Tarot leren lezen in 6 stappen

Tarot, geen touw aan vast te knopen?

Je hebt de tarot ontdekt en wilt tarotkaarten leren lezen. Je koopt een set tarotkaarten en een boek. Je bladert haastig door het boek, want je barst van de vragen waar je antwoord op wilt. Je schudt de tarotkaarten en trekt één of drie kaarten om snel een antwoord op je eerste vraag te krijgen. En dan wordt het lastig.

Als tarot erg nieuw voor je is, heb je waarschijnlijk moeite om de kaarten in het boek te vinden, omdat je nog niet bekend bent met de opbouw van de tarot. En hoe zat dat ook alweer met die Romeinse cijfers? Maar goed, na enig zoeken, vind je de beschrijving voor je eerste getrokken tarotkaart. En die gaat over werk! En je vroeg naar de ontwikkeling in je relatie.

Of je hebt heel enthousiast een dik boek over Tarot gekocht en de beschrijving voor je getrokken tarotkaart is drie pagina’s lang en gaat over van alles en nog wat.

De meeste beginners hebben de ervaring dat de gegeven beschrijving geen antwoord geeft op de gestelde vraag. Je kunt het gevoel hebben dat er geen touw aan vast te knopen is. Zo ging het bij mij.

Structuur en de rode draad van de tarot

cursus tarot rode draad

Om het leren duiden van tarotkaarten onder de knie te krijgen, leende ik stapels boeken uit de bibliotheek en kocht er nog veel meer. Door al die boeken raakte ik alleen maar meer in verwarring. Iedere auteur had zo zijn eigen visie en ik kreeg de rode draad om de tarot te begrijpen maar niet te pakken.

Ik was absoluut niet van plan om de betekenissen van 78 tarotkaarten uit mijn hoofd te gaan leren. Bovendien, waar moest ik beginnen? Met welke betekenissen? Wat ik nodig had was structuur. Die structuur of werkwijze heb ik toen maar zelf bedacht. Deze methode maakt het leren kennen van de tarotkaarten heel gemakkelijk en je hoeft nauwelijks iets uit je hoofd te leren.

Werkwijze om de tarot te leren lezen

  • Stap 1: Het geheel overzien, opbouw van de Tarot
  • Stap 2: Het juiste tarotboek
  • Stap 3: De tarotkaarten stap voor stap leren kennen
  • Stap 4: Steekwoorden en een verhaaltje
  • Stap 5: Tarotleggingen oefenen
  • Stap 6: Herhaling en verder

Stap 1: Het geheel overzien, opbouw van de Tarot

Bekijk eerst alle kaarten en de opbouw van het tarotspel. Het tarotspel bevat 78 tarotkaarten.

Grote Arcana
Tweeëntwintig hiervan behoren tot de Grote Arcana. Arcana is Latijn voor geheimen. Deze tarotkaarten verwijzen naar de ‘grote geheimen van het leven’. Hiertoe behoren o.a. de welbekende tarotkaarten DeMagiër, De Wereld en de Dwaas

Kleine Arcana
De overige zesenvijftig tarotkaarten behoren tot de Kleine Arcana, ofwel de kleine geheimen. Meestal duiden de Kleine Arcana-kaarten op zaken die jezelf in de hand hebt.

kleuren of series van de Kleine Arcana tarotkaarten, pentakels, staven, kelken en zwaarden

  • De Kleine Arcana bestaat uit vier series of kleuren: Pentakels, Staven, Kelken en Zwaarden.
  • Iedere serie telt veertien kaarten. Tien genummerde kaarten van aas tot en met 10 en vier figuurkaarten: Koning, Koningin, Ridder en Page (ook vaak schildknaap genoemd).

Soms, zoals in mijn cursusboek Tarot Stap voor Stap, worden deze kaarten in een apart hoofdstuk behandeld en niet samen met de getalskaarten. Ze zijn ook wezenlijk anders. De getalskaarten duiden op zaken die jezelf in de hand hebt en de hofkaarten duiden op hoe je die zaken aanpakt of op mensen in je omgeving die ermee te maken hebben.

Stap 2: Het juiste tarotboek

cursusboek tarot stap voor stap een tarotcursus voor beginners

Als je net zoals ik een hele stapel boeken hebt over tarot, kies er dan één uit om mee aan de slag te gaan. Het beste is een boek te kiezen dat niet te uitgebreid is, maar wel de symbolen bij naam noemt. Door de symbolen te begrijpen gaat een afbeelding namelijk voor je leven. Als je weet dat het stokje dat De Magiër in zijn hand heeft een lingam is, kun je dat opzoeken in een symbolenboek of gewoon op Google.

Voor de Rider Waite Tarot kan ik het boek Tarot Sleutels tot Inzicht van Eleonora Oldenburger van harte aanbevelen of mijn Tarotcursus Tarot Stap voor Stap Voor Beginners. De proefles is gratis en kun je direct mee beginnen!

Wil je een ander tarotspel leren kennen, bijvoorbeeld de Crowley Tarot, dan heb je een boek nodig specifiek gericht op die tarot. Voor de Crowley Tarot kan ik Werken met de Crowley Tarot van Hajo Banzhaf van harte aanbevelen.

Stap 3: De tarotkaarten stap voor stap, leren kennen

Nu je de tarotkaarten hebt bekeken en een idee hebt hoe het spel in elkaar zit, begin je met de eerste serie getalskaarten. Bijvoorbeeld de Pentakels.

Het eerste dat je wilt weten is wat de symbolische betekenis is van het Pentakel, omdat dit het symbool is dat alle kaarten in deze serie met elkaar verbindt. Informatie hierover zul je zeker kunnen vinden in je boek over tarot, maar ook online.

Vervolgens ga je tarotkaart Pentakels Aas bekijken. Wat zijn de sleutelwoorden die je tarotboek geeft voor deze kaart? Kun je zien hoe de afbeelding en de symbolen op de kaart, deze sleutelwoorden ondersteunen? Hierdoor gaat de afbeelding voor je leven en is het niet meer ‘zo maar’ een afbeelding met een willekeurig aantal betekenissen. Daardoor worden de tarotbetekenissen makkelijker te onthouden. Tarot lezen wordt plaatjes lezen.

Vervolgens onderzoek je de andere negen tarotkaarten in deze serie.

Stap 4: Steekwoorden en een verhaaltje

Wanneer je op bovenstaande wijze, greep hebt gekregen op de eerste tien tarotkaarten, leg je ze allemaal naast elkaar en bedenk je 1 of 2 steekwoorden die voor jou de betekenis van de betreffende tarotkaart samenvatten.

Vervolgens ga je een verhaal maken met deze tien tarotkaarten. Denk maar terug aan die ‘onthoud-spelletjes’, zoals dat dienblad met een groot aantal verschillende voorwerpen erop. Als je er een verhaal van kon maken, met enige logica erin, dan was het veel gemakkelijker om die voorwerpen die niets met elkaar te maken hadden, te onthouden.

Wat ik ‘zie’ in de serie van Pentakels is dat er bij Pentakels Aas een begin wordt gemaakt. Laten we zeggen dat er een begin wordt gemaakt met aquarellen. Pentakels 2 duidt op oefenen. Oefening baart kunst. Pentakels 3 kan duiden op het afleggen van een proeve van bekwaamheid. Ik ben trots op het behaalde resultaat (Pentakels 4). Maar ik durf niet zo goed in de openbaarheid te treden met mijn werkt uit angst dat ik niet goed genoeg ben (Pentakels 5). Maar ik doe het toch en deel mijn werk (Pentakels 6). De verkoop van mijn werk levert pecunia op, maar valt me toch tegen (Pentakels 7). Ik ga door met aquarellen en wordt er steeds beter in (Pentakels 8). Pentakels 9 duidt erop dat ik een superster ben geworden in het aquarellen. Ik besluit er cursus in te gaan geven (Pentakels 10).

Stap 5: Tarotleggingen oefenen

Ontdekken wat de Tarotkaarten betekenen is leuk, maar het ‘echte werk’, het daadwerkelijk kaarten leggen is nog veel leuker. Je hebt nu tien kaarten bestudeerd en je kunt gerust met deze 10 kaarten een kleine legging oefenen.

Het drie-kaarten-tarotlegpatroon is hiervoor uitermate geschikt.

De eerst getrokken kaart leg je links op positie 1 en die zegt iets over het verleden met betrekking tot de vraag. De tweede kaart, komt in het midden te liggen en zegt iets over het heden en de derde kaart leg je rechts (positie 3) en die zegt iets over de toekomst.

Omdat je nu enkel werkt met een klein deel van het hele spel, is het verstandig om je vraag af te stemmen op het gebied van het hoofdsymbool. Wanneer je bezig bent met de Pentakels, kun je bijvoorbeeld vragen hoe het staat met je financiën, of naar een talent dat je aan het ontwikkelen bent.

Grijp niet direct naar je tarotboek, maar probeer de kaarten eerst uit je hoofd te duiden. Kijk rustig naar de afbeelding. Wat zie je en hoe kun je dat in verband brengen met de positie waar de kaart ligt en je vraag.

tarotkaart pentakels vier

Stel dat Pentakels 4 in het verleden ligt en je vraagt of je financiële positie zal verbeteren. Pentakels 4 duidt op iemand die alles goed probeert vast te houden. Hij zit op zijn geld. Door zijn afgeslotenheid ziet hij misschien niet hoe hij zijn financiële positie kan verbeteren. Anderzijds is het ook mogelijk dat je in het verleden zuinig aan bent gaan doen, waardoor je situatie aan het verbeteren is. Je bepaalt vervolgens zelf, wat ‘klopt’ met je situatie. En van daaruit ga je verder naar het ‘heden’ om vervolgens een blik op de toekomst te werpen.

Stap 6: Herhaling en verder

Neem de komende dagen, bijvoorbeeld vier dagen achter elkaar, deze 10 kaarten ter hand en loop ze even door. Weet je de steekwoorden nog bij iedere kaart? Als er een kaart is die je maar niet kunt onthouden, pak dan een uitgebreider boek over tarot. Bijvoorbeeld De Levende Tarot van Jan Ton of Tarot Wijsheid van Rachel Pollock en lees de beschrijving van die tarotkaart door. Maak een samenvatting en pas eventueel je steekwoorden aan. Een andere manier om een kaart te leren kennen, die maar niet wil blijven hangen, is om deze kaart in te kleuren.

Wanneer je op deze manier iedere keer een aantal kaarten bestudeerd, zul je merken dat het best goed te doen is om 78 tarotkaarten te leren onthouden, vooral ook omdat de afbeelding je helpt bij het onthouden van de betekenis.

En terwijl je aan het leren bent, krijg je ook gelijk al oefening in het interpreteren van de kaarten in relatie tot elkaar. Om dit echt onder de knie te krijgen is vooral veel oefening nodig! Op TarotStapVoorStap.nl kun je uitgewerkte voorbeelden vinden van tarotkaartenleggingen en nog veel meer informatie om je op weg te helpen. Kijk ook eens bij Tarotseries voor meer info over Numerologie en Tarot, Chakra’s en Tarot en je Levensdoel vinden met Tarot.

Veel plezier met de studie van Tarot.

Zoek je een mondelinge Tarotcursus?
Op maandag 6 september 2021 start er weer een Mondelinge Online Cursus Tarot voor Beginners via Zoom. Belangstelling? Klik dan hier voor meer info.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00