Vergelijking Pentakels 4 uit verschillende Tarots

Hebben tarotkaarten, ongeacht uit welk tarotspel ze komen, allemaal dezelfde betekenis?

In deze blog vergelijk ik de Pentakels Vier uit de Rider-Waite-Smith met enkele Pentakels Vier tarotkaarten uit andere tarotspellen.

Rider Waite Tarotkaar Pentakels Vier

Er zijn wel 500 verschillende tarotspellen, keus te over dus, waarvan de Rider-Waite de meest verkochte is.

Vaak worden aan tarotkaarten, ongeacht uit welk spel ze komen, dezelfde betekenissen toegekend als aan de Rider-Waite tarotkaarten. De Vier van Pentakels uit de Rider-Waite heeft dan dezelfde betekenis als de Vier van Pentakels uit de Russian Tarot of St. Petersburg.

Rider Waite Smith Pentakels 4, Russian Tarot of St. Petersburg, Pentakels 4

Volgens mij klopt dit niet, omdat de afbeelding en de verwerkte symboliek wel degelijk bijdragen aan de betekenissen van een kaart. Aan de hand van de tarotkaart Pentakels Vier uit verschillende tarotspellen, zal ik deze visie  toelichten. De serie Pentakels uit de Rider Waite Tarot wordt in andere Tarots ook wel pentagrammen, munten, stenen of kristallen genoemd. Voor het gemak duid ik deze allemaal aan als Pentakels.

Rider Waite en Russian Tarot of St. Petersburg

Zien we in de Pentakels Vier van Rider Waite  iemand die krampachtig zijn Pentagrammen vasthoudt, dan kun je je voorstellen dat deze kaart aan betekenissen meekrijgt: zitten op bezittingen, gierigheid, energie niet laten stromen – waardoor blokkades optreden, hebzucht, trots, niet flexibel zijn.

Bekijken we vervolgens Pentakels (munten) Vier uit de Russian Tarot, dan zien we iemand die zijn schatkist aan het vullen is. Dit zou ook op gierigheid kunnen duiden, maar niet zonder meer. Een ander aspect zou kunnen zijn dat zijn werk hem financieel gezien iets oplevert. Het feit dat in de Russian Tarot het symbool Pentakels is vervangen door Munten, benadrukt een economische interpretatie van deze serie. De schatkist van deze man, was al aardig gevuld en nu komen er nog 4 ‘munten’ bij. Economisch gezien gaat het hem dus voor de wind. Bij de vier van pentagrammen uit de Rider-Waite tarot heb ik dat gevoel niet. Daar krijg ik meer het gevoel van stagnatie.

Zerner Farber, Osho Zen en Old English Tarot

van l naar r: Zerner Farber Tarot, Osho Zen Tarot, Old English Tarot

De Vier van Pentakels in de Zerner Farber Tarot, schetst weer meer het beeld van hebberigheid. De afgebeelde dame houdt haar kettingen beschermend tegen de borst gedrukt en kijkt wantrouwend achterom. Het bijgeleverde boekje geeft als betekenis van bezitterig en als advies dat je vast moet houden wat je hebt. De Zerner Farber Pentakels vier doet sterk denken aan de vier van Pentakels(regenbogen) in de Osho Zen Tarot, die vrekkigheid uitdrukt. De lering uit de Osho Zen Tarot is: “Zo gauw je gierig wordt, sluit je je af voor een van de eerste beginselen van het leven: expansie, delen.”

Daarentegen, geeft de Vier van Pentakels uit de Old English Tarot weer meer het idee van economische vooruitgang aan. Het kasteel op de achtergrond spreekt van overvloed en vrede. Het land er omheen is bewerkt en de twee ossen die de oogst trekken zijn al een vorm van voorspoed op zich. Ook hier valt op dat de serie ‘munten’ is genoemd en niet pentakels.

Rider Waite, Morgan Greer en Arcus Arcanum Tarot

van l naar r: Rider Waite Tarot, Morgan Greer Tarot, Arcus Arcanum Tarot

De Vier van Pentakels uit de Morgan-Greer Tarot, lijkt veel op de vier uit de Rider-Waite Tarot. Toch denk ik dat er een verschil is. Op de Morgan-Greer-kaart rust de afgebeelde man ontspannen op drie pentakels. Hij houdt de pentakels niet krampachtig vast, zoals op de Rider-Waite kaart wel het geval is. De Morgan Greef afbeelding geeft het beeld dat financiële zekerheid belangrijk en fijn is, maar niet iets is om krampachtig over te doen. De afgebeelde persoon kijkt de tarotlezer recht en open in het gezicht. Hij doet ook niet stiekem over zijn bezittingen. Hij straalt uit dat het hem goed gaat.

De Pentakels Vier uit de Arcus Arcanum Tarot lijkt qua betekenis sterk op dezelfde kaart uit de Morgan Greer. De Arcus Pentakels Vier toont een dame en heer die trots hun pentagrammen laten zien. Ze zijn blij met hun voorspoed, en komen daar voor uit. En waarom ook niet? Uit niets blijkt dat ze zich aan deze vier pentagrammen vastklampen. De sfeer is heel open.

Inner Child Tarot

Tarotkaart Pentakels 4 uit de Inner Child Tarot
Inner Child Tarot, Pentakels 4 (aardkristallen)

Bij de Inner Child Tarot worden pentakels ‘aardkristallen’ genoemd. In Aardkristallen Vier zijn de afgebeelde kabouters een huis aan het bouwen. Uit het bijgeleverde boekje met verklaringen van de kaarten is te lezen dat de kabouters zeer geconcentreerd zijn en hun werk serieus nemen. “Hun visie is dat zij zich in een proces van manifestatie bevinden. Welke innerlijke visie hebt u? Wat deze ook is, concentratie, verantwoordelijkheid, toewijding en vlijt zijn de vier pijlers die u moet bouwen om uw ware doel te bereiken.”

Dit komt ook overeen met een aspect van de Rider-Waite Pentakels Vier, namelijk bij jezelf blijven, je eigen koers varen. Het feit dat de afgebeelde figuur op de Rider-Waite kaart met zijn rug naar de stad zit, zou er op kunnen duiden dat hij zich niet laat afleiden door het vertier dat de stad te bieden heeft.

Vergroot je kennis door vergelijken

Door zo verschillende tarotspellen te vergelijken kun je je kennis en inzicht van de tarot als geheel vergroten. Door dit verkregen inzicht is het ook mogelijk dat je voor vragen op het gebied van relaties bijvoorbeeld de Arcus Arcanum gaat gebruiken en voor meer financieel gerichte vragen de Russian Tarot. Voor intuïtief kaartlezen zijn de Zerner Farber en de Morgan Greer tarot weer heel geschikt.

Begin met de Rider Waite Tarot

Ik raad beginners altijd aan met de Rider-Waite te beginnen. Voor deze Tarot is de meeste informatie beschikbaar. Daarna kun je je kennis verbreden en verdiepen door ook met andere tarotspellen te gaan werken, waarbij je gewoon die tarotspellen kiest die je aanspreken.

Wellicht ook interessant voor jou

tarot keizer en rode bietjesTarot Leren Lezen met Hans en Grietje en een Bietje

Tips voor het spelenderwijs leren duiden van de Tarot. Soms weet je gewoon niet meer wat je moet vragen of je wilt helemaal geen serieuze vragen stellen, maar wel even oefenen. Oefen op sprookjes, films, televisieprogramma’s, boeken en muziek. Met als vraag bijvoorbeeld: “Waar gaat dit verhaal over?” Zie het als een speelse manier om met de kaarten om te gaan, om de betekenissen ervan te verkennen en om van een aantal kaarten samen een sluitend verhaal te maken dat antwoord … Lees verder>>

Rider Waite Staven Twee – op één been?tarot staven 2 original niet gekleurd

“Waar is zijn rechtervoet?” vroeg onlangs een bezoeker van Tarot Stap Voor Stap. Het was mij nog nooit opgevallen, maar Lees verder>>

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00