Zwaarden 9 uit de Tarot: Ook dit gaat voorbij.

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Negen

Een tijd geleden heb ik het cursusboek Tarot voor Beginners laten lezen door een editor omdat ik vaak over mijn spelfouten heen kijk. Mijn editor had de volgende vraag bij een deel van de beschrijving van Tarotkaart Zwaarden Negen:

 In je cursusboek staat bij Zwaarden Negen:
“De astrologische symbolen op de deken duiden op het feit dat er wellicht karma in het spel is. Het kan er ook op duiden dat betrokkene inzicht krijgt in het idee van ‘zo boven, zo beneden’ en in kosmische wetten en dat hij leert hoe hij harmonie kan scheppen in zijn leven.”
Wat bedoel je met ‘zo boven, zo beneden?

Antwoord: ‘Zo boven, zo beneden’ is een uitspraak die we toeschrijven aan Hermes Trismegistus. Hermes is de Griekse naam voor de Egyptische god van de wijsheid en het schrift, Thoth. De uitspraak ‘zo boven, zo beneden’ verwijst ernaar dat de wetmatigheden van de macro- en microkosmos aan elkaar gelijk zijn.

Maar goed, ik las tarotkaart Zwaarden Negen nog eens goed door en kon me er niet meer zo in vinden. Daarom heb ik mijn beschrijving van Zwaarden Negen drastisch gewijzigd. Lees verder voor de nieuwe versie.

Kijk eens naar de afbeelding. Lees niet verder, maar kijk gewoon naar de afbeelding, laat los wat je hebt gehoord of gelezen over deze kaart. Wat zie je?

Rider Waite Tarotkaart Zwaarden Negen

Gewijzigde beschrijving Tarotkaart Zwaarden Negen

Globale betekenis: Het einde van een vervelende periode is in zicht. Als het ware wakker worden uit een nachtmerrie.

Als we naar Tarotkaart Zwaarden Negen kijken,  zien we een persoon rechtop in bed zitten, alsof hij wakker geschrokken is uit een nachtmerrie. Volgens mij is dit de belangrijkste betekenis van de tarotkaart Zwaarden Negen.

Het witte kleed dat de figuur op deze kaart draagt duidt op zuiverheid en inzicht.

De zwaarden wijzen naar het oosten, naar de kant waar de zon opgaat en waar de nieuwe inzichten vandaan komen. Het oosten, in onder andere de Indiaanse traditie, is de plek waar ‘helderheid’ geboren wordt. Deze kaart duidt op hoop en genezing.

De rozen op de deken verwijzen naar onze menselijke verlangens en begeerten en ook op liefde.

De astrologische symbolen op de deken duiden op kosmische ordening dat er voor alles een tijd en een plaats is en dat uiteindelijk alles voorbij gaat, maar dat jij blijft bestaan.

Osho Transformatie Tarotkaart 35

Het idee dat alles voorbij gaat maar dat onze kern, ons ware zelf, blijft bestaan is door Osho  mooi beschreven bij kaart 35 uit de Osho Transformatie Tarot.

Hierin vertelt hij het verhaal van een koning die voor zichzelf een ring liet maken en daarin een boodschap wilde bewaren die hem zou kunnen helpen in een uitzichtloze situatie.

Zijn wijze raaadsheren konden niets bedenken. Een trouwe, oudere bediende, die als een vader voor de koning was, vertelde hem dat hij ooit eens zo’n boodschap had gekregen van een mysticus. De bediende schreef de boodschap voor de koning op en vertelde erbij dat de koning deze pas mocht lezen wanneer hij in een uitzichtloze situatie verkeerde.

Dit gebeurde al snel. Het rijk werd overvallen en de koning werd achterna gezeten door het vijandige leger. Toen de weg dood liep en hij niet meer verder kon, opende hij zijn ring en las de boodschap: ‘Ook dit gaat voorbij.’ Een enorme rust daalde op de koning neer. Wat er met het vijandige leger is gebeurd, weten we niet, maar ze vonden de koning niet. Hij hergroepeerde zijn troepen en won zijn land terug. Op de dag dat hij als overwinnaar zijn hoofdstad binnen reedt en het volk feest vierde, kwam zijn trouwe bediende naar hem toe en vroeg hem nogmaals de boodschap te lezen. “Waarom?” vroeg de koning verbaasd.

“Omdat de boodschap niet alleen helpt in tijden van wanhoop maar ook in tijden van plezier,’ antwoordde de bediende.

De koning opende zijn ring en las de boodschap ‘ook dit gaat voorbij’ nog een keer. En weer had hij datzelfde vredige gevoel van rust, maar de trots, het ego was verdwenen. Hij vroeg zijn bediende of er nog iets is wat de mysticus hem geleerd had.

De oude man zei: ‘Het derde ding dat de heilige me gezegd heeft, is: “Bedenk dat alles voorbij gaat. Alleen jij blijft, jij blijft de eeuwige getuige.”‘

“Alles gaat voorbij maar jij blijft. Jij bent de werkelijkheid, al het andere is maar een droom. Er zijn mooie dromen en er zijn nachtmerries. Maar het doet er niet toe of het een mooie droom of een nachtmerrie is, van belang is alleen degene die de droom ziet. De ziener is de enige werkelijkheid.”

Keren we weer terug naar Tarotkaart Zwaarden Negen van Waite dan zien we ook dat deze kaart een duidelijk vervolg is op Zwaarden Acht. De vraagsteller heeft inzicht gekregen in wat het is dat hem belemmert en benauwt en de opluchting die daarop volgt, lijkt op het wakker worden uit een nachtmerrie. Hij ziet nu hoe hij uit de vervelende situatie kan ontsnappen. De vervelende situatie is er nog steeds, maar er is nu hoop en die was er bij de tarotkaart Zwaarden Acht nog niet. In tarotkaartleggingen geeft deze tarotkaart heel vaak aan, eigenlijk altijd, dat een moeilijke periode nu ten einde loopt.

Zwaarden Negen in de liefde

Zwaarden Negen duidt erop dat er licht is aan het eind van de tunnel. De kaart laat iemand zien die wakker wordt uit een nachtmerrie. Dit duidt op het einde van een moeilijke periode.

Als mensen vragen naar een nieuwe liefe, kan deze kaart erop duiden dat de tijd van alleen zijn bijna voorbij is. Als een bestaande relatie moeizaam is, dan kan dit erop duiden dat de moeilijkheden bijna ten einde zijn.

Een andere mogelijkheid is dat iemand inziet hoe hij zelf bijdraagt aan zijn huidige moeilijkheden op liefdesgebied en daardoor verandert, wat weer leidt tot andere resultaten.

Het probleem zit in je hoofd

50 ways to leave your lover, Paul Simon

In een interview uit 1975, gepubliceerd in Rock Lives: Profiles and Interviews, vertelde Simon het verhaal van dit nummer: “Ik werd op een ochtend wakker in mijn appartement in Central Park en de eerste woorden kwamen gewoon in me op: ‘The problem is all inside your head, she said to me…’ Dat was het eerste waar ik aan dacht. Dus ik begon gewoon op die regel voort te bouwen. Het was het laatste nummer dat ik voor het album (Still Crazy After All These Years (1975)) schreef, en ik schreef het met een Rhythm Ace, een van die elektronische drummachines, dus misschien is dat de reden waarom het die meezing kwaliteit heeft: ‘make a new plan Stan, don’t need to be coy Roy’. Het is eigenlijk een onzinnummer.”

Onzin nummer of niet, vaak zitten problemen voornamelijk in ons hoofd en blijven we er hardnekkig aan vasthouden. Het beeld dat Paul Simon wakker werd met de eerste zin in zijn hoofd, vond ik goed passen bij Tarotkaart Zwaarden Negen.

Terug naar het Rider Waite Tarotkaarten overzicht


Ator Tarot Zwaarden Negen

Ator Tarot Zwaarden Negen
Ator Tarot Zwaarden Negen: Wakker worden uit een nachtmerrie. Het was zwaar, maar het eind van de donkere tunnel is in zicht. Neus gestoten?

Ator Tarot eigen: Op zijn deken zijn de astrologische tekens goed te zien. Bij Waite vind ik het minder zichtbaar. Ik heb het idee dat hij niet zo zeer zijn handen voor zijn gezicht houdt, maar zijn neus vasthoudt. Vandaar mijn toevoeging ‘neus gestoten?’ bij de steekwoorden.


Morgan Greer Tarotkaart Zwaarden Negen

Morgan Greer Tarotkaart Zwaarden Negen

De Negen van Zwaarden van Morgan-Greer schetst een heel ander beeld dan die kaart van Waite. Hier zien we negen zwaarden in de lucht en een paar gebonden handen. Aan die zwaarden in de lucht heeft hij helemaal niets om zich te bevrijden. Deze kaart geeft goed weer wat spirituele leermeesters al eeuwen roepen, namelijk dat je aan dat denken (zwaarden duiden op gedachten/denken)  helemaal niets hebt. Wellicht is deze persoon tot dat inzicht gekomen.

Betekenis: Falen, oponthoud en teleurstelling overschaduwen verlangen.

Omgekeerd: Gevangenschap, angst en schaamte.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00