Haindl Tarot Staven Zes

Haindl Tarotkaart Staven Zes – Overwinning

Globale betekenissen: Triomf. Zelfverzekerdheid en een stevige aanpak zal tot de overwinning leiden. Inspiratie.

Keerzijde: Verlies van vertrouwen. Een negatieve houding kan tot mislukking leiden.

Haindl Tarotkaart Staven zes

De naam voor de Haindl tarotkaart Staven Zes zegt het al: Deze tarotkaart duidt op overwinning. De staven liggen netjes naast elkaar. Ik vind ze er een beetje uitzien als brandende lucifers. Tarotkaart Staven Zes van Waite duidt volgens mij op overwinningen waarbij het gevoel van overwinning van korte duur is. Tevens wijst Waite’s kaart op stapsgewijze vooruitgang, door overwinning op overwinning te stapelen. Het kortstondige van het overwinningsgevoel van Waite’s Staven Zes, zie ik terug in het beeld van de lucifers. Kortstondig wordt de omgeving fel verlicht, waarna de duisternis terugkeert. Het is mogelijk dat door dit korte moment van helder licht de volgende stap op je pad duidelijk wordt.

Voor Pollack suggereert het feit dat alle staven netjes naast elkaar liggen op gezamenlijk een doel bereiken. Ook dit komt overeen met de betekenis van de Staven Zes uit de Rider-Waite Tarot.

Het op tarotkaarten Staven Zes afgebeelde hexagram bestaat uit enkel yin lijnen. Dit is het tweede hexagram van de 64 I Tjing hexagrammen. Hexagram 2 heet K’oen/Het Ontvangende. Het oordeel bij dit hexagram is “wil hij vooruit, dan verdwaalt hij: doch als hij volgt, vindt hij leiding. Rustige standvastigheid brengt heil.” De betekenissen van dit hexagram komen overeen met de numerologische betekenissen van het getal twee.

Hermann Haindl heeft bewust gekozen voor dit zachtmoedige en ontvankelijke hexagram om de agressie die sommige mensen associëren met het woord overwinning te temperen. Het is door samenwerking, door verstandig leiderschap en verstandig volgen (niet blindelings als een kip zonder kop) dat een overwinning behaald kan worden die goed is voor iedereen en niet slechts voor een enkeling. Wanneer je de tarotkaart dwars legt, dan lijken de zes staven op ITjing hexagram 1, dat qua betekenissen veel overeenkomst vertoont met de numerologische betekenissen van het getal één. Hierdoor wordt de balans tussen leiderschap (1) en volgen (2) nog eens benadrukt.

Meer informatie over Tarot en Getallensymboliek kun je vinden in de artikelenserie Tarot en Numerologie en in de cursus Tarot & Numerologie.

De achtergrond voor Haindl Tarotkaarten Staven Zes is afkomstig van het schilderij Dionysus. Dionysius was de God van de wijn en de extase. De volgelingen van Dionysius volgden hem in een extatische dans. Haindl ziet die collectieve extase als een collectieve overwinning over isolatie, over beperkende gezichtspunten aangaande leven en dood, want in extase ervaren we een gevoel van eeuwigheid voorbij het lichaam. Haindl heeft daarom bewust gekozen voor klimop op dit schilderij. Deze plant heeft, symbolisch gezien, te maken met overwinning en met name triomf over de dood. De bruine lijnen aan de onderkant van de kaart verbeelden het haar van Dionysius.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00