten doosjes afgeven en dat de randen van de kaarten bruin werden. Daar was ik niet zo blij mee. In die zin, kan het wel verstandig zijn om de kaarten in een beschermende lap stof te wikkelen of gewoon in een plastic zakje te doen en dan in het doosje op te bergen.

Dat idee van een zijde lap is dus misschien geboren uit praktische overwegingen. Doosje geeft af, wikkel je kaarten in een doek. Vervolgens wordt dit voorschrift steeds mooier gemaakt en moet je je kaarten bewaren in een stuk zijde. En het waarom van het voorschrift is vergeten. Bovendien is een doosje vaak te groot en kan een doek handig zijn, zodat de kaarten niet alle kanten op schudden. Maakt zo’n herrie als je ze meeneemt. En als je dan je kaarten tevoorschijn haalt, heb je gelijk een mooie doek voor je tarotlegging.

Volgorde van de tarotkaarten

Is de volgorde van de kaarten in het doosje belangrijk. Volgens mij niet. Maar ik ben een beetje bijgelovig en ik geloof in energetische trillingen en daarom heb ik liever een goede kaart als bovenste kaart. Zeker als die kaart zichtbaar is.

Oud en versleten tarot deck weggooien

Mag je een oud en versleten of incompleet deck weggooien? In het kader van alles mag, mag dat. Het is wel moeilijk. Een incompleet spel kun je leuk gebruiken om te knutselen of om een mixed media schilderij mee te maken, bijvoorbeeld.

Een echt vies, versleten deck, kun je gewoon weggooien. Ik heb dat één keer gedaan. Dat spel met die bruine zijkantjes, door dat doosje. Dat vond ik echt 10x niks. Verder heb ik nog nooit een spel weggegooid. Ik kan me voorstellen dat je een oud deck, waar je veel mee gewerkt hebt, liever in de tuin begraaft dan in de afvalzak gooit. Doe wat voor jou goed voelt.


Tarotkaarten leren lezen is een kwestie van oefenen. Je kunt dat doen door een Tarot Dagkaart te trekken, een Tarotkaart voor Dankbaarheid, en ook door bijvoorbeeld een kaart te trekken die je mening verwoordt over het artikel dat je zojuist hebt gelezen.

Trek hier je tarotkaart


Meer Tarot info voor jou

cursus tarot rode draadTarot leren lezen in zes stappen

Wil je tarot leren lezen? Lees dan dit stappenplan voor houvast en structuur! Lees verder>>

beer leest tarotMag dat wel, tarotkaarten lezen voor jezelf?

Tips en trucs om succesvol voor jezelf tarot te lezen. Lees verder>>

Meer artikelen voor Tarot Beginners >>

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00