Shadowscapes Tarot Koning van Pentakels

Koning van Pentakels heeft gouden handen

Pentacles-King

Uit het Boek

De Koning van Pentakels draagt een zaadje in zijn hand. Het straalt met een gouden, innerlijk licht, en het pulseert alsof het een hartslag bevat, die spreekt van een bescheiden belofte tot ontkieming. De bladeren strekken zich uit om zich te kunnen koesteren in die uitstraling. De takken bieden rijpe, honingzoete vruchten, elk weelderige vrucht, gezwollen van prikkelende, zoete sappen. Zijn takken reiken omhoog als de trotse geweien van een hert.

Hij is tegelijk de mens, de boom en de draak; allemaal met elkaar verweven, met elkaar verbonden, verstrikt: hij is een koning van de materiële wereld. Deze koning is een ondernemend persoon, een man van veelsoortige talenten.

Hij heeft de gouden aanraking van Midas, verguld alles om hem heen met een verrukkelijke glans. Wanneer hij zijn handen legt op een onderneming, wordt het zeker een succes. Wanneer hij zijn gedachten zet op een idee, wordt het een gepolijste schittering.

Hij is betrouwbaar en bedreven in wat hij doet. Hij is een stabiele en ondersteunende factor, als je iemand nodig hebt om op te leunen. De eeuwige kracht en stabiliteit van de bomen, is van hem om uit te putten. Wortels, verspreid ver en diep, nemen energie op uit de donkere, leemachtige putten van de aarde – uit de grotten van de bewakers van de aarde, uit de holen van de draken, en uit de oude stenen en beenderen van de diepte. Met die stabiliserende kracht, strekt hij takken, armen en aspiraties uit naar de sterren.

Hij is een inspiratie voor succes en daarbij gul en bereid om zijn rijkdom en geluk te delen. Neem van de vrucht die hij aanbiedt. Hij weet dat rijkdom steeds opnieuw zal worden gedeeld en dat uit die vruchten nieuwe zaden zullen ontkiemen die zullen uitgroeien tot machtige bomen.

Conclusie

De Koning van Pentakels wordt hier neergezet als een soort Groene Man: de mannelijke tegenhanger van Moeder Aarde. De Groene Man verwijst naar vruchtbaarheid, groei, bloei en overvloed en dit komt zeker overeen met de Koning van Pentakels. Maar hoewel de Shadowscapes Tarot de Koning van Pentakels neerzet als een soort koning Midas, is het bij de Koning van Pentakels toch zo, dat hij werkt voor zijn rijkdom. Maar hij weet ook dat overvloed zijn geboorterecht is. De gedachte dat hij geen recht zou hebben op succes en overvloed is hem vreemd. Daarbij denkt hij ook niet dat overvloed alleen is weggelegd voor een kleine minderheid, maar overvloed is het geboorterecht van iedereen.

De Koning van Pentakels deelt gemakkelijk vanuit zijn overvloed. Hij is er zeker van, dat al dat delen hem alleen maar meer zal opleveren om nog meer te kunnen delen.  Kortom, de betekenissen van de Shadowscapes Pentakels Koning, komen overeen met die van de Waite Pentakels Koning. Toch komt op mij de Koning van Pentakels van de Shadowscapes wat meer ‘streberig’ over dan de Waite Koning van Pentakels die het allemaal wat meer laat gebeuren. Armen en takken en aspiraties worden door de Waite Koning van Pentakels niet uitgestrekt naar de sterren, maar wel naar een goed glas wijn en naar vork en mes om te genieten van een heerlijke bourgondische maaltijd. Het is dat genieten dat ik een beetje mis in de Shadowscapes Koning van Pentakels.

Toevoeging 8-8-2019

Nu ik dit nog een keer gelezen heb, ben ik verbaasd dat mijn voorkeur uitging naar de Waite Koning van Pentakels. Wat ik nu vooral mooi vindt aan de beschrijving van De Shadowscapes Pentakels Koning, is die opmerking dat het niet eens bij hem opkomt dat hij geen recht zou hebben op succes en overvloed. Veel mensen hebben diep van binnen dat gevoel dat gevoel dat recht niet te hebben. Ik had dat ook. Dit komt vaak door opmerkingen die we als jonge kinderen vaak te horen kregen: “Wie denk je wel dat je bent? Je hebt niks te willen. Je groeit op voor galg en rad. Je kunt ook niks.”

We hebben die opmerkingen geloofd en nu zitten ze als belemmerende overtuigingen in ons onderbewuste. Maar kosmisch gezien, vanuit je hemelse vader gezien, is succes en overvloed een geboorterecht. Dus leg al die menselijke stemmen die je je geboorterecht willen onthouden, naast je neer. En voel hoe de wereld, het heelal, je het recht geeft om succesvol te zijn. Geef jezelf, gun jezelf, dat recht ook!

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00