Kun je een tarotlezing vertrouwen?

Kun je de tarot vertrouwen en hoe weet je dat je een tarotlezing kunt vertrouwen? Dit soort vragen worden mij vaak gesteld. Voor mezelf kan ik zeggen dat mijn vertrouwen gegroeid is door de tarot te bestuderen en veel tarotleggingen te doen.

In het begin had ik weinig vertrouwen in de tarotkaarten, bovendien vond ik de antwoorden vaak onbegrijpelijk, tegenstrijdig en soms zelfs angstaanjagend.

In deze blog onderzoek ik mijn eigen gedachten over de vraag of de tarot betrouwbare informatie geeft en hoe je weet of die informatie klopt.

Kun je een tarotlezing vertrouwen. De pages uit de tarot geven inzicht.

Na jaren ervaring met de tarot, zie ik de tarot vooral als een instrument dat je aanzet tot nadenken over je vraag. Vaak op een manier waardoor er inzichten naar boven komen die je niet krijgt van vrienden of familie. Familie en vrienden hebben vaak dezelfde gedachtegang als jij, en praten met je mee. Hierdoor krijg je geen nieuwe inzichten die je kunnen helpen uit de situatie te komen waar je naar vraagt. Ik zie de Tarot als een soort coach en een manier om te communiceren met mijn onbewuste en bovenbewuste. In mijn voorbeeld tarotleggingen op deze site zie je dat terug.

Toekomst voorspellen

Dan is er nog het euvel dat veel mensen denken dat je met Tarot de toekomst kunt voorspellen. Dit zou betekenen dat je gelooft dat de toekomst vastligt en dat je daar zelf totaal geen inspraak of invloed op hebt.

Als je dan kijkt naar je leven en naar de keuzes die je hebt gehad en de beslissingen die je hebt genomen, lijkt het mij, dat dit onwaar is. Alhoewel ik daar soms ook aan twijfel. Want had ik iets anders kunnen kiezen dan ik koos? Misschien met een goede tarotlezing (coach of adviseur) zou ik bepaalde keuzes niet gemaakt hebben en een andere weg zijn ingeslagen. Maar dan was ik nu een ander persoon geweest, laten we zeggen Nelly2. Nelly1 zou dat niet willen. Misschien zou ik wel op precies dezelfde plek zijn als nu, alleen via een andere weg. Dat weet ik niet. Omdat deze vraag volgens mij toch niet te beantwoorden is, ga ik ervan uit dat ik een bepaalde mate van zeggenschap heb over mijn toekomst, want dat vind ik prettiger dan het idee dat ik niets heb in te brengen.

Ik geloof dat de Tarot laat zien waar handelingen uit het verleden en van het heden je naartoe brengen. 

Soms is de Tarot erg positief over iets, maar het komt toch niet uit. Dat is ook zo’n punt waar je je kunt afvragen of je wel op een tarotlezing kunt vertrouwen en komen er van die gedachten naar boven dat je niet naar de Tarot moet gaan leven. Dat een tarotlegging niet uitkomt, heeft er vaak mee te maken dat iemand de adviezen van de tarotkaarten niet opvolgt.

Iemand anders voor je laten lezen?

Persoonlijk zou ik heel erg voorzichtig zijn met het bezoeken van paragnosten, tarotlezers enzovoort omdat je geen idee hebt hoe die mensen het lezen en het leven benaderen. Een lezer is een soort van autoriteitsfiguur (ook als je dat bewust onzin vindt) en wat een lezer zegt, wordt gehoord door je Lager Zelf en wordt opgeslagen in je onderbewustzijn, en dit gaat zich vaak vanzelf manifesteren. Dit komt omdat onze manifestaties samenhangen met wat we onbewust geloven! Zelfs als je denkt dat het wel onzin zal zijn, is de kans groot dat je Lager Zelf het aanneemt als waarheid. Dus voorzichtigheid lijkt mij geboden.

Belangrijke Toevoeging: Ik wil hiermee niet zeggen dat je niet voor een ander tarotkaarten mag lezen. Maar ik zal niet snel een ander voor mij laten lezen. En dat komt omdat ik heel veel rare uitspraken heb gehoord.

Omgaan met een voorspelling

Hoe dan ga je om met een tarotvoorspelling? Zegt een lezer dat je van de flat moet springen (metaforisch), dan zou ik dat advies niet opvolgen. Dus bijvoorbeeld: “Zeg je baan op!” Ik zou dat niet zomaar aanraden en de tarot volgens mij ook niet. Maar wel dat het handig kan zijn om te gaan zoeken naar een andere baan, een andere carrière, een studie doen van het een of ander om meer te bieden te hebben op de arbeidsmarkt. Dat soort dingen. Onderzoek je mogelijkheden en maak een plan. Dat soort zaken komt vaak wel sterk naar voren uit een tarotlezing. Dat zie ik als een sterke kracht van de Tarot, het geeft je richting en soms een schop om eindelijk eens iets aan je situatie te gaan doen.

Wat ook voorkomt is dat een lezer zegt: “die persoon is niks voor jou.” Dat kan waar zijn, maar heb je iets aan die wetenschap en weet je wat de onderliggende redenen zijn dat de lezer je dat vertelt?

Op het liefdesvlak blijven mensen vaak de mist in gaan omdat ze of kiezen voor eenzelfde soort persoon als de vorige vijf. De kans is redelijk groot dat het weer fout gaat.

Of ze willen koste wat kost hun ex terug. Ze zijn dan vergeten hoe verschrikkelijk het leven met die ex was. Ineens herinneren ze zich alleen nog de goede momenten. Die ex is in de tussentijd waarschijnlijk niet veranderd, dus waarom zou je die terug willen?

Onderzoek je gedachten, je overtuigingen op het gebied van liefde, werk aan jezelf en dan komt er vast iemand op je pad waarmee je een liefdevolle relatie kunt hebben.  En als een tarotlezer echt tarot kan lezen, zal die je aanwijzingen geven, want in mijn beleving geven de tarotkaarten die aanwijzingen. Maar je moet ze wel kunnen lezen!

Het zijn allemaal van dit soort overwegingen, die mij keer op keer doen roepen, dat je het beste voor jezelf Tarot kunt leren lezen en dat niet aan een ander moet over laten.

Belangrijke Toevoeging: Ik heb van veel lezers van dit artikel commentaar gehad dat ze wel voor anderen lezen maar zulke dingen nooit zouden zeggen. Daar twijfel ik helemaal niet aan. Sterker nog, ik heb dat soort uitspraken ook nooit gehoord van lezers van mijn blog en ook niet van Tarot-Stap-voor-Stap-cursisten. Daarom ook dat het niet bij me opgekomen is dat iemand zich hierop aangesproken zou voelen.

Maar ik heb wel de vreemdste uitspraken gehoord en gelezen op beurzen, op forums en Facebook. Ik krijg ook regelmatig mailtjes van mensen die die bij een paragnost/kaartlezer zijn geweest en daardoor bang zijn geworden voor de toekomst. Dus ik weet dat het voorkomt.

Tarot lezen voor jezelf

Door zelf Tarot te lezen, krijg je een band met de tarotkaarten. In het begin misschien een haat-liefde relatie.

Eng of toch niet?

Het is niet vreemd om tarotkaarten als De Dood, De Toren en Zwaarden Drie eng te vinden. Ook al zijn deze tarotkaarten niet eng, het voelt vaak wel zo. Want stel nu dat … , en je hoort toch vaak … enz.

Ik ken bijvoorbeeld een verhaal van iemand (betrouwbare bron) waar op kantoor een kaartlezer kwam en iedereen kreeg Tarotkaart De Dood in de lezing. Nu weet ik niet of echt iedereen De Dood in zijn lezing had, maar zo ontwikkelde het verhaal zich achteraf. Iemand van kantoor ging inderdaad dood. Ik weet niet meer of die persoon al erg ziek was, of dat het plotseling was. Wat ik me nog wel herinner van het verhaal is dat de kaartlegger een onderdeel was van een dag over de reorganisatie van het kantoor. En het is goed mogelijk dat De Dood in veel leggingen verscheen omdat mensen enorm opzagen tegen weer een reorganisatie, bang waren voor hun baan enzovoort. Want tarotkaarten duiden meestal op situaties waar je invloed op hebt.

Wat doe je als je van die waardeloze kaarten in je legging hebt, of zo’n waardeloze kaart als uitkomst? Ik kijk dan hoe je daar komt en wat de kaarten zeggen over het vermijden van die uitkomst, zodat je, door je gedrag en handelingen te wijzigen, kunt gaan aansturen op een gewenste toekomst, in plaats van de ongewenste uitkomst. Eigen gedrag en handelingen zijn hier sleutelwoorden. Maar die worden vaak maar een beetje aangestipt of de vrager vergeet die omdat hij alleen de uitkomst onthoudt.

Conclusie

Leer en ga Tarot lezen voor jezelf. Het kan even duren voordat je een band krijgt met de tarotkaarten, voordat je doorkrijgt wat de tarot voor jou kan betekenen en wat niet. Maar die band zal zeker ontstaan en daarmee neemt ook je vertrouwen in de Tarot als fijne raadgever toe.

Ik ga ervan uit dat de Tarot mij zaken aanreikt waar ik invloed op kan uitoefenen. Ik heb er niks aan om met De Dood om de oren te worden geslagen als ik daarop geen invloed heb.

Dat idee van inzicht in zaken waar je invloed op hebt, kun je ook in je vraagstelling naar voren laten komen. “Hoe maak ik van deze sollicitatie een succes?” “Hoe kan ik het lot een handje helpen om mijn droomprins te ontmoeten?” Dat soort vragen.

En als je een toekomstgerichte vraag stelt, bijvoorbeeld: “Hoe ziet mijn toekomst op werk eruit?” Kijk dan wat voor handelingen en gedrag je door de tarot worden aangereikt en of je daar iets mee kan.

Als je als grijze muis op kantoor zit en eigenlijk leidinggevende wil worden, is het goed mogelijk dat je bijvoorbeeld tarotkaart Pentakels Drie, tarotkaart Staven Zeven of tarotkaart Pentakels Koning trekt. Deze kaarten geven aan dat je meer van jezelf moet laten zien, je waarde kenbaar moet maken, zodat er bij een opening aan je gedacht wordt. Als je dat niet durft, zou het een goede stap zijn om eerst iets aan die verlegenheid te doen.

Wat ook voorkomt is dat een tarotlegging je wijst op wat je al weet en soms helpt dat als steun in de rug en soms helpt dat helemaal niet omdat je nog steeds geen oplossing ziet. In dit laatste geval, kan het handig zijn om de tarotlegging en de -kaarten nog wat verder uit te diepen. Je hebt dan kans, dat je ineens zo’n baanbrekend inzicht krijgt, waarmee je gelijk de moeilijke situatie waar je naar vroeg, kunt oplossen. Een handig hulpmiddel hiervoor is de checklist om een tarotkaart verder uit te spitten.

Heb je een Keltisch Kruis gelegd, en heb je geen zin om alle tien de tarotkaarten aan zo’n diepgaand onderzoek te onderwerpen, dan kun je die tien kaarten bij elkaar rapen, schudden en dan trek je er één kaart uit. Je vraag zou kunnen zijn: “Welke kaart uit dit Keltisch Kruis kan mij het inzicht geven om uit deze situatie te geraken?”

Conclusie – Kun je de Tarot vertrouwen?

In mijn beleving kun je antwoorden van de tarot vertrouwen, maar het heeft wel even geduurd voordat dit voor mij het geval was. En wat ik cursisten vaak vraag wanneer we een legging hebben geïnterpreteerd is: “Heb je hier iets aan?” Want dat lijkt mij het belangrijkste.

Ik vroeg me af, wat de tarot zelf zou zeggen over het onderwerp vertrouwen. Dus ik heb het gelijk maar even gevraagd.

De Rider Waite Tarot geeft antwoord

Vraag: Kun je de tarot vertrouwen?

Voor mij betekent Zwaarden Page, dat ik als vrager, ergens moeite mee heb. Er gaat een hoop door mijn hoofd, ik zie geen duidelijke weg naar mijn doel, wel een hoop gevaren. Tarotkaart De Duivel laat mij zien waar ik aan vast zit, wat mijn beperkende overtuigingen zijn. En Zwaarden Tien geeft aan dat het aan mij is om korte metten te maken met die blokkades. Dat is wat de Tarot voor mij kan doen.

De Dugan Witches Tarot aan het woord

Ik twijfelde heel erg of ik voor deze vraag de Rider Waite of de Dugan Witches Tarot zou gebruiken. Ik besloot de Rider Waite te gebruiken. Maar blijkbaar heb ik nu naast Tarot Hofkaarten die tegen me praten, hele decks die tegen mij praten. De Dugan Witches Tarot wou ook een duit in ’t zakje doen.

Dus bij deze ook de Witches Tarotkaarten voor dezelfde vraag: Kun je de Tarot vertrouwen?

De Dood laat zien dat iets eindigt en er komt ruimte voor iets nieuws. Dit is niet altijd zelfgekozen. Het overkomt je. Kelken Vijf wijst erop dat een rouwproces een goede eerste stap is, maar ook dat het niet verstandig is om daarin te blijven hangen. Gevoelens van spijt en verdriet helpen je niet om je leven een positieve wending te geven. Het lijkt mij dat de Dugan Tarot wil zeggen, dat wanneer je tarotkaart Kelken Vijf ter harte neemt en je door de ellende heen werkt, er een nieuwe Wereld voor je opengaat.

Als we daar wat dieper op ingaan, door het boek erbij te pakken, dan zien we dat de Witches Tarotkaart De Dood, wijst op een belangrijke verandering. Wellicht is een belangrijke verandering altijd een goed moment om de tarotkaarten te raadplegen. Om bijvoorbeeld, zoals Kelken Vijf aangeeft, je gevoelens te onderzoeken. Was de aanleiding voor de verandering een verdrietige of fijne gebeurtenis of iets ertussenin. Hoe voel je je erover? Hoe zie je je kansen voor de toekomst? Gewapend met die inzichten kun je gemakkelijker de toekomst creëren die je wilt. De Witches Tarotkaart De Wereld duidt erop dat je spirituele lessen onder de knie hebt. Dit geeft een gevoel van vrijheid en harmonie. Het brengt ook een soort van persoonlijke wedergeboorte. En in zo’n positieve toestand van zijn, kan het niet anders of je kunt je wereld een positieve wending geven.

Rider Waite en Dugan Witches Tarot antwoorden vergeleken

Als ik die twee leggingen met elkaar vergelijk, dan zie ik dat de Rider Waite ervan uit gaat dat ik de kaarten leg, wanneer ik me vastgelopen voel. En dat doe ik en dat doen waarschijnlijk veel mensen. De Dugan Witches Tarot voegt hieraan toe, dat het ook een goed idee is om de tarot te raadplegen wanneer je op een veranderpunt staat. Beide leggingen geven aan wat de Tarot voor je kan betekenen.

Die aanwijzing van de Dugan Tarot om Tarot te raadplegen als je op een veranderpunt staat, daar heb ik eigenlijk nooit zo bij stil gestaan. Ik doe het wanneer ik me voel als De Zwaarden van Page, maar niet als ik me voel als het kind op Tarotkaart De Zon bijv. Want waarom zou ik? Ik heb immers geen probleem. Maar juist dan kan het ook nuttig zijn om de Tarot te raadplegen. Dit zijn van die dingen die ik bedoel ik als ik zeg dat de Tarot mij altijd wel iets weet aan te reiken waar ik iets aan heb.

Tarotlegpatroon voor Verandering

Sta je op een veranderpunt en wil je input van de Tarot? Dan kun je kiezen voor ieder legpatroon dat geschikt is voor algemene vragen. Heel geschikt is ook het Tarotlegpatroon Veranderpunt. Het is in principe een oud legpatroon geschikt voor alle vragen. Ik heb er een Kern aan toegevoegd, waardoor het heel geschikt is voor zo’n situatie wanneer je op zo’n moment van verandering staat.

Lezer blijf bij de vraag

Ik realiseer me nu dat ik van de vraag ben afgeweken; namelijk of de Tarot te vertrouwen is. Ik heb het antwoord geïnterpreteerd naar wat de Tarot voor mij kan betekenen. Eigenlijk is de vraag of de Tarot te vertrouwen is een domme vraag om aan de Tarot zelf te stellen. Wat moet de Tarot erop antwoorden? “Nee, natuurlijk ben ik niet te vertrouwen. Ik besta uit plaatjes op kartonnetjes. Wat denk je zelf?”

Ik vroeg me af of ik de kaarten meer gericht op de oorspronkelijke vraag kon lezen. En dat kan. Bij de Rider Waite laat Zwaarden Page het wantrouwen zien. De Duivel laat zien dat ik daaraan vast kan blijven houden en dat dit wantrouwen mij zal ketenen. Ik ben dan niet vrij (Zwaarden Tien) om de voordelen van de tarot te ervaren.

De Dugan benadert het iets anders. Het kind op de kaart reikt de Dood een bos bloemen aan. Het kind, zo lees ik in het boek bij de Witches Tarot, “is blij, vertrouwend en niet bang voor deze ridder; hij verwelkomt de verandering. Het kind staat voor hoop.” Het is interessant dat het woord ‘vertrouwen’ in de beschrijving gebruikt wordt. Wil je iets aan een tarotlezing hebben, dan is vertrouwen dat je een goed antwoord krijgt, een uitgangspunt. De Kelken Vijf duidt op het onderzoeken van je gevoelens voor en tegen, positief en negatief. Daarbij duidt Kelken Vijf ook op het loslaten van het verleden en je kansen voor de toekomst te onderzoeken. Hierdoor kom je in de groei die door Tarotkaart De Wereld wordt weergegeven.

Mijn vraag was niet goed en ik had hem kunnen wijzigen, maar ik heb ervoor gekozen hem te laten staan. De juf stelt soms ook domme vragen. We zijn niet perfect, hoeven niet perfect te zijn en alles is een leerproces. En dat is goed. De Tarot heeft mij enorm geholpen bij mijn persoonlijke ontwikkeling en daar ben ik dankbaar voor. Maar het heeft, zoals ik aan het begin al opmerkte, wel even geduurd om vertrouwen te krijgen in de Tarot en er mee te leren omgaan op een manier waar ik iets aan heb.

Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn op het gebied van vertrouwen in de Tarot. Stuur mij gerust een mailtje. Heb je vragen over dit artikel, dan kun jij mij uiteraard ook mailen. Graag zelfs.

Misschien ook interessant voor jou:

Tarot leren lezen?

Begin vandaag nog met De Cursus Tarot voor Beginners van Tarot Stap voor Stap.


Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00