Een Aha-ervaring met het tarotlegpatroon De Toren

Met Pinksteren in gedachte, heb ik een tarotlegpatroon ontworpen op tarotkaart De Toren. De bliksem symboliseert een Aha-ervaring, een plotseling inzicht dat je nodig hebt om een oud gedachtepatroon (de kroon) te kunnen loslaten. Je kunt dit legpatroon uiteraard het hele jaar door gebruiken.

Aha! met De Toren

Betekenissen van de posities

 1. Het kroontje symboliseert de overtuiging die heel juist en waar lijkt, maar die je niet dient. Het is een bepalende gedachte die structuur geeft aan je leven.
 2. De rots geeft aan waar je overtuiging op steunt.
 3. De bliksem – Dit is de kaart die je laat zien wat waar is. Dit is de kaart die duidt op de aha-ervaring. Deze kaart geeft je het inzicht waardoor je kunt zeggen: Aha, zo zit het dus.
 4. Op de posities 4 (mannetje) ligt een kaart die aangeeft wat je nu los (een beperking of gedrag) kunt laten.
 5. Op positie 5 (vrouwtje) ligt een kaart die duidt op een andere beperking of gedrag dat je nu kunt loslaten. De kaarten op 4 en 5 kunnen geven aan hoe de overtuiging van het ‘kroontje’ je heeft beperkt in je leven.
 6. Op het midden komt je nieuwe situatie, overtuiging of handelswijze te liggen.

Het is best een lastige legging met veel lagen, waarbij het handig is om alle kaarten met elkaar te verbinden om een totaal plaatje te krijgen. In mijn voorbeeld kom ik daarop terug.

Achtergrond: Neuroplasticiteit van onze hersenen

In het artikel over Tarot en Kaizen, komt naar voren dat de neurologische paden in onze hersenen eigenlijk de bepalende krachten zijn voor hoe we handelen. Onze resultaten in het leven zijn gebaseerd op onze acties. Ben je niet tevreden over je huidige resultaten en wil je moeiteloos andere resultaten behalen, dan kun je dat bereiken door andere neurologische paden aan te leggen. 

Ik vind die paden het handigst te begrijpen als een rivierbedding. Het water moet gewoon die bedding volgen, dat kan niet anders. Wil je dat het water ergens anders heen stroomt, dan is het zaak om de rivierbedding te verleggen.

Tarotkaart De Toren is voor mij een kaart van aha-ervaringen. Maar de rivierbedding is nog de oude en het kost even tijd voordat je nieuwe bedding ‘het nieuwe normaal’ is geworden. Het is heel passend en logisch dat tarotkaart De Ster volgt op De Toren. Want die aha-ervaring, die nieuwe gedachte, moet gekoesterd worden en de tijd krijgen om het nieuwe pad of de nieuwe rivierbedding te vormen. Voor mij was dit een baanbrekend inzicht. Zeg maar, een aha-ervaring!

Hoe gebruik je deze Toren tarotlegging?

Je kunt vragen naar een baanbrekend inzicht in hoe je een huidige situatie waar je niet tevreden over bent, kunt veranderen. De grondslag voor de huidige situatie is vaak een overtuiging waarvan je je niet bewust bent. Dit kan ook een overtuiging zijn die zo waar lijkt, dat je denkt dat het een feit is, terwijl het eigenlijk een overtuiging is. Feiten gaan voor iedereen op en kun je niet veranderen. Overtuigingen gaan niet voor iedereen op en kun je wel veranderen.

De eerste kaart (kroon) laat zien wat de overtuiging is. Die begrijpen we meestal niet direct, want als we die heel gemakkelijk konden begrijpen, kunnen we die ook zonder tarotlegging wel aanpakken. Je hebt dus echt de andere kaarten nodig om greep te krijgen op de overtuiging. Werk met deze legging, in stadia. Ga er een keer doorheen, laat hem liggen, bekijk hem nog een keer, slaap er een nachtje over enz. Op die manier zullen steeds meer stukjes op hun plaatsvallen. Het is een waardevolle legging, die een beetje moeite meer dan waard is, en waar je veel aan kunt hebben. Gun het jezelf!

Voorbeeld Aha-Tarotlegging

Voor mezelf heb ik de volgende vraag gesteld: Waarom heb ik zo’n moeite om te beginnen met mijn Engelse Website?

Voor deze legging heb ik de Dugan Tarotkaarten gebruikt. Mijn advies is om een tarotspel te gebruiken dat je goed kent. In eerste instantie heb ik bij alle kaarten opgeschreven wat bij me opkwam. Daarna heb ik dat in het ‘net’ uitgewerkt.

Aha voorbeeld tarotlezing met Witches tarotkaarten

Positie 1, de kroon

Op de kroon trok ik tarotkaart De Keizerin. Dat is verrassend, want ik vind dat een hele positieve kaart.

Maar blijkbaar is achteroverleunen en creatieve ideeën bedenken op de een of andere manier een struikelblok. Ik kan daar wel iets mee. Wil ik dat die site er komt, dan moet ik aan de slag. Dat wist ik al, maar het komt er niet van. In januari heb ik besloten om verder te gaan met de Marseille tarotkaarten, en dan direct in het Engels. Daar kwam al snel de klad in. Vandaar mijn vraag, welke onderliggende overtuiging zit mij dwars?

Positie 2, de rots

Op de rots trok ik Page van Staven. Dat is ook een mooie kaart. De Page van Staven heeft iets te vertellen, wil iets uitdragen. Dat klopt.  En de Dugan Staven Page roept heel hard, zodat hij tot in de verre omtrek gehoord wordt. Dit past bij mijn wens om mijn bereik uit te breiden.  Ik zie hierin geen beperkende overtuigingen.

Positie 3, de bliksem

Op 3, de bliksem, trok ik Pentakels Twee. Als er een kaart is die ik niet vind lijken op een aha-kaart, dan is het wel de Pentakels Twee. Beetje schipperen en ballen in de lucht houden, oefenen. Waar is mijn aha? Ik houd twee ballen in de lucht: Tarot en freelance werk. De Dugan Pentakels Twee is een dromer en hij weegt af. Wat weegt zwaarder? Engelse of Nederlandse site? Tarot werk of freelance werk? Waar wil dat schip op de achtergrond heen? Hier heb ik een mooi citaat bij van Lucius Annaeus Seneca:

Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig.

Pentakels 2 is gericht op zijn doel, en houdt alle ballen probleemloos in de lucht, terwijl hij zijn blik, strak op zijn doel gericht houdt. Het is een kwestie van beginnen (Pentakels aas in het midden) en ogen op je doel houden en doorgaan. Heel logisch, maar het Aha-gevoel blijft uit.

Posities 4 en 5

Op posities 4 en 5 heb ik tarotkaarten Zwaarden Vier en De Dood. Dat is toch een beetje schrikken. De Dugan Zwaarden Vier heeft als betekenis dat je verschillende dromen kunt hebben, maar met alleen dromen, kom je er niet. Je moet er één uitkiezen en oppakken om die droom waar te maken. Dat sluit mooi aan bij het citaat van Seneca dat je wel moet weten naar welke haven je vaart.

Er zijn veel dingen die ik wil, maar ik moet nu één ding kiezen en daarmee aan de slag tot het af is. Daarna kan ik een volgend ding kiezen.  Dit vond ik wel aansluiten bij De Keizerin. Zij heeft doorlopend goede ideeën, maar je kunt niet alles tegelijkertijd gaan uitvoeren. Al die ideeën en inspiratie, die ik normaal gesproken zie als één van mijn grote krachten, werken in dit geval tegen mij, want ik raak erdoor versnipperd.

De Dood, op positie 5, sluit hierbij aan. Je moet dingen loslaten. Je kunt niet alles tegelijkertijd. Houd je ogen gericht op dat beeld van het gouden Jeruzalem. Dit sluit wel aan bij Zwaarden Vier en ook bij Pentakels Twee (de aha-kaart in deze legging). De Dugan Pentakels Twee, heeft namelijk een droom en is gefixeerd op die droom. Hij blijft wel andere dingen doen. Hij liet niet alles uit zijn handjes vallen. Verplichtingen zijn verplichtingen.

Positie 6, het resultaat

Op positie 6, die van het midden, heb ik Pentakels Aas. Deze kaart duidt op de nieuwe situatie of overtuiging. Welvaart en geluk wordt bereikt door één ding tegelijk aan te pakken. Het grote gouden pentakel op de kaart kan fungeren als focus om gericht te blijven op dat ene ding. En net zolang door te gaan met dat ene ding tot het gerealiseerd is. Het duidt ook op er gewoon mee beginnen. Nieuwe aanpak, ga op pad!

Het idee van een nieuwe aanpak, daar kon ik wel wat mee. Enkele maanden geleden heb ik mijn werkschema omgegooid. Iedere ochtend werkte ik eerst aan de Dugan Tarot voor mezelf en voor Tarot Stap voor Stap en ’s middags deed ik mijn freelance werk. Op een gegeven moment waren de Hofkaarten mijn langzame tempo met de Dugan Tarot zat (meer daarover kun je lezen op de Dugan Overzichtspagina) en heb ik heel hard gewerkt om enkel te vertalen. Ik mocht geen enkel uitstapje maken naar Google om dingen op te zoeken. Vertalen en verder niks. Dit ging best lekker en het werd eigenlijk steeds gemakkelijker; meer routine. Het werd ook steeds gemakkelijker om geen uitstapjes te maken.

Hetzelfde principe kan ik nu gebruiken om aan mijn Engelse site te werken. Iedere ochtend eerst 3 uur Nederlandse teksten naar het Engels vertalen. Niks herschrijven, geen uitstapjes maken, gewoon vertalen. Na verloop van tijd zal het routine worden. Het is een kwestie van oefening. Maar wat is dan mijn beperkende overtuiging? Ik keek weer naar de Keizerin en ineens wist ik het. Van huis uit heb ik de overtuiging meegekregen dat je iets kunt of je kunt het niet. Hieruit leid ik af dat oefenen onzin is. Waarom moeite doen als het toch niks kan worden? En ik kan niet vertalen. Dit is totale onzin, want ik kan het heel goed, maar ik ben een langzame vertaler. Dat tempo kan veranderen door oefening. Bovendien doet langzaam er niet toe. Dan maar langzaam. Dan duurt het een beetje langer. Dat is niet erg.

Samenvatting van mijn Aha-tarotlezing

Kijk ik dan nog eens naar de legging, dan heb ik op de Kroon De Keizerin, die mij laat weten dat ik de overtuiging heb ‘dat je iets kunt, of je kunt het niet’. Ik heb dat opgevat als je moet het gelijk kunnen en dat oefenen zinloos is. Die overtuiging wordt door Pentakels Twee van de toren gestoten. Oefenen is niet zinloos. De Page van Staven op de rots wil op reis, de wijde wereld in. De Keizerin leunt achterover en is niet van plan een stap te verzetten. Dit zijn twee tegenstrijdige zaken. Let daarop in je eigen tarotlegging dat 1 en 2 ook kan duiden op een tegenstrijdigheid!

Wanneer ik de beperkende overtuiging ‘van je kunt het of je kunt het niet,’ kan loslaten, kan ik aan mijn droom gaan werken (Zwaarden Vier). In het begin zal het moeilijk zijn en is het belangrijk om mijn aandacht erbij te houden, tot het neurologische pad is ontstaan, waardoor ik ieder ochtend uit bed spring en gelijk ga werken aan mijn gekozen doel. De Dood op de andere kant laat mij weten, dat dit kan lukken. Het oude houdt op te bestaan en ik zal als vanzelf steeds dichter bij mijn doel komen (die gouden stad).

Pentakels Aas (de kaart op het midden) zegt iets over mijn nieuwe overtuiging. En dat is een kaart van focus, van gerichte aandacht. Ik moet hierbij ook denken aan een belangrijk principe van de Wet van Aantrekkingskracht dat een brandend verlangen nodig is om je wensen te manifesteren. Het pentakel op de Dugan Pentakels Aas, is heel groot, duidelijk aanwezig en geeft het beeld van een brandend verlangen goed weer.

Ik heb de vraag nog eens gelezen en daar staat: Waarom heb ik zo’n moeite om te beginnen? Ik ben al enkele keren begonnen, maar na een een paar uur is het alweer van de baan en ga ik iets anders doen.  Dit past ook bij Kaizen. Het plan is te groot, te veel omvattend, en dan slaan mijn middenhersenen op tilt en ‘vlucht’ ik naar een andere actie. Een actie die gemakkelijker is of die ik leuker vind.

Met het vertaalproject van De Dugan Tarot heb ik gemerkt, dat wanneer je niet vlucht, maar gewoon blijft zitten met je blik strak op het doel gericht, je op een gegeven moment helemaal niet meer wilt vluchten, maar juist zin hebt om verder te gaan. Ik ging vaak ’s avonds nog even door met vertalen. Gewoon omdat ik er zin in had.

Overtuiging onderzoeken

Ik heb een aantal dagen stil gestaan bij de overtuiging ‘Je kunt het, of je kunt het niet.’ Want ik weet dat die niet waar is. We leren door dingen vaker te doen. Maar aan die overtuiging hangt voor mij de implicatie dat iets kunnen, betekent dat het leren geen moeite mag kosten. Kost het een hoop moeite, dan kun je het niet. En dat van het moeiteloze sluit verdacht goed aan bij de Keizerin.

Weg met beperkende overtuigingen met Dynamind

Dynamind kun je heel gemakkelijk zelf gebruiken om beperkende overtuigingen aan te pakken.

De stappen zijn als volgt:

 • Je ontdekt een overtuiging waar je vanaf wilt.
 • Spiertest of je die overtuiging daadwerkelijk hebt.
 • Pas Dynamind toe op die overtuiging met de stappen uit de Dynamind handleiding. Dat is supergemakkelijk omdat je werkt met wat er is. Dus je zegt wat je hebt, wat de situatie is en dan zeg je: ‘dit kan veranderen’ en dan: ‘ik wil dat het probleem weggaat.’ Dan kloppen op aangegeven plekken, inademen en uitademen. Komt er een andere overtuiging bij je op, schrijf dat even op, om later te onderzoeken. Doe eerst drie rondes dynamind.
 • Spiertest of de overtuiging weg is.
 • Check de komende dagen of de overtuiging nog steeds weg is. Zo niet, dan gewoon het bovenstaande herhalen.

Het is echt te eenvoudig voor woorden en het werkt. Lees de handleiding, kijk de Dynamind video’s en pas het toe. Hoe vaker je Dynamind gebruikt, hoe gemakkelijker het wordt.

Mijn Dynamind werk

Ik heb de spiertest gedaan op de overtuiging ‘ik kan het of ik kan het niet’. Ik testte hier sterk op. Ik had die overtuiging dus in mijn systeem zitten. Daarom heb ik Dynamind toegepast op de zin:

“Ik heb de overtuiging ik kan het of ik kan het niet. Dit kan veranderen. Ik wil dat het probleem weggaat.”

Na drie keer een Dynamind ronde gedaan te hebben op deze overtuiging, testte ik er zwak op, en dat betekent dat ik die overtuiging nu niet meer heb.

Uit ervaring weet ik dat ik op zo’n overtuiging de volgende dag weer sterk kan testen. Maar dan doe ik weer even drie rondes Dynamind en na een dag of drie is die overtuiging wel uit mijn systeem verdwenen. Zo niet, dan spiertest ik of er nog iets onder zit, en probeer ik de onderliggende gedachte te pakken krijgen. Vervolgens kan ik daar Dynamind op loslaten.

Vaste of groei mindset

Van huis uit heb ik een vaste mindset meegekregen en geen groei mindset. Als ik zeg ‘van huis uit’, dan bedoel ik daarmee dat dit de interpretatie is die ik heb gegeven aan gebeurtenissen uit mijn jonge leven. Een ander familielid kan dezelfde gebeurtenissen heel anders geïnterpreteerd hebben en juist wel een groei mindset hebben. Ik leg de schuld ook niet neer bij mijn ouders, want dat is niet zinvol en het is geen kwestie van schuld. Het is een kwestie van interpretatie.

Je mindset is belangrijk en meer hierover kun je lezen op Platform Mindset, waar je ook 6 tips kunt vinden voor het stimuleren van de groei mindset.

Ik herken mijzelf helaas heel erg in de vaste mindset. Ik schaam me daar zelfs een beetje voor.

Ik heb gespiertest op de overtuiging: Ik heb een vaste mindset. En dat testte sterk, dus die overtuiging heb ik.

Tijd voor nog meer Dynamind! Ik heb Dynamind toegepast op:

“Ik heb een vaste mindset. Dit kan veranderen. Ik wil dat het probleem weggaat.”

Na drie rondes Dynamind heb ik weer een spiertest gedaan, en die overtuiging is nu weg.

Conclusie

Na al het werk dat ik hierboven verzet heb, verwacht ik nu in een hele positieve flow van tarotkaart De Keizerin terecht te komen.

Dugan Witches Tarot Keizerin
De Keizerin

Volgens mij is de legging rond. Dit wil niet zeggen dat ik het nu maar vergeet. Want dan vergeet mijn systeem het ook. Doel bepalen, focus op doel, voel een brandend verlangen (zeg maar een noodzaak) om het doel te bereiken. Check of overtuigingen weg zijn en geef het geheel voldoende tijd om post te vatten in mijn hersenen.

Dugan witches tarot staven page
Staven Page

Dit sluit ook aan bij de roepende Page van Staven op de rots. Wat zeg ik tegen mezelf? Blijf ik mezelf in mijn hoofd negatief beïnvloeden, of geef ik mezelf peptalks en schouderklopjes? Dit is ook een belangrijk aandachtspunt.

Veel succes met deze legging, heb je vragen stuur mij gerust een mailtje. Wil je hulp bij je interpretatie, dan kun je gebruik maken van het Tweede Opinie Tarotconsult.

Wellicht ook interessant voor jou

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00