Een winterse Tarot

Snowland, een fijne tarot voor de winter

Om een beetje met de seizoenen mee te gaan, heb ik gezocht naar een Tarot met een winterse uitstraling. De enige tarot die ik kon vinden was de Snowland Tarot.  Je kunt voor deze kaarten min of meer de Rider Waite betekenissen gebruiken. Maar ik laat wel de afbeelding leidend zijn. Hieronder een overzicht van de Grote Acrana kaarten van deze Tarot en de beschrijving van Janet Boyer, de ontwerpster van deze kaarten.

Het is wellicht interessant om op te merken dat deze Grote Arcana kaarten niet genummerd zijn. Ik heb de volgorde aangehouden waarmee ik het meest bekend ben.

Winterse Tarot De Dwaas
De Dwaas

De Dwaas

Met zijn voet op een slee, staat een jongen bovenop een steile, besneeuwde heuvel. Een Boston terriër trekt aan het touw, terwijl een kardinaal in een besneeuwd bosje achter hem zit en een blauwe gaai zit op een takje eronder. Een rots steekt uit de heuvel, het is een heldere winterdag met een stralende zon aan de hemel.

Symboliek Blauwe Gaai en Kardinaal

Die blauwe gaai en kardinaal komen vaker voor in deze tarot en hebben symbolische betekenissen die je mee kunt nemen in je interpretaties.

Blauwe Gaai
Blauwe Gaai

Een blauwe gaai symboliseert communicatie, intelligentie en nieuwsgierigheid. Tevens kan de blauwe gaai bescherming en heldhaftigheid symboliseren. Wanneer je een blauwe gaai ziet, mag je je veilig en beschermd voelen.

Kardinaal
Kardinaal

De kardinaal symboliseert hoop, vreugde, gezondheid en verjonging. Houd je van de kardinaal dan ben je een energiek persoon die altijd klaar staat om mensen in nood te helpen. De kardinaal wordt ook gezien als een brenger van boodschappen van spirit/god/hoger zelf/universele intelligentie. Waarbij wordt opgemerkt dat het rood van de kardinaal beslist opvalt vooral in een sneeuwlandschap. Dus een niet te missen bericht van hogerhand?

snowland tarotkaarten magier hogepriesteres keizerin en keizer

De Magiër

Een gefocuste tovenaar maakt gebruik van energie uit een wervelend noorderlicht, kanaliseert het door zijn lichaam en laat de stroom door zijn toverstok naar een sneeuwman stromen. De riem op zijn mantel laat een beetje los en we zien de enorme zwartheid van de ruimte en astronomische wonderen daarbinnen. Drie sterren liggen op een lijn op zijn revers, zes in totaal. Zijn punthoed beeldt een snel bewegende komeet uit. Sneeuw valt om hem heen.

Het Orakel (De Hogepriesteres)

Een mysterieuze iglo zit onder een knipperend noorderlicht. Zes waarzeggerijsymbolen omringen de ingang: munten voor de I Tjing, kaarten voor tarot, een hand voor handlezen, futhark-stenen voor de runen, een boek voor bibliomantie en een slinger voor wichelroede lopen. Een oog dat helderziendheid vertegenwoordigt (“helder zien”) staart vanuit het midden boven. Binnenin staat een kristallen bol op een tafel bedekt met een groen kleed. Een warme gloed komt van binnenuit. Bovenop de iglo wappert een vlag met de symbolen van zon, maan en sterren.

Moeder Natuur (Keizerin)

Moeder natuur – gekleed in een kleed van bloemen, bladeren, insecten, veren, mos, wijnranken, lucht en sneeuwvlokken – staat naast een boom met een volle mand zaad en voedt een mees. Zij is gekleed in de vier seizoenen met een kroon van bloemknoppen op haar hoofd, een lijfje dat bovenaan zomers begint en overgaat in herfst. Daaronder draagt zij een winterse rok. Een witte sneeuwschoen haas (zo genoemd vanwege zijn enorm grote achterpoten), symbool voor vruchtbaarheid, zit naast haar. Een dennenappel hangt in de buurt.

Sneeuwschoen Haas op tarotkaart keizerin winterse tarot
Sneeuwschoen Haas

Commandant (Keizer)

Een ijzige generaal zit op een draagstoel, gedragen door sneeuwman-soldaten en wijst naar voren. Vier ijspegels steken omhoog uit zijn ijsblokhoofd. Een kleine sneeuwman, vrezend voor zijn leven, houdt zich stevig aan een pegel vast. De commandant heeft een scrol in de hand en een afstandsbediening op zijn stoelleuning. Het grijze vierkant geeft aan dat de commandant de dingen in zwart en wit ziet – met een grijs perspectief als resultaat. Bliksem flitst door een kleurrijke zonsondergang en doordringen de ‘vierkantigheid’ van de commandant.

Snowland tarotkaarten hogepriester, geliefden, zegewagen en gerechtigheid

Onderwijzen (Hogepriester)

Een gebrilde sneeuwuil geeft les aan een groep dieren in het midden van het bos, terwijl de sneeuw zachtjes om hen heen valt. Een beerwelp sluimert aan de voet van de boomstronk, die die uil als lessenaar gebruikt. Bovenop de lessenaar ligt een open boek met een rode bladwijzer die lijkt op een gespleten tong.

Verbintenis (Geliefden)

Een gouden ring met sneeuwvlokmotief en diamanten ligt in een doos bekleed met zwart en wit satijn.

De Trein (Zegewagen)

Een voortrazende stoomtrein, met een vracht sprankelende juwelen, komt uit een tunnel en ploegt over besneeuwde rails. Twee ingenieurs staan in de cabine, terwijl een van hen signalen geeft met een brandende lantaarn.

Gerechtigheid (Gerechtigheid)

Een albasten standbeeld staat op een hoog voetstuk, met in de hand een weegschaal met op de ene schaal een in facetten geslepen robijnen hart en op de andere schaal een kristallen sneeuwvlok. Een veer zweeft omlaag richting de hand die er nu menselijk naar haar menselijk uitziende hand, daar waar de albasten buitenkant begint te barsten.

Snowland tarotkaarten kluizenaar, rad van fortuin, kracht en gehangene

De Heremiet (De Kluizenaar)

Een sneeuwman gehuld in een lange mantel reist over een smalle geplaveide weg. In zijn ene hand heeft hij een gloeiende lantaarn en in de andere een ijspegel die hij als staf gebruikt. Kleine stenen tuimelen van de weg in een donker ravijn terwijl de mist uit de diepte oprijst. Op zijn rug draagt deze kluizenaar een groen boek met een juweel in het midden, bijeengehouden door een leren riem. Het noorderlicht verlicht de lucht en in de verte, hoog op de bergtop, is zijn kleine huis te zien. Een heldere ster boven zijn woning wijst de weg.

De Carrousel (Het Rad van Fortuin)

De dieren op de magische carrousel komen tot leven – een poolvos, ijsbeer, rendier, sneeuwschoenhaas en een Japanse sneeuwaap. Een sneeuwbal stuitert rond de rouletteachtige vloer, terwijl symbolen van komedie/drama, dobbelstenen en kaarten de zuil in het midden versieren.

Kracht (Kracht)

Een schaatser leidt een enorme ijsbeer het ijs op, met niets meer dan een lintje dat hen verbindt. Een 8 (lemniscaat/eeuwigheidssymbool) is geëtst in het oppervlak van het meer.

Omkering (De Gehangene)

Een skiër vliegt van een helling en draait ondersteboven. Op zijn jack heeft hij een groene X. Groen is de kleur voor gaan, en een X is het teken om te stoppen. Besneeuwde dennenbomen omringen zijn afdaling. Op de achtergrond zien we bergen. Achter hem zien we een hint van een gouden halo.

Snowland  tarotkaarten de dood, matigheid, duivel en toren

Vergankelijkheid (De Dood)

Terwijl de temperatuur oploopt, smelt de sneeuwman op de rots – maar zijn geest knipoogt vanuit de wolken, een verzekering dat hij alleen van vorm is veranderd. Een Blauwe Gaai vliegt boven de vijver, en staat op het punt een kever te eten, terwijl een eland in het water staat te drinken.

Matigheid (Matigheid)

Een vrouw in de stad strooit zout op de weg/stoep om het ijs te smelten. Een boeket van witte irissen zit buiten de winkel van een bloemist. De vrouw draagt kleurrijke gestreepte handschoenen, die Iris symboliseren, de Godin op de Regenboog. De uitlaat van de taxi op de achtergrond vormt vleugels rond de vrouw, terwijl de zon begint op te komen. Een grote witte cirkel in het midden van haar paarse hoofdband vertegenwoordigt het derde oog dat zich in het midden van 6e chakra bevindt en ook een zonneschijf.

Kettingen (De Duivel)

Twee puppy’s zitten op hooi, vastgeketend aan een sintelblok. Een geit zit bovenop het blok en eet hooi. Het touw om zijn nek doet denken dat ook hij ergens aan vast gebonden zit.  Sneeuw is net van het schuurtje gevallen en een ijspegel steekt in de met sneeuw bedekte bult waaruit een rode arm steekt.

Verwijdering (De Toren)

Een jongeman met een symbool van Ganesh (hindoegod, verwijderaar van obstakels) op zijn hoodie, is sneeuw aan het ruimen, waarbij een sneeuwtoren omvalt.  Ken en Barbie worden uit de toren gegooid met aan de voet een militair in gareel. In het huis roept een klein meisje uit protest. Een sneeuwman met een regenboogkleurige ‘Lennon-bril’ op zijn gezicht, flitst het vredesteken.

Snowland tarotkaarten de ster, maan, zon en oordeel

De Sterren (De Ster)

Een sneeuwmonaut die een pak draagt dat doet denken aan de film 2001: A Space Odyssey, staart vol bewondering naar de sterrenwonderen om hem heen.

De Maan (de Maan)

Een glinsterende volle maan beschijnt een ijsberg. Dichtbij spettert een zeemeermin in het water.

De Zon

Een optredende sneeuwman met een ijspegelstok in de ene hand en een glinsterende hoge hoed in de andere staat op het podium voor een microfoon terwijl het publiek naar hem toe reikt. Blikken confetti staan op het punt open te gaan, maar rechts is één van de blikken een staaf dynamiet. Dichtbij dat dynamiet is een hand met een aansteker zichtbaar. Het colbert van de sneeuwman flonkert van de strass. Op zijn revers is een zonnebloem gespeld. Hij draagt een zonnebril. Een schijnwerper is op hem gericht.

Roeping (Het Oordeel)

Een jonge, op de aarde gerichte engel, die een bazuin draagt, is bezig een sneeuwengel te maken. Maar de hemel roept hem terug naar zijn plichten.

(Nelly: In eerste instantie zag ik hier een engel op een soort van ijsschots die meedrijft op de stroom van een rivier die tussen twee oevers van ijs stroomt. Nu dat ik weet dat er een sneeuwengel in de maak is, zie ik die ineens ook. De engel met de bazuin zit op het lijf van de sneeuwengel en dat wat ik aanzag voor oevers, zijn de vleugels van die engel.)

De Wereld als sneeuwbol uit de winterse tarot
De Wereld als sneeuwbol uit de winterse tarot

De wereld (De Wereld)

Een hand met een blauwe handschoen geeft een sneeuwbol aan een hand met een roze handschoen. Dit symboliseert dat mannelijke energie plaatsmaakt voor vrouwelijke energie. Op de wereldbol in de sneeuwbol zien we het Afrikaanse continent, de bakermat van het leven.

Nelly: Persoonlijk vind ik het idee van een wereldbol in een sneeuwbol erg mooi. De sneeuw geeft een magisch effect en duidt op de schoonheid en de wonderen van het aardse leven. Ook zie ik gemakkelijk betekenissen als ‘je plek in de wereld zoeken’ en ook ‘in je eigen wereld leven’ terug in deze symboliek. Dat mannelijke energie plaatsmaakt voor vrouwelijke, daar zie ik minder in omdat het me ook totaal niet nuttig lijkt. Ik geloof in balans, of beter nog in heelheid, en niet in doorslaan van het ene naar het andere.

De winter de baas met de Winterse Tarot

Denk aan je vraag en klik op de knop hieronder voor je persoonlijke Winterse Tarotkaart uit alleen de grote arcana tarotkaarten.

Of trek een kaart uit het volledige Winterse Tarot Deck:

Andere blogberichten over de Snowland/Winterse Tarot:

Voor de Snowland Tarot Hofkaarten heb ik een beschrijving gegeven: Snowland Tarot Hofkaarten

Voor de Getalskaarten heb ik geen beschrijvingen gemaakt, want die zijn heel goed te interpreteren met je kennis van de Rider Waite Tarot, waarbij ik de Snowland afbeelding wel leidend laat zijn.

Voor interessante tarotleggingen met een gesplitst Snowland deck, kijk hier: Drie tarotkaarten split tarotlegging

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00