Tarot en Citaten

Citaat als Samenvatting van een Tarotkaart

Van tijd tot tijd zul je citaten tegenkomen bij tarotkaarten, niet alleen op mijn site, maar ook op andere sites en in boeken over tarot. Ik houd van citaten. Een citaat zet aan tot denken. Soms ga ik ook de context opzoeken om te kijken wat iemand bedoeld heeft met een bepaald citaat. Al een tijd terug ben ik begonnen met het verzamelen van citaten voor de tarotkaarten zoals ik die zie. En dat is een ander interessant aspect van citaten bij tarotkaarten. Door te kijken welk citaten iemand aan een kaart hangt, kun je afleiden welke betekenis die kaart heeft voor die persoon.

Koppel zelf citaten aan Tarotkaarten

Kom je zelf een mooi of spannend citaat tegen in een boek, op een website of waar dan ook, dan kun je gaan bedenken bij welke tarotkaart dat citaat het beste past. Dit is een super oefening om de kaarten te leren kennen en om betekenissen te onthouden. Schrijf je gevonden citaten op in je Tarot Journal, waar je ook de door jezelf ingekleurde tarotkaarten kunt bewaren en betekenissen die je gelezen of gehoord hebt en die je bijzonder aanspraken. Ik vind zelf het idee van Art Journaling erg aardig, maar ik kom er niet zo toe. Ik bewaar alles in Microsofts OneNote op mijn laptop. En soms denk ik dat ik het wel ga onthouden. Maar dat is zelden het geval.

Mijn citaten bij verschillende tarotkaarten

Ik ben ooit begonnen aan het koppelen van citaten aan de tarotkaarten. Omdat het citaten zijn die ik leuk, interessant of intrigerend vond en gewoon ergens tegenkwam, heb ik nu voor een gedeelte van de tarot citaten en voor een groot deel nog niet. En er zit totaal geen zinnige volgorde in. Het lijkt me fijn om voor alle tarotkaarten citaten of spreuken te hebben. Ik ben niet zo geleerd dat ik citaten zo maar uit mijn mouw schud, dus ik google. Voor tarotkaart De Keizerin heb ik gezocht op ‘natuur’. En ik vond maar liefst 3 citaten, die mij alle drie bevielen.

De Keizerin leunt achterover, doet niks. Ze laat de natuur haar gang gaan. En in die stilte en rust, is er ruimte voor creativiteit.

Rider Waite Tarotkaart De Keizerin

“Als de natuur niet meewerkt, is de arbeid vergeefs.” (Seneca)

Ik geloof dat het belangrijk is om dingen te doen in overeenstemming met de tijdgeest, met je gemoedstoestand e.d. om iets tot stand te kunnen brengen. Een eenvoudig voorbeeld is koken. Als ik een dag hard gewerkt heb, en er was stress, laat thuis ben en ook nog moet koken en daar totaal geen zin in heb, dan kan ik het beter laten. Want het wordt toch niks. Ik laat het aanbranden, ik laat de pan vallen, ik gooi een liter water bij de sjus, in plaats van 2 dl. Dat soort dingen. Het wordt echt niks. Dus ik weet nu dat ik dat gewoon niet moet doen. In dat geval is ‘de natuur’, mijn natuur. Maar je kunt ook gaan zaaien en wieden en al die dingen doen die een goede oogst bevorderen, maar als het de hele zomer regent, of veel te warm is, dan wordt het ook niks. Ik weet niet in welke context Seneca deze uitspraak heeft gedaan, maar ik vond hem opgaan voor de Keizerin. Je ziet de Keizerin lekker zitten in de natuur. Ze doet niks als er niks gedaan hoeft te worden. Ze maakt zich niet moe. Ze forceert niets.

“De natuur kan men alleen overwinnen door zich ernaar te schikken.” (Francis Bacon)

In het verlengde daarvan ligt de uitspraak van Francis Bacon, dat je de natuur alleen kunt overwinnen, door je ernaar te schikken. Ook dat vond ik een hoog waarheidsgehalte hebben. Werk met de natuur, ga met de stroom mee, niet ertegenin!

“Als we een diepe, duurzame relatie met de natuur konden vormen, zouden we nooit een dier doden om onze eetlust te bevredigen en nooit een aap, een hond of een cavia kwaad doen door er vivisectie op te plegen, opdat wij daar beter van worden. We zouden andere manieren ontdekken om onze wonden te helen en ons lichaam te genezen. Maar de geest genezen is iets totaal anders. Dat gebeurt geleidelijk, als je één bent met de natuur, met die sinaasappel aan de boom, met het grassprietje, dat zich door het cement heen perst en met de heuvels, die door de wolken bedekt, verborgen worden.” (Krishnamurti)

De uitspraak van Krishnamurti vind ik interessant, vanwege het één zijn met de sinaasappel aan de boom, het grassprietje en met heuvels. Dat één zijn met alles dat er is, dat ben je eigenlijk al. Maar we hebben dat opzij gezet om het spel van het ego te kunnen spelen. Op het niveau van eenheid is alles gezond en genezen. Het lijkt mij iets dat de Keizerin gewoon weet.

Vivisectie ben ik faliekant tegen. Ik heb natuurlijk de argumenten vóór vivisectie gehoord. Een noodzakelijk kwaad zodat we medicijnen e.d. kunnen ontwikkelen om mensenlevens mee te redden. Maar wat zegt Krishnamurti? Die zegt: “We zouden andere manieren ontdekken om onze wonden te helen en ons lichaam te genezen.” Daar ben ik het helemaal mee eens. Dieren misbruiken is een luie optie. Neem die optie weg, en er wordt wel een andere manier gevonden.  En dat vinden van een andere manier, vind ik heel mooi aansluiten bij de tomeloze creativiteit van de Keizerin.

Krishnamurti zegt ook dat als we die diepe relatie met de natuur konden vormen, dat we dan geen dieren meer doden om op te eten. Nu ben ik daar niet zo zeker van. Ik ben overwegend vegetariër, maar dat is omdat ik vlees niet echt lekker vind. Dat had dus niets te maken met idealen, maar was wel een fijne bijkomstigheid. (update 1-3-19: Ik ben nu overwegend veganistisch en dat heeft wel te maken met idealen.) Maar goed, ik dacht dus aan de Indiaanse gedachten over het gebruik van de natuur, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk van een dier te gebruiken en niet alleen het biefstukje te eten en de rest te laten rotten. Ook vragen sjamanen bijvoorbeeld aan een boom of ze een tak of bladeren mogen hebben. Dat vind ik mooi. Mijn gedachte bij ‘geen vlees’, was direct dat ik dat ook vond opgaan voor planten. Planten zijn ook levende wezens. De Keizerin zit achterover en is blij met de bloei en groei om haar heen, maar voor haar voortbestaan zal ze toch moeten eten. Naast gewoon voedsel is, denk ik, ook geestelijk voedsel van belang. Citaten bijvoorbeeld.

Citaat koppelingen van anderen

Pielmeier

In de cursus Tarot de Verdieping gebruik ik de spreuken die Heidemarie H. Pielmeier heeft gebruikt in haar boek Tarot: Rituelen, fantasieën, feiten als puzzel.  Je kunt hier zelf proberen om de Pentakels Aas t/m 10 te koppelen aan haar gevonden citaten. Ik vind dat zelf een grappige oefening, en ik had er best een aantal ‘fout’. Er is natuurlijk geen fout, want je hoeft het helemaal niet eens te zijn met haar koppelingen.

Tarot of Quotes

Dan is er nog een Tarot of Quotes. Die kun je hier vinden.

Hieronder De Keizerin uit de Tarot of Quotes.  Mooie kaart, citaat klinkt prachtig. Maar ik kan er niet zo veel mee. Maar als het jou aanspreekt of je een andere manier laat zien om tegen de Keizerin aan te kijken. Prima. Maak je er niet druk om, dat ik er niet veel mee kan.

keizerin tarot of quotes

Pinterest

En op Pinterest kun je nu een deel van mijn citaten voor Tarotkaarten vinden, en hopelijk heb ik ergens in de toekomst citaten gevonden voor alle tarotkaarten! Als je een mooi citaat weet voor bij een tarotkaart, laat het me weten! Dat kan via het contactformulier.

Betekenissen van Tarotkaarten:

Item added to cart.
0 items - 0,00