Creatiespiraal en de Kelken Tarotkaarten onthouden

Tarotkaarten van Kelken en de Creatiespiraal van Marinus Knoope

tarotkaart kelken aas

Om de Creatiespiraal van Marinus Knoope te kunnen onthouden, gebruik ik de serie van Kelken. Dit werkt natuurlijk ook andersom. Om de serie van Kelken te onthouden kun je de Creatiespiraal van Marinus Knoope gebruiken. Knoope noemt twaalf stappen die nodig zijn om je wensen, je verlangens, te verwezenlijken.  Iedere succesvolle creatie doorloopt in feite deze twaalf stappen.

Een verkorte versie van de creatiespiraal kun je lezen op de website van Knoope.

Stap 1 – Wensen
Een nieuwe creatie begint met een idee, met een wens, met een verlangen. Dit sluit mooi aan bij Kelken Aas. Kelken hebben te maken met gevoelens en creativiteit. De Azen duiden op iets nieuws. Kelken Aas heeft als meest voorkomende betekenis ‘de geboorte van iets’.

Stap 2 – Verbeelden
Kelken 2 tarotkaartDe tweede stap is om een helder beeld te krijgen van je wens. Dit gaat vaak vanzelf. Je gaat dan vanzelf over dat idee nadenken. Je wikt en weegt, je overdenkt en fantaseert erover en zo ontstaat een helder beeld. Dit past bij Kelken Twee. In het geval van een nieuwe auto ga je nadenken en fantaseren over het soort auto dat je wilt.

Stappen 3 en 4 – Geloven en uiten

Geloven
De derde stap is erin geloven. Als je niet gelooft dat je je wens kunt realiseren, dan zul je er ook niet concreet aan willen werken. Je wens zal doodbloeden. De dames op Kelken Drie vieren feest. Dit kan duiden op geloven in je wens. Je wordt er blij van en wilt er verder mee.

tarotkaart kelken 3

Uiten
De vierde stap is om je wens te uiten. Vertel het aan anderen. Dat maakt de wens concreter. Knoope merkt hierbij op dat wanneer mensen vragen of je er zelf wel in gelooft, je dan volmondig ja moet kunnen zeggen. Ik ben het er mee eens, dat het belangrijk is dat je zelf in je wens gelooft, maar niet dat je het aan anderen moet vertellen. Wanneer je direct door je omgeving onderuit wordt gehaald en je wens belachelijk wordt gemaakt, zal dat het moeilijker maken om je wens verder uit te werken. Het kan daarom verstandiger zijn om je wens in eerste instantie alleen te uiten aan mensen waarvan je weet dat ze oprecht blij voor je zullen zijn en die je tips en ideeën aanreiken, hoe je je wens kunt verwezenlijken. En dat zien we ook terug op Kelken 3. Vertel het aan mensen die je zullen steunen en enthousiast zullen reageren.

tarotkaarten kelken 4, meditatieStap 5 – Onderzoeken
De vijfde stap is onderzoeken hoe je je wens kunt realiseren. Je verzamelt ideeën en informatie en zoekt mensen die je kunnen helpen. Dit past bij Kelken 4. De op deze kaart afgebeelde persoon zit tegen een boom geleund en heeft drie kelken voor zich uitgestald. Deze kelken kunnen de ideeën en informatie zijn die hij al gevonden heeft. Een vierde kelk wordt hem aangereikt. Zijn plan begint stevig vorm te krijgen. Dit past bij de numerologische betekenis vanhet getal Vier.

tarotkaart kelken 5

Stap 6- Plannen
Het daadwerkelijk maken van een plan is stap zes. Het is lastig te zien hoe Kelken 5 hierbij past. Normaal gesproken zien we in Kelken 5 verdriet over dingen die zijn gebeurd. Maar de betekenis van Kelken 5 is dat er veel verloren is gegaan, maar er staan nog twee kelken overeind om mee verder te gaan. In deze stap in het creatieproces zijn er misschien ideeën gesneuveld, die niet passen in het plan. Het is ook mogelijk dat om je plan te realiseren, je dingen moet laten. En ook dat kan moeilijk zijn.

kelken 6 tarotkaartStap 7 – Beslissen
In dit stadium beslis je of je door wilt gaan met je creatie. Dit past bij het getal zes, dat te maken heeft met keuzes maken en zoeken naar harmonie. In deze fase van het creatieproces neem je de beslissing om je plan daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Stap 8 – Handelen
Dit brengt je in het stadium van ‘handelen’. En dat is de achtste stap. Bij deze stap hebben we Kelken 7. Hier zien we de kelken op een wolk. Ze vertegenwoordigen de verschillende stappen in het plan. Als de man ernaar blijft kijken, dan helpt dat niet. Hij moet iets doen. Kelken 7 is ook een kaart van waar richt je je aandacht op. Richt je je aandacht op te veel dingen tegelijk, dan werkt dat niet. Kelken 7 duidt ook op de angst die kan optreden voor het daadwerkelijk aan de slag gaan. Kun je het wel waarmaken? Of is het een mooie droom? Als je niet gaat handelen, zul je het nooit weten.

Stap 9 – Volharden
Wanneer je dan bent begonnen en de handen uit de mouwen steekt, dan is het nodig om door te zetten tot het af is. Dit kan lastig zijn. Het kan ook zijn dat je niet precies weet hoe je moet komen waar je wilt zijn, maar ga gewoon door op het pad. Dit sluit aan bij Kelken 8. Ga door, ook al is het pad onbekend. Je weet waar je het voor doet. Namelijk om je wens te manifesteren.

stap 10 – Ontvangen
Kelken Negen past bij ontvangen. De afgebeelde man is gelukkig met zijn creatie. Hij heeft geen enkele moeite om het resultaat te ontvangen. Ontvangen gaat erom dat je het resultaat zelf kunt ontvangen, dat je er tevreden over bent, dat je zelf kunt zeggen dat het af is.

Stappen 11 en 12 – Waarderen en Ontspannen
De stappen waarderen en ontspannen kun je zien in Kelken Tien. Deze tarotkaart duidt op waarderen wat je hebt. En je kunt je nu ontspannen en dan dient een volgend idee zich vanzelf aan.

Concreet

  1. Om de creatiespiraal concreet te maken, zou je kunnen denken aan het plan om je huis te verbouwen. Dit is een Kelken Aas gebeurtenis. Je wilt misschien meer ruimte voor gezinsuitbreiding, voor een kantoor aan huis, of gewoon omdat je er nu het geld voor hebt.
  2. In Kelken 2 ga je overleggen met je partner, of met jezelf, hoe je wilt dat het gaat worden. Het idee gaat vorm krijgen in je hoofd.
  3. Kelken 3 is de vreugde die je voelt dat het nu echt gaat gebeuren en je deelt je idee met anderen.
  4. Kelken 4 duidt erop dat je gaat zitten nadenken over wat je allemaal nodig hebt, welke informatie en welke mensen?
  5. Kelken 5 is het maken van een plan. Dit is het idee leven inblazen. En dat past bij de numerologische betekenis van het  getal 5. De verbouwing is een ingrijpende zaak en je zult er misschien dingen voor moeten laten. Je zit ook een tijd in de troep. Je neemt ook afscheid van het huis zoals het was.
  6. Kelken 6 duidt op keuzes maken. Je besluit om het plan te gaan uitvoeren.
  7. Kelken 7 duidt op handelen. Er is veel te doen. Waar moet je beginnen? Je overziet het ook nog niet allemaal. Het plan is gemaakt, dit zijn de kelken op de wolkjes. Je ziet ook risico’s. Maar hoe dan ook, je moet de handen uit de mouwen steken om je wens te realiseren. Het is belangrijk op je wens gericht te blijven en je niet te laten afleiden.
  8. Kelken 8 duidt op doorzetten. Het kan moeilijk worden, maar omdat je echt gelooft dat je je wens kunt manifesteren, zet je door.
  9. Kelken 9 duidt op ontvangen. Je nieuwe huis is klaar en je zit er prinsheerlijk bij.
  10. Kelken 10 duidt op waarderen en ontspannen. De mensen op de kaart geven blijk van hun waardering door hun land, hun creatie te omarmen. De kinderen dansen. En dit is tevens de kaart die duidt op ontspannen. Je hebt je wens in vervulling zien gaan en je kunt nu ontspannen en als vanzelf zal er weer een nieuwe wens ontstaan en begint de hele cyclus weer overnieuw.

Praktisch

Je kunt de kelken-tarotkaarten ook gebruiken om te kijken hoe de manifestatie van een wens ervoor staat. Is je creatie gesneuveld omdat je er niet in geloofd (Kelken 3), ben je in het stadium van handelen (Kelken 7) en heb je watervrees, of heb je je wens nog niet goed uitgewerkt (Kelken 4)?

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00