Green Witch Tarot – Holly King of Hulstkoning

De negende tarotkaart van de grote arcana in de Green Witch Tarot heet de Holly King ofwel de Hulstkoning en is ook gerelateerd aan Vadertje Tijd. Ik vind dit een prachtige kaart, die je zo kunt gebruiken als kerstkaart.

9. The Holly King – Hulstkoning

Deze kaart symboliseert de wijsheid die voortkomt uit de tijd en ervaring, en de behoefte om het eigen pad te ontdekken. Hier wordt de God gezien in zijn gedaante van Hulstkoning, de wijze die bij Yule zijn zandloper van wijsheid overdraagt ​​aan de pasgeboren Eikkoning. De zak over zijn schouder bevat de gaven van kennis en ervaring die aan anderen kunnen worden doorgegeven. Dit is de wijze mentor die anderen onderwijst, de ervaren oudere vakman die de jongeren opleidt en hen de basis geeft die hen zal ondersteunen bij het opdoen van praktische ervaring. De lantaarn van de Hulstkoning hangt aan zijn stang (zie toelichting onderaan), de tweeledige staf die ook een altaar is, en het blijft de weg verlichten voor anderen. Dit nieuwe pad biedt verandering voor anderen door het voorbeeld te geven en door nieuwe vergezichten te openen, maar toch leert elk individu op persoonlijke voorwaarden. Na verloop van tijd is het de tocht zelf die tot wijsheid leidt.

Aanpassing aan het nieuwe wordt ook aangegeven door deze kaart, die groei, evolutie van denken en begrip laat zien. Iemand kan behoefte hebben aan introspectie om zijn pad te overdenken of na te denken over wat hem echt trekt. Spirituele zoeken kan een onderdeel zijn van het loskomen van de verwachtingen van anderen. Door een nieuw pad te vinden, zou iemand een baken van aanmoediging kunnen zijn voor anderen, de weg kunnen openen naar nieuwe levenspatronen en vooruitgang kunnen boeken met innerlijke ontwikkeling.

De figuur van de Hulstkoning is ook die van Vadertje Tijd, het oude jaar dat plaats maakt voor het nieuwejaarskind in de vernieuwende cyclus van de seizoenen. De wijze oude God vertrekt met een glimlach naar zijn jongere zelf, de Eikenkoning, die gevoed wordt in de armen van de Moedergodin. Net zoals het oude zonnejaar eindigt en het nieuwe begint bij de winterzonnewende, zullen de levenscyclus en de geleerde lessen worden herhaald door de menselijke generaties heen, zoals dit ook jaarlijks het geval is voor de God.

Bovenaan zijn bundel is de punt van een kleine dennenboom te zien, die staat voor leven, spirituele ontwikkeling, licht en vrede. De Hulstkoning wordt vergezeld door een rendier, dat symbool staat voor kennis en begeleiding.

Betekenissen rechtop: Zoeker, introspectie voor verlichting, een nieuw pad inslaan, persoonlijke groei, zelfonderzoek, een mentor vinden of zijn, wijsheid komt te zijner tijd, voorzichtigheid, discretie in het delen van wijsheid, vooruitgang, contemplatie, begeleiding door het goede voorbeeld.

Omgekeerd: Impulsiviteit, onvoorzichtigheid.

Sleutelwoorden: Nieuw pad, wijsheid, discretie.

Wat is een stang?

Een stang is een y-vorkstok. Ik las op de website van een museum voor hekserij in Engeland dat een stang als volgt gebruikt werd en soms nog steeds gebruikt wordt.

Originele tekst door Cecil Williamson: ‘Tegenwoordig denk je aan lange y-vorkstokken als iets voor padvinders. In vervlogen tijden, en zelfs nu nog, hechten heksen en heksenmeesters in het zuidwesten veel waarde aan deze ‘pratende stokken’. Dit is in het kort wat je doet om ze te gebruiken. Graaf het einde in de aarde. Zet de stok dan in een hoek, zodat elke tak van het gevorkte uiteinde aan weerszijden van de brug van je neus staat om zachtjes tegen je gesloten oogleden te rusten. Dan concentreer je je op de pols van de aarde. In korte tijd zul je dan de pols voelen. Dit ritme leidt vervolgens naar de opening van je derde oog – het oog dat dingen uit het verleden, het heden en de dingen die nog komen ziet.’

Ik vind dat wel spannend klinken en mocht ik een keer zo’n stok vinden, zal ik het zeker proberen!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00