Tarotlegging Veranderpunt

Naar aanleiding van het artikel over Vertrouwen op de Tarot, kreeg ik de vraag welk legpatroon je het beste kunt gebruiken als je in zo’n situatie van verandering zit. Je kunt uiteraard het Keltisch Kruis gebruiken, het Legpatroon van de Ster en misschien zelfs het Legpatroon van de Hand of een ander legpatroon dat werkt voor algemene vragen.

Maar voor deze gelegenheid heb ik het onderstaande legpatroon gebruikt. Het is een oud legpatroon met de posities gebaseerd op de vier tarotkleuren, die betekenis geven aan de posities.

Tarotlegpatroon voor wanneer je staat op een veranderpunt

Tarotlegpatroon Veranderpunt

De kaart in het midden duidt op de verandering. Dit is de kern van het verhaal. Je kunt deze trekken uit alle kaarten of alleen uit de Grote Arcana.

Rondom de kern liggen vier kaarten die te maken hebben met de 4 tarotkleuren. Boven heeft te maken met Zwaarden, en dus ook met lucht en gedachten. Onder is de positie van de Kelken. Deze heeft te maken met water, gevoel en creativiteit.

Links is de positie van de Staven. Deze heeft te maken met vuur en actie. Rechts is de positie van Pentakels die te maken heeft met aarde en concrete zaken.

Gedachten en Gevoel liggen tegenover elkaar. En de snelheid van Vuur ligt tegenover de traagheid van Aarde. Dit zijn zaken die je in je legging eventueel mee kunt nemen.

Een voorbeeld tarotlezing Veranderpunt

De vraag is: Hoe kom ik door deze verandering heen in rustiger vaarwater?

Dit zijn de getrokken kaarten:

Voorbeeld Tarotlezing Veranderpunt

De kaart voor de kern is getrokken uit alleen de Grote Arcana. Hier ligt De Gehangene. Deze tarotkaart geeft aan dat je leven op zijn kop staat. De vrager geeft aan dit dat klopt.

De precieze situatie ken ik niet.

Op de positie van de Zwaarden die te maken heeft met je gedachten ligt Staven Negen. Er is een hoop te doen, af te ronden en op te ruimen. Er zijn waarschijnlijk ook zaken om los te laten en gedachten om los te laten. Misschien ook boosheid, want je hebt hard gewerkt en bent misschien aan de kant geschoven, letterlijk of figuurlijk. Staven Negen laat ook iemand zien die in de strijd gewond is geraakt, wat waarschijnlijk bijdraagt aan het gevoel dat je leven op zijn kop staat. Je voelt je onderuitgehaald.

Op het gevoel ligt De Ridder van Pentakels. Hij heeft uiteraard gevoelens, maar hij is vooral bezig om een goed fundament te leggen. En dat kan je helpen om je door deze periode van verandering heen te slaan en in rustiger vaarwater te komen. De Ridder van Pentakels benadert alles heel rustig. Hij wil de zaken goed en degelijk regelen en op de rit krijgen. Dus geen overhaaste acties.

Op de Actie-kant ligt Pentakels Drie. Deze kaart duidt op samenwerking en laten zien wat je kunt. Het is dus belangrijk om een plan (blauwdruk) te hebben en dat samen met anderen goed uit te voeren. Half werk is hier uit den boze, want dan stort de kathedraal in. Dat sluit mooi aan bij de Ridder van Pentakels.

Het is goed mogelijk dat dit een situatie is die alleen jou aangaat, en dat er geen anderen bij betrokken zijn. In dat geval heb je alle drie de rollen. Je bent de abt die zegt wat hij wenst. De architect werkt een plan uit en de beeldhouwer gaat volgens de geformuleerde richtlijnen aan de slag. Het is dus verstandig om die richtlijnen op te stellen, gebaseerd op je wensen. Dit kan betekenen dat je eerst goed na moet denken over wat je wilt.

Op de positie van de Aarde, die te maken heeft met concrete zaken, ligt de Kelken Ridder. Deze man heeft heel wat te bieden, en biedt dat met liefde aan. Hij is open. Soms een beetje schuchter. Dat schuchtere is misschien een aandachtspunt.

Met meerdere hofkaarten in een legging is het goed om te kijken wat het verschil is in houding van de aanwezige hofkaarten. Wanneer ik kijk naar de Ridder van Pentakels en de Ridder van Kelken dan zie ik aan de ene kant iemand die rustig is en graag haar eigen gang gaat. Goed is in het maken van plannen en die met geduld uitvoert. Dit is een Ridder van het element Aarde, maar hij ligt op een gevoelsplek. Door bezig te zijn met een plan, door rustig die stapjes te zetten, heb je het gevoel controle te hebben over de situatie en kun je je gevoelens in toom houden en stappen zetten.

Op de positie die te maken heeft met de Aarde heb je de gevoelsridder liggen. Deze moet vooruit om iets in de wereld neer te zetten, maar hij durft vaak niet zo goed. Het is dus van groot belang – al is het nog zo eng en spannend voor je – om vooruit te gaan, de wereld in te trekken om aan te bieden wat je te bieden hebt. Het is daarbij prettig om te weten dat je heel veel te geven hebt!

De vrager vroeg of deze ridders dan niet verkeerd om liggen. Ik denk van niet. Ze liggen goed. Want je hebt die Ridder nodig voor het afronden van zaken (Staven Negen) en voor het plannen hoe je in dat rustigere vaarwater gaat komen (Pentakels Drie) en gewapend met al die goede voorbereiding kan de missie van de Kelken Ridder niet mislukken.

Conclusie

De vrager vond het een fantastische tarotlezing waar ze iets mee kan. Persoonlijk vond ik het ook een mooie legging. Zelf was ik verrast van de ingeving bij Pentakels Drie dat je alle rollen op je moet nemen, als er geen sprake is van betrokkenheid van anderen bij de vraag.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00