De Hogepriesteres uit de Prisma Visions Tarot

De Hogepriesteres – yin-kant van de schepping

Uit het boek

De Hogepriesteres is de heerseres van het onderbewustzijn, waar ideeën voor het eerst worden bedacht. Net als Persephone betreedt ze het oppervlak van de onderwereld, boordevol inzicht maar afwachtend. Als het moment daar is, zal ze in het zonlicht springen met alles wat ze in de onderwereld heeft geleerd. Maar voorlopig laten haar voetstappen het water rimpelen in het licht van de afnemende maan. Dit moment vraagt om een rustig toevluchtsoord van verbeelding en innerlijke reflectie.

Het tegenwicht tegen de rauwe kracht van de tovenaar, is de Hogepriesteres de interne, introspectieve kant van de schepping. Zij is het vruchtbare onderbewustzijn waar ideeën voor het eerst tot leven komen. Bedenk ook dat actie niet altijd de best mogelijke stap is: soms is het beter om je krachten te bundelen en je opties te overwegen voordat je opnieuw begint. Dit is geen teken van lafheid, maar van wijsheid.

tarotkaart hogepriesteres uit de Prisma Visions Tarot

Mijn beelden bij de Prisma Visions Tarotkaart De Hogepriesteres

Persephone, de dochter van de godin Demeter, was naar de onderwereld ontvoerd en omdat ze daar een paar zaadjes van de granaatappel had gegeten, kon ze niet zomaar terug naar de bovenwereld en was ze gedoemd om een deel van het jaar in de onderwereld te verblijven. Je kunt hier meer overlezen bij de Shadowscapes Tarot Hogepriesteres.

De onderwereld kun je misschien symbolisch lezen voor je onderbewustzijn. Mijn ervaring is dat mezelf leren kennen de wereld een mooiere en zonniger plek maakt. Dat is mijn ‘vertaling’ van in het zonlicht springen uit de beschrijving. Ook het idee dat ideeën vanuit je onderbewustzijn opborrelen, kan ik me wel in vinden. Het zijn die gevoelens die je de weg wijzen naar wat je werkelijk wilt en belangrijk vindt.

I Tjing Hexagrammen het Scheppende en Ontvangende

Tarotkaarten Magiër en Hogepriesteres uit de Morgan Greer Tarot

Bij de Morgan Greer Magiër (redelijk ver naar onder bij de beschrijving van de Rider Waite Magiër) heb ik opgemerkt dat de Magiër het mannelijke, actieve principe uitdrukt, wat goed begrepen kan worden door een beschrijving van het eerste hexagram, Het Scheppende, van de I Tjing te bestuderen.

Bij de Morgan Greer Hogepriesteres (Morgan Greer) heb ik geschreven dat de Hogepriesteres het vrouwelijke principe uitdrukt. Voor meer inzicht hierover kan het zinvol zijn om een beschrijving te lezen van het tweede hexagram, het ontvangende, van de I Tjing.

Mannelijk en Vrouwelijk zijn twee krachten die we allemaal hebben. Ideeën dat mannen superieur zijn aan vrouwen, is hierbij helemaal niet aan de orde. Wanneer je moeite hebt met de termen vrouwelijk en mannelijk, kun je deze in de meeste gevallen vervangen door Yin en Yang.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00