Shadowscapes Tarot Staven Negen

De beklemmende sfeer van tarotkaart Staven 9

tarotkaart staven 9 shadowscapes tarot

Ik heb de toelichting uit het boek bij Staven Negen vertaald, omdat het zo’n radicaal ander sfeerbeeld schept dan de Staven Negen van Waite. Intrigerend, omdat uiteindelijk deze twee kaarten qua betekenis toch aan elkaar gelijk blijken te zijn.

Vertaling

“De wachters houden van bovenaf de wacht, steeds op hun hoede, altijd waakzaam. Zij zijn de eeuwige wachters. Ze verdedigen tegen het onbekende, dat wat verborgen ligt in de afgrond. Misschien is het alleen licht en mist en de rand van de wereld, maar ze zijn daar niet geweest en weten daarom niet wát daar is. Ze weten alleen dat ze de opdracht hebben om de wacht te houden, hun blik vast gericht op het westen, daar waar het licht iedere dag verdwijnt.

Wanneer de laatste stralen tevoorschijn schieten en de groene flits afscheid neemt van de zon, wat komt er dan uit de afgrond in de nacht? Zullen hun krachten de aanval kunnen weerstaan? Ze zijn nog niet getest. Elke dag, als de schemering vervaagt tot zwart, wachten zij op hun naamloze vijand en houden hun ogen gericht op de westerse duisternis en vragen zich af of dit de nacht is dat hij komt. Het is gemakkelijk trots, rechtop en in de houding te staan, met de kracht van de zon op de schouders. Het is veel moeilijker om dat vast te houden in de stilte van de schemering. En toch, zij houden stand, want ze weten dat ze op een dag nodig zullen zijn.

Waakzaamheid is het parool voor de Negen van Staven. Hij dringt er op aan om kracht in reserve te houden en om altijd voorbereid te zijn op elke eventualiteit. Behoud een kern van macht; en nog belangrijker, ken die innerlijke kracht. Want soms hebben we een onvermoede kracht om ons door moeilijkheden te slaan die niet evident is, totdat we op de proef worden gesteld. Het is gemakkelijk om laks te worden en om de overhand te verliezen wanneer de uitdagingen niet zo snel of zo vaak komen als verwacht. Het bewaken van die scherpte kan de moeilijkste van alle uitdaging zijn.”

Vergelijking met Waite

Bij de Shadowscapes zien we eeuwige wachters die op wacht staan, en niet precies weten waarvoor. De wacht in de schemering , het donker en de onzekerheid geven de kaart een beklemmend gevoel. Het beklemmende gevoel dat past bij het verwachten van onbekend gevaar. Dit gevaar lijkt onafwendbaar, want ‘op een dag zullen zij nodig zijn’. Vervolgens wordt bij de betekenis deze waakzaamheid nog eens benadrukt en gezegd dat het belangrijk is om op alles voorbereid te zijn. Nu kan dat helemaal niet. En dat sluit wel weer aan bij de Staven Negen van Waite. De afgebeelde man is waakzaam en verdedigt zijn opgebouwde bezit tegen vijanden. We weten niet of dit bekende of onbekende vijanden zijn en het kan heel goed een mengelmoes zijn van die twee. Het is vermoeiend, kost energie en gaat ten koste van het opbouwen van iets constructiefs. Het opbouwen van iets constructiefs wordt bij de Shadowscapes Staven Negen benadrukt, maar op een nogal omslachtige manier. Kortom, wanneer je deze kaart trekt, sta er dan even bij stil of je energie verspild door angsten voor het onbekende en of dat zinvol is. Wellicht is het nodig om die angst voor de toekomst om te buigen tot een gevoel van vreugde over al het mooie dat de toekomst voor je in petto heeft.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00