Haindl Tarot Staven Vader – Brahma

Brahma rolmodel voor Haindls Tarotkaart Staven Vader

Globale betekenissen: Een rustig, mogelijk saai persoon. Een standvastige aard, die kracht geeft.

Keerzijde: Snobisme, voornamelijk intellectueel. Toewijding. Twijfel, zwakheid, verwarring.

Haindl Tarotkaart Staven Vader

Brahman (met n) is de oerenergie, de universele levensenergie, de ziel van het universum. Brahma (zonder n) is de personificatie of belichaming van die energie. In de Indiase mythen komt hij naar voren als de eerste godheid. Hij werd geboren uit een gouden ei dat op de oerzee dreef. Nadat hij uit het ei geboren was, gebruikte hij de twee helften van de eierschaal om de hemel en de aarde te creëren en vervolgens schiep hij de rest van het universum. Hij deed dit tijdens meditatie. Hij dacht het universum als het ware tot bestaan. Mediteren is eigenlijk het enige wat hij doet.

Brahma wordt vaak afgebeeld met vier gezichten. Dit was om zijn vrouw Sarasvati niet uit het gezicht te verliezen. Niet om haar te controleren, maar omdat hij haar zo mooi vond. Symbolisch gezien heeft hij vier gezichten omdat niets hem ontgaat en omdat hij de hele schepping regeert, dus in alle windrichtingen. Zijn vier armen duiden daar ook op. In zijn handen houdt hij de heilige wetten, een flesje melk en een lepel om de melk door het vuur te roeren. Met zijn lege hand maakt hij een gebedssymbool.

Eeuwenlang was Brahma de belangrijkste god maar na verloop van tijd nam zijn macht af en kregen andere goden meer macht. Het is mogelijk dat dit kwam omdat Brahma een beetje een saaie god is, want veel meer dan mediteren doet hij niet. Bovendien behoort hij tot de kaste van de Brahmanen (de kaste van de priesters) en het ‘gewone volk’ zag meer in goden met wat meer persoonlijkheid en betrokkenheid zoals Vishnu en Shiva.

Brahma, Vishnu en Shiva vormen met elkaar de drie-eenheid van het hindoeïsme; de Trimurti. Brahma was vooral bezig (door meditatie) met het scheppen en indelen van de kosmos. Vishnu en Shiva bemoeide zich meer met de mensen zelf en droegen hun steentje bij aan het bestrijden van het kwaad in de wereld. Vishnu nam zelfs, wanneer nodig, een menselijke gedaante aan.

Brahma wordt gezien als de verstandigste god en de god met de meeste wijsheid. Hij is de intellectueel bij uitstek. Dit komt ook overeen met zijn rol als scheppergod en het eenheidsbeginsel. Het eenheidsbeginsel is allemaal leuk en aardig maar voor veel mensen toch meer een theorie dan iets wat zij zelf ervaren hebben; vandaar dat hij niet zo populair is. Hoewel afstandelijk was hij toch ook vriendelijke van aard en verleende hij vele gunsten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00