Even Voorstellen -Tarot The Complete Kit

tarot voor op vakantie

Een Klein, kleurrijk Tarot Deck met eigen Karakter

Dit kleine deck heeft de grootste naam Tarot, The Complete Kit. De tekst is van Dennis Fairchild en de illustraties zijn van de hand van Julie Paschkis.

De tarotkaarten zijn ongeveer 5 x 6 cm. Het boekje bevat 88 pagina’s. Maar ’t zijn erg kleine pagina’s dus veel omschrijving per kaart, krijgen we niet. Bij de set wordt ook een Fortune Telling Mat geleverd. Dit is gewoon een A4tje met op de ene kant een legpatroon en op de  andere kant een korte instructie voor het lezen van tarot. Alles geleverd in een net doosje. Is dit tarotdeck méér compleet dan andere decks? Absoluut niet. Is het minder. Dat ook niet. Het is gewoon een complete tarot.

Voor mij heeft dit deck twee grote pluspunten.

  1. Ten eerste vind ik het fijne, vrolijke tarotkaarten.
  2. Het tweede punt is de manier waarop Fairchild de betekenissen verwoord. Ik kom hier verderop op terug bij mijn eigen bevindingen met dit deck.

Niet iedereen is even gecharmeerd

Er zijn mensen die helemaal gek worden van dit deck en roepen dat het hun grootste miskoop ooit is.

Waar worden ze gek van? De kaarten zijn klein, maar best wel dik en daardoor lastig te schudden. Ik noem het handzaam en stevig. Als je de kaarten moeilijk te schudden vindt, kun je ze wassen op tafel.

Een ander minpunt dat genoemd wordt, is dat de afbeeldingen toch nauwelijks afbeeldingen genoemd kunnen worden.

“En dan het boekje! Dat is toch geen boek van 88 pagina’s!” Jawel, maar de pagina’s zijn 5 bij 6 cm. Bij iedere kaart krijg je een beetje tekst want meer past niet op een bladzijde.

Als je je ergens aan gaat ergeren, erger je je aan alles. Dus ook de Reading Mat moet het ontgelden. Als je die gebruikt om je kaarten op te leggen, dan kun je inderdaad de achterkant niet meer lezen, waar de instructies staan voor het doen van een lezing. Maar ja, de oplossing is eenvoudig. Leg de kaarten in het legpatroon naast de mat. Mat is trouwens ook een groot woord het is gewoon een A4tje printerpapier.

Lof van de Voorstanders

Voorstanders roemen de handzaamheid, de vrolijke kleuren en de eenvoud van de afbeeldingen, die ruimte laat voor eigen interpretatie en de beschrijving in het boekje. Superdeck om mee te nemen op reis!

Eigen bevindingen

Nu had ikzelf, in het begin, grote problemen met de beschrijvingen in het boekje. In eerste instantie had ik de indruk dat Dennis Fairchild de  betekenissen lukraak uit de lucht had geplukt. Maar dat is niet zo. In feite sluiten zijn betekenissen goed aan op de standaard Rider Waite betekenissen alleen verwoord hij het anders. En dat is juist wel fijn. Voor mij verdiept dat toch weer mijn tarotkennis, omdat ik een kaart dan net even van een andere kant bekijk.

Wat ik gewend ben is dat er voor tarotkaarten betekenissen worden gegeven. Gerechtigheid duidt bijvoorbeeld op Karma, krijgen wat je toekomt en eerlijkheid. Wat je vervolgens doet met die betekenissen, moet je zelf maar bedenken.

Dennis Fairchild heeft de betekenissen vertaald naar advies. Eigenlijk is dat wel zo handig. Mensen die een tarotconsult willen, zitten niet te wachten op betekenissen en symboliek. Die willen weten wat ze te wachten staat en advies krijgen voor problemen. 

Voorbeeld aan de hand van Gerechtigheid

kleine tarot gerechtigheid

Neem bijvoorbeeld Tarotkaart Gerechtigheid, de tekst uit het boekje luidt:

 “Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten. Zoek juridisch advies, vraag advies aan ouderen. Je bent misschien verwikkeld in onderhandelingen of saaie bureaucratische systemen. Doe gezonde dingen – geestelijk en fysiek.

Omgekeerd: Vertel de waarheid of bereid je voor om de prijs voor je daden te betalen. Je vrienden zijn nu zwak. Neem je verantwoordelijkheid om te zeggen wat echt is, wat goed is en hoe je je voelt. Laat het verleden los en besluit om een nieuwe bladzijde om te slaan.”

Vergelijking Gerechtigheid Rider Waite en De Kleine Tarot

De RW tarotkaart Gerechtigheid duidt op oogsten wat je zaait. Meestal stemt ons dat heel vrolijk en denken we op de goede weg te zijn, wat vaak ook zo is, en doen we er verder niets mee.

Maar door de beschrijving van Fairchild (“Wie de bal kaatst kan hem terugverwachten”) ben ik nu geneigd om dat zaaien en oogsten breder te trekken en los te laten op verschillende levensgebieden in het heden.

Zijn je financiën een rommeltje, dan heeft dat vast te maken met nalatigheid in het verleden. Ben je te dik, dan heeft dat misschien toch te maken met te veel eten of snoepen in het verleden. In plaats van toekomst gericht te kijken naar wat ik nu kan zaaien voor gewenste resultaten in de toekomst, kijk ik ook meer naar mijn oogst in het heden.

Ik ben ook meer geneigd om te denken aan een stappenplan, een agendapunt om dat zaaien inderdaad te gaan doen, zodat die mooie voorspelde toekomst geen droom blijft, maar werkelijkheid wordt.

“Wie de bal kaatst kan hem terugverwachten,” komt ongeveer neer op zaaien en oogsten, maar is toch een beetje anders. Je wordt meer op de feiten gedrukt dat je handelen ook averechtse, ongewenste effecten kunnen hebben. De opmerking om gezonde dingen te doen, zowel geestelijk als fysiek is dan heel relevant. Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan ‘gezond’ denken in de zin van positief denken. Niet steeds beren op de weg zien, maar vrolijk huppelende konijntjes.

Fairchild noemt ook juridische aangelegenheden bij Gerechtigheid. Gerechtigheid kan inderdaad heel goed verwijzen naar rechtszaken of andere problemen waarbij juridisch advies heel nuttig kan zijn. Het advies vragen aan ouderen is ook geen slecht idee, en ik trek dat breder, door te denken aan advies vragen aan deskundigen. Je kunt je problemen wel bespreken met je beste vriend of vriendin, maar heeft die wel de kennis die je nodig hebt om het probleem op te lossen? Wat je dan vaak krijgt is dat we het gezellig met elkaar eens zijn, en dus niet boven het probleem uitstijgen, maar er juist meer ingezogen worden. Het idee van deskundig advies spreekt me daarom erg aan.

Conclusie

Het vergelijken van de betekenissen van de RW Tarot met ‘het advies’ van de Complete Kit Tarot, heeft mij al veel inzichten gebracht en daarom is dit voor mij een bijzonder waardevolle tarot. Hieronder een legging die ik heb gedaan, voor dit deck om zich aan ons voor te stellen. Die had ik gedaan, toen ik zelf nog heftig twijfelde of ik de beschrijvingen maar niet weg zou gooien, want ze leken met totale onzin. De Complete Kit denkt daar totaal anders over. Ik noem dit, omdat de tarotkaarten dus niet aansloten bij mijn eigen overtuigingen op dat moment. Waarom dit belangrijk is? Iedere keer als ik zie hoe goed de tarot in staat is om een situatie te verwoorden, advies en inzichten geeft die waardevol blijken, dan is dat iedere keer weer een bevestiging dat ‘het werkt’. Een tarotlegging kun je altijd naar jezelf toe redeneren als je dat wilt. Maar als je puur de kaarten weet te lezen, dan is het een bijzonder nuttig instrument.

Omdat ik Complete Kit nogal overdreven vind, Fairchild zelf vindt dat trouwens ook, noem ik dit deck het Vakantie Tarot Deck (omdat ze zo handig zijn voor op reis) of  De Kleine Tarot.

De Kleine Tarot stelt zich voor

De Kleine Tarot stelt zich voor

Tarotkaart Zwaarden Zeven

De Kleine Tarot begint zijn voorstelrondje met Zwaarden VII. Op deze tarotkaart zien we een rat die vliegt op een voertuig van zwaarden als een heks op haar bezemsteel. Ieder zwaard heeft een hartje als handvat. We zien dus de rat zit op twee zwaarden die één lijken, maar het zijn er twee die trapsgewijs boven op elkaar liggen. Het effect is dat het één lang zwaard lijkt. Zes zwaarden wijzen naar rechts en één zwaard is tegendraads op links gericht. De rat ook. Ik zie de zwaarden als één geheel. En het tegendraadse zwaard wordt meegezogen in de voorwaartse beweging van de andere zwaarden.

Nu weten we allemaal dat een rat een rat is. Dat wil zeggen een persoon die niet te vertrouwen is; een bedrieger. Ik zie snelheid in de zwaarden en de rat lijkt met plezier mee te rijden. Ik krijg hierbij ook het beeld van iemand die bovenop een rijdende trein springt. Levensgevaarlijk maar spannend.

Ik heb geen idee wat dat geel-oranje ding met krul is. Een muts? Het ziet er een beetje uit als de bovenkant van een heksenbezem. Vandaar mijn associatie met een bezemsteel.

De lieve roze hartjes, maken van de zwaarden eerder iets decoratiefs dan een levensgevaarlijk wapen.

Mijn indruk bij Zwaarden Zeven is dat de zwaarden de richting van de onbewuste overtuigingen van de rat aangeven. Hij heeft één overtuiging die aansluit bij zijn wens, maar zes die tegendraads zijn. Dit maakt het moeilijk voor hem om zijn doel te bereiken.

Gebaseerd op wat ik in Zwaarden Zeven zie, zegt de rat: “Hoi, ik ben helemaal geen geniepige rat. Ik kan je helpen je gedachten te onderzoeken, zodat je niet één zwaard meekrijgt, maar allemaal.”

Wat zegt het boekje over Zwaarden Zeven?

“Plannen maken wordt problematisch. Vrienden kunnen je teleurstellen. Vertrouw niet teveel op anderen. Je kunt niet verliezen wat om te beginnen al niet van jou is. Krijg alles zwart op wit. Omgekeerd: De druk neemt toe. Neem niet te veel hooi op je vork. Leer van de successen en mislukkingen van anderen.”

Ik vertaal dat naar: “Wanneer je vrienden je teleurstellen of niet de kennis hebben om een zinvol licht op je probleem te laten schijnen, dan kan ik (deze lieve en schattige tarot) je helpen.”

Vanuit de Rider Waite betekenissen van liegen en bedrogen worden, en conflicten uit de weg gaan, zou ik zeggen dat deze tarot (en eigenlijk iedere tarot) je kan helpen om helderheid te krijgen over je probleem. Wanneer je je probleem duidelijk hebt, kun je ook de juiste oplossing vinden, in plaats van te gaan oplossen wat het probleem niet is. Dit sluit misschien op kromme manier aan op de uitspraak dat je niet kunt verliezen wat om te beginnen al niet van jou was.

Ik wil die rat (ik denk dat het een rat is) de hele tijd een muis noemen. Een muis doet me denken aan een gevoel dat aan je knaagt. De Tarot is een uitstekend instrument om het knagende gevoel te onderzoeken.

Tarotkaart Zeven van Pentakels

Hier zien we een plant met een stralende, geopende bloem. De groepering van de pentakels doet een beetje denken aan de kabbalistische levensboom, maar is nog incompleet. Dit sluit aan bij mijn betekenis van Pentakels Zeven dat je al veel bereikt hebt, maar nog niet helemaal tevreden bent. Toch stemt het plantje op Kleine Tarotkaart Pentakels Zeven mij heel tevreden. Ik heb er zo’n tevreden gevoel bij, van laat die levensboom maar zitten, dit is genoeg, meer heb ik niet nodig.

Wat zegt het boekje?

“Ben je voorbarig geweest? Geduld en hard werken brengen succes. Probeer naar anderen te luisteren en beslissingen uit te stellen totdat je op de hoogte bent. Je hebt er een hekel aan om blut te zijn, maar overbelast jezelf niet om rond te kunnen komen. Omgekeerd: Misschien wil je het laatste woord hebben, maar advies vragen kan geen kwaad. Neem de tijd om weloverwogen beslissingen te nemen.”

Ik vertaal dat naar tevreden zijn met het huidige moment, met hoe de dingen nu lopen. Dat het niet verstandig is om op zaken vooruit te lopen, dat het beter is om eerste alle gegevens te verzamelen voordat je iets gaat doen.  Dit sluit mooi aan bij mijn gedachten over de RW Pentakels Zeven die ook als advies geeft om tevreden te zijn met hoe goed je struik met pentakels het doet. Je hebt je visie nog niet gerealiseerd, maar je bent al een heel eind op weg. Je bent nu ‘hier’, maar dat is niet het eindpunt.

Tarotkaart Staven Ridder

Hier zien we een ridder op een paard. Ze lijken goed samen te werken, ze lijken één geheel. Ik denk daarbij aan de samenwerking met je onbewuste. Het probleem van Zwaarden Zeven, waarbij veel overtuigingen je nog een andere kant op trokken, lijkt nu opgelost te zijn. Paard en ruiter zijn nu één en gaan de door de ruiter gewenste kant op. Dit sluit aan op het beeld van de fakkel, die op zijn passie duidt.

Wat zegt het boekje?

“Geloof overwint je huidige obstakels. Je hebt de macht om je doelen te bereiken. Overweeg alle gevolgen maar handel snel. Omgekeerd: Wees niet besluiteloos. Zeg wat je voelt en ga verder. Situaties zijn nog lang niet bij hun oplossing, dus wees geduldig.”

Overtuigingen zijn die gedachten die je gelooft. Met de juiste gedachten, het juiste ‘geloof’ zijn veel obstakels te overwinnen. Met een negatieve gedachtegang, geloof je niet eens dat je obstakels te overwinnen zijn, en zul je met een heel andere houding aan de slag gaan, als je al aan de slag gaat. Het juiste geloof (i.e. meewerkende overtuigingen) geven je de macht om je doelen te bereiken.

Het boekje geeft dan ook nog het uitstekende advies om alle mogelijke consequenties van tevoren te bekijken. Nu bijsturen is handiger dan later, maar er is altijd een periode tussen begin en einde, waarin bijsturen ook nog mogelijk is. Het is dus ook weer niet de bedoeling om tot in de eeuwigheid consequenties te gaan onderzoeken. Er moet snel gehandeld worden nu je nog in vuur in vlam staat.

Het aardige is dat de rat en de ridder dezelfde kant opkijken. De rat wordt echter, voor mijn gevoel, meegezogen naar rechts, de richting van de meerderheid van de zwaarden, terwijl hij naar links wil. Bij de Ridder van staven is dit probleem niet meer aan de orde. En dat komt door het diepgaande onderzoek zoals aangegeven door Pentakels Zeven.

Samengevat:
Je hebt een probleem omdat je wens en overtuigingen niet op één lijn liggen. Hierdoor kun je niet de kant op van je wens. Onderzoek dit. Hoe krijg je je gedachten in het gareel (de manier waarop de pentakels gestapeld zijn) zodat die je wens (bloem) ondersteunen. Wanneer dat lukt, kun je vol enthousiasme op pad gaan om je wens te realiseren.

Het aardige in deze legging is dat pentakels concreet van aard zijn. Concreet handelen is nodig om tegenwerkende overtuigingen om te buigen tot meewerkende overtuigingen. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen. Kies er één en ga er mee aan de slag.

Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld The Dynamind Technique van Serge Kahili King, Psych-K en The Work van Byron Katie. Er zijn er vast nog veel meer, maar met deze drie ken ik en gebruik ik.

Conclusie

Kortom deze tarot kan je goed van dienst zijn! De betekenissen uit het boekje zijn kort maar krachtig. Door deze betekenissen te combineren met je kennis van de Rider Waite kaarten en door naar het plaatje te kijken, kun je verrassend zinvolle tarotlezingen geven met dit deck. De afbeeldingen zijn vrolijk gekleurd waardoor het deck vriendelijk overkomt. De betekenissen draaien niet om de hete brei heen maar zeggen waar het op staat. Daarbij is dit tarotspel vriendelijke geprijsd (kost nog geen € 10.–) en de kaarten niet zo groot (5cx6cm) waardoor het een heerlijk deck is voor onderweg.

Bestel bij Bol.com

Deze kaarten zijn 5 x 6 cm. Die dame die een slechte review heeft gegeven omdat het deck kaarten van zo’n 2 cm zou bevatten, heeft haar review bij het verkeerde product geplaatst of heeft inches met centimeters verward. Ik weet het niet, maar ik vind het een mooi maatje om mee te nemen op vakantie.

 

Trek een vakantie tarotkaartje

Je kunt een kaart trekken als dagkaart, maar ook voor snel advies op een vraag. Bedenk wel vooraf wat je vraag is, en klik dan op de knop hieronder: