Wat is een significator in tarot?

Iemand vroeg mij waarom ik geen significator gebruik bij mijn tarotleggingen. Wat is een significator, hoe kies ik die en moet je die gebruiken?

Antwoord: Sommige tarotlezers gebruiken een zogenaamde significator in tarot leggingen om de persoon aan te duiden waarvoor de tarotkaarten gelegd worden. Dit wordt ook wel de signaalkaart of persoonskaart genoemd.

Rider Waite Tarotkaart De Keizerin
De Keizerin als significator voor een vrouw

Deze  significator is dus een tarotkaart die aangeeft voor wie de tarot gelegd gaat worden.  Je kunt voor een man de Keizer uit de tarot gebruiken en voor een vrouw de Keizerin of je kunt een hofkaart kiezen.

In enkele tarotboeken wordt aangegeven hoe je dit kunt doen aan de hand van iemands dierenriemteken of aan de hand van de kleur van haren en ogen. De gedachte dat de significator nodig is omdat het universum dan weet voor wie gelegd gaat worden, vind ik onlogisch. Volgens mij heeft het universum zo’n aanwijzing niet nodig.

Zelf werk ik niet met persoonskaarten. Ik ben van mening dat de tarotkaart waarmee ik mijzelf op dat moment het meest identificeer het beste in het spel kan blijven zodat deze eventueel in de legging te voorschijn kan komen. Omdat je dit niet weet voor iemand anders, kan het dus wel aardig zijn om voor dat je gaat kaartleggen te bepalen welke tarotkaart de significator is.

Onderwerpkaart

In plaats van een persoonskaart kun je ook kiezen om een onderwerpkaart te gebruiken. Stel dat iemand verwikkeld is in een rechtszaak en wil weten hoe die gaat verlopen, dan kan Gerechtigheid als ‘significator’ worden gebruikt. Wil iemand iets weten over werk, dan zou je kunnen kiezen voor De Zegewagen of een kaart uit de serie van de Staven. Vervolgens stop je die tarotkaart weer terug in het spel, zodat de mogelijkheid bestaat dat die tarotkaart getrokken wordt.

Een andere mogelijkheid is om met twee tarotspellen te werken.  Dan kun je één tarotspel gebruiken on persoons- en onderwerpskaarten uit te kiezen of trekken (niets belet je om  zowel een persoonskaart als een onderwerpskaart te kiezen) en één voor de eigenlijke tarotlegging.

Het kan sowieso handig zijn om met twee spellen te werken, omdat je van te voren iemand uit alleen de hofkaarten een kaart kunt laten trekken, om te kijken hoe die persoon in zijn vraag staat. De Zwaarden Page zou kunnen aangeven dat de houding van de vrager wantrouwend is. De Ridder van Zwaarden zou kunnen aangeven dat de vrager misschien een tikkeltje roekeloos is. Dit soort extra gegevens kunnen heel nuttig zijn voor het tarotconsult.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00