Een andere manier om naar de tarot te kijken
Voor deze oefening is het wel handig als je al enige basiskennis van de tarot hebt. Het is ook een leuke oefening om je kennis weer op te halen, als die een beetje is weggezakt.
Vrienden
Neem bijvoorbeeld De Dwaas. Welke Grote Arcana personages zouden zijn beste vrienden kunnen zijn, met wie heeft hij het meest gemeen?
Om deze oefening te doen gebruik ik het overzicht van Rider Waite Tarotkaarten om alle Grote Arcana gemakkelijk te kunnen bekijken. Je kunt uiteraard ook de Grote Arcana voor je op tafel leggen.
Mijn blik viel direct op De Keizerin en De Kluizenaar. De Keizerin omdat ze net zoals De Dwaas niet veel uitvoert. Ze zit te zitten en geniet van de overvloed van de natuur en het moment. De Kluizenaar omdat hij evenals De Dwaas ook bij een soort afgrond staat. Ik kan me zo voorstellen dat De Dwaas en De Kluizenaar ’s avonds samen in de kroeg zitten en dan sterke verhalen uitwisselen over hun klimavonturen en de doorstane gevaren.
Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden te bedenken. Het idee achter deze oefening is dat je alle kaarten nog een keer de revue laat passeren en er op een andere manier naar kijkt, waardoor ze misschien meer voor je gaan leven. Probeer door de ogen van de personage te kijken om te bepalen met wie hij vrienden zou kunnen zijn.
Vervolgens heb ik De Magiër gepakt en mijn oog viel gelijk op De Keizer. Wat ze gemeen hebben is hun drang om te manifesteren. De Magiër is daarbij misschien meer uit op manifestatie ten bate van zichzelf en bij de Keizer hoop ik dat hij niet alleen aan zichzelf denkt, maar ook aan zijn volk. Vanwege die manifestatiedrang zag ik ook De Zegewagen wel als vriendje van de Magiër. De Magiër dacht daar anders over.
Vijanden
Naast het kijken welke tarotkaarten vrienden van elkaar zijn, kun je ook kijken welke kaarten elkaar niet liggen.
De Magiër over De Hogepriesteres: “Zij is best heel irritant met haar wij-gevoel en alles is met elkaar verbonden gezeur.”
De Magiër over de Zegewagen: “Die is zó vol van zichzelf,” zei de Magiër minachtend.
Dat leek mij een duidelijk geval van de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Blijkbaar is hun competitiedrang te groot om goede vrienden te kunnen zijn. “Dat ligt helemaal aan De Zegewagen,” merkte De Magiër snel op.
Hoe denkt De Zegewagen over De Magiër? Volgens De Zegenwagen is De Magiër een wannabe en een beetje een ‘loser’.
De Dwaas zegt geen antipathieën te hebben. Alhoewel hij wel een aantal kaarten liever uit de buurt blijft: De Hogepriester bijvoorbeeld. “De Hogepriester zit nogal strak in de regels en heeft te weinig plezier in het leven,” aldus De Dwaas.
De Geliefden en andere stellen
Hoe doe je deze oefening voor een kaart met meerdere personages? Neem bijvoorbeeld De Geliefden. Hier hebben we een engel en twee mensen. Ik heb ervoor gekozen om te kijken met welke andere stellen in de Tarot de Geliefden zouden omgaan en waarom.
De Toren sprong eruit. “Dat is zo’n leuk stel,” zei Eva enthousiast. “Die hebben lef en je kunt met hen onwijs leuke dingen doen, bungy jumpen bijvoorbeeld.”
Met het stel op de Duivel gaan ze ook wel om. “Die zitten een beetje vastgeroest, maar je kunt er lekker mee klaverjassen.”
Het homostel op de Hogepriester is ook favoriet. “Gewoon gezellige mensen waar je heerlijk mee kunt koken, eten en praten.”
Ik was totaal verbijsterd om ineens een homostel op de Hogepriester te zien en het is zeker een mogelijkheid. Na deze verbijsterende ontdekking kwam bij me op dat Adam en Eva nudisten zijn. Je ziet, de Tarot begint te leven en je weet maar nooit hoe dat je tarotlezingen ten goede kan komen.
Het Oordeel werd door Eva bot verworpen met de opmerking: “Dat is geen stel.”
Er zijn eigenlijk niet zo heel veel stellen op de Grote Arcana, daarom heb ik een uitstapje gemaakt naar de Kleine Arcana tarotkaarten. Daar zien we stellen op Staven 4, Kelken 2, Kelken 6, Kelken 10, Zwaarden 6, Pentakels 5 en Pentakels 3.
Op Pentakels 3 ziet Eva de architect en abt als ‘stel’. Die werken samen op managementniveau. Dit deed mij terugdenken aan Het Oordeel waarop volgens Eva geen stel voorkomt. Nou, dat stel mocht ik van Eva gelijk onder ‘vijanden’ wegzetten. Eva ergert zich aan de heiliger-dan-gij-houding van het stel op Het Oordeel. “En dan doen ze ook nog alsof het allemaal onze schuld is. Ze snappen het gewoon niet.” Hier doelt Eva op het incident met de appel, waardoor we als mens bewustzijn kregen en kennis van goed en kwaad.
De Hogepriesteres is ook geen vriendin van Eva: “Die doet zo geheimzinnig over alles.” Met de Keizerin is zij wel weer goed bevriend: “Die neemt de dingen zoals ze zijn en doet nergens moeilijk over.”
Trek een tarotkaart om de beste vriend te bepalen
Als ik de gehele tarotkaart De Geliefden zie als personificatie van Liefde, met welke andere tarotkaart zou de kaart De Geliefden dan ‘beste vriendje zijn’, of het meest gemeen hebben? Ik besloot dit aan de Tarot zelf over te laten en heb op deze vraag een kaart getrokken, en wel de Kelken Aas.
De Geliefden en Kelken Aas passen volgens mij fantastisch bij elkaar. Want dat eten van die appel zie ik als het ontvangen van bewustzijn en Kelken Aas duidt op de Goddelijke vonk of de ziel en dus eigenlijk ook op bewustzijn. En pas als je je van jezelf bewust kunt zijn, kun je jezelf ontwikkelen en groeien.
Beperk jezelf
Ik heb het onderzoeksgebied afgeperkt door voor vriendjes en vijanden voor Grote Arcana tarotkaarten alleen te kijken naar andere Grote Arcana kaarten, met een klein uitstapje naar ‘stellen in de tarot’ in zijn geheel. Ik heb ook niet gekeken naar alle mogelijke betekenissen van een kaart. Ik heb als invalshoek gewoon gekeken naar wat als eerste bij me opkwam. Houd het licht, luchtig, leuk en kort. Pak de Hogepriesteres en ga kijken wie haar vrienden en vijanden zijn. Schrijf op wat bij je opkomt en kijk er later nog eens naar. Probeer niet gelijk de hele Grote Arcana te bekijken en aan elkaar te koppelen.
Ik had in eerste instantie De Zegewagen neergezet als vriend van De Magiër. Maar bij het onderdeel vijanden bleek De Magiër het niet met mij eens te zijn. Stel nu dat iemand vraagt waarom het niet goed gaat in de relatie en je hebt De Magiër en De Zegewagen op relevante posities liggen, dan zou ik nu bijvoorbeeld kijken of het mogelijk is dat in plaats van samen te werken als stel, de relatie last heeft van botsende ego’s die elkaar willen overtroeven. Dat zou in een werksituatie ook van toepassing kunnen zijn.
Conclusie:
Op bovenstaande geschetste manieren heb ik dus een beetje met de tarotkaarten zitten spelen om te kijken naar vriend en vijand in de tarot; vertaald naar wie kunnen met elkaar overweg, en wie wat minder.
Ik vind het een waardevolle oefening omdat de kaarten voor je gaan leven, je ze van een andere kant bekijkt en in leggingen zul je sneller zien welke kaarten elkaar ondersteunen en welke kaarten niet. Dit kan je helpen om meer uit een tarotlegging te halen.
Wanneer je hier voor jezelf mee aan de slag gaat, kijk dan gewoon naar wat je voelt en wat er bij je opkomt. Schrap dat niet gelijk. Bijvoorbeeld de Keizer leek mij helemaal geen vriend voor De Magiër. Ik dacht nog ‘wat een onzin’, maar in plaats van dat gevoel onder tafel te vegen heb ik gekeken waarom De Magiër wees naar de Keizer als vriend. En het past. Ze zitten nu allebei van ja te knikken, terwijl ze samen aan het schaken zijn.
Veel plezier met je studie van de Tarot, en als je vagen hebt, stuur mij gerust een mailtje.
Vriendelijke groet,
Nelly
Wellicht ook interessant voor jou
- De kunst van Kaizen en het Rad van Fortuin, of hoe je met kleine stapjes grootse doelen kunt bereiken.
- Wat dragen de Tarot Koninginnen? In deze blogpost gaan we kijken hoe de karakters van de Tarot Koninginnen tot uiting komen in hun kledingkeuzes.
- De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, ook in de tarot