Koningin Kelken en het Keltisch Kruis

Betekenis Tarot Koningin Kelken op de verschillende posities van het Keltisch Kruis

In dit artikel ga ik dieper in op de betekenis van de Koningin van Kelken uit de tarot. Beginners raad ik aan om eerst de uitleg over de Koningin van Kelken te lezen.

Allereerst, net zoals alle andere tarotkaarten heeft de Koningin van Kelken een uitgebreide betekenis en een korte betekenis. De uitgebreide betekenis is in feite afgeleid van de korte betekenis.

Tarot koningin van Kelken in het Keltisch Kruis
Koningin Kelken in het Keltisch Kruis

Korte betekenis
Nemen we de korte betekenis van ‘in je element zijn’, dan is haar betekenis net zoals bij de Ridder van Pentakels op iedere positie nagenoeg gelijk. Je bent in je element, je streeft naar in je element komen of je voelt je niet in je element. Als dwarsligger (2), is de koningin van Kelken niet in haar element. Ze voelt zich niet op haar plek en niet gewaardeerd. Op de posities onder (3) en achter (4) hangt de betekenis wel of niet in haar element af van de vraag en de andere kaarten. Het is heel goed mogelijk dat de Koningin van Kelken op de positie in het verleden, net zoals we gezien hebben bij Kelken 8, aangeeft dat je een ervaring hebt gehad van wel of niet in je element zijn die je kan helpen bij je huidige vraag. Op de wenspositie (5) is het streven duidelijk richting in je element komen. Voor de nabije toekomst (6) duidt de Koningin Kelken meestal op een periode waarin je je goed voelt, de dingen doet die je wilt doen, je intuïtie is goed enz. Op de positie van de vrager zelf i.v.m zijn vraag (7) duidt deze koningin erop dat vrager al dan niet in zijn element is. De juiste betekenis hangt weer af van de vraag en de andere kaarten. Op de plek van de omgeving (8) is het vaak zo dat de Koningin van Kelken gezien wordt of als een dame die in haar element is, of als een dame die een beetje dromerig en zelfs naïef is. Een beetje wereldvreemd. Een ontwikkelde Koningin van Kelken is dit beslist niet, maar kan wel zo overkomen.
Op de plek van de hoop en vrees (9) duidt deze Koningin op de hoop dat de beslissing de juiste is en de angst dat het niet goed uitpakt. Je ziet dit vaak wanneer iemand vraagt of een baan of een huis de juiste keuze is. Op hoop-en-vrees duidt zij erop dat je hoopt je in je element te zullen voelen op je nieuwe werkplek of in je nieuwe woonomgeving, maar de angst is dat dit niet zal gebeuren. Dit zegt dus niks over een goede afloop of een negatieve afloop. Daarvoor is het van belang om te kijken naar alle kaarten in de legging. Op de uitkomst (10) duidt de Koningin van Kelken er meestal op dat je in je element zult komen.

Koningin van Kelken, uitgebreide betekenis in het Keltisch Kruis
tarotkaart koningin kelken lijfspreukGoed in je vel zitten, in je element zijn, is een basisbetekenis van de Koningin van Kelken.

Emoties en energie
Kelken hebben te maken met gevoelens en emoties. De Koningin van Kelken is gevoelig en kan daarin doorschieten, maar een ontwikkelde Koningin van Kelken wérkt met gevoelens en emoties. En ook vaak met energie. Dit wordt gesymboliseerd door het water op de kaart. En je kunt hierbij ook denken aan Matigheid waarbij energie van de ene kelk in de andere stroomt. Ze hoeft zich er niet bewust van te zijn dat ze werkt met energie, energie leest e.d. omdat het soms een natuurlijke eigenschap is en ze heeft misschien niet door dat bij andere mensen die eigenschap niet of minder ontwikkeld is, en dat ze het daardoor ook niet begrijpen.

Een levendige fantasie
De Koningin van Kelken heeft  een levendige fantasie. Ze kan dit gebruiken om romans te schrijven, of door ‘out of the box te denken’ tot innovatieve oplossingen te komen voor problemen. Ze kan zich ook goed inleven in anderen. Dit zegt niet dat ze gebukt gaat onder de gevoelens van anderen. Ze is naar binnen gericht, gericht op haar intuïtie, waardoor ze vaak heel scherp kan waarnemen wat er buiten werkelijk gaande is. En helder ziet wat iemand werkelijk dwarszit, onder het verhaal dat iemand vertelt. Zij ziet dus het grotere geheel en verbanden via haar innerlijk weten, van binnen naar buiten. De Koningin van Zwaarden is meer een type van buiten naar binnen. Allebei werkt, mits je voorbij de verhalen en angsten kunt zien wat er werkelijk is. Hierdoor is het ook mogelijk om enigszins accuraat de toekomst te voorspellen, waarbij de Koningin van Kelken niet voorbij gaat aan de ‘vloeibaarheid’, de kneedbaarheid van de toekomst. Idem voor Koningin van Zwaarden.

Hoe lees je dit alles op verschillende posities?

Het is mogelijk dat de Koningin van Kelken op het verleden duidt op een inzicht dat een bepaalde toekomstige ontwikkeling ‘voorspelde’ en dat ze daar nu midden in zit en zich voor de kop slaat dat ze niet beter naar haar eigen voorspelling heeft geluisterd.

Voor de toekomst is het mogelijk dat de Koningin van Kelken aangeeft dat het van belang is te letten op je gevoel of dat een brainstormsessie kan helpen om een oplossing te vinden voor het huidige probleem. Dat is dan een actie die genomen kan worden. Veel hangt ook af van andere kaarten in de legging. Samen met Hogepriesteres is het mogelijk dat de Koningin van Kelken last heeft van onbestemde gevoelens en juist niet de vinger op de zere plek kan leggen. Ook dan is de aangewezen weg om te ontspannen, te mediteren, het even te laten rusten en vanuit die rust komt ze vanzelf weer ‘in haar element’. Het kan helpen om aan zee te gaan zitten. Letterlijk. Met de maan, kan de angstige of dromerige kant van de Koningin van Kelken versterkt worden.

Hofkaarten duiden meestal op de vrager zelf
Ook van belang is dat de hofkaarten meestal duiden op de vrager zelf. Ook als dit een man is. Je kunt hierbij denken aan iemand die haarscherp aanvoelt wat de beurs gaat doen. Of een automonteur die kan voelen wat er mis is met een auto. En het is niet zo dat de kaart erop wijst dat iemand een Koningin van Kelken ís, maar dat op dat moment in relatie tot die vraag, het handig kan zijn om je al dan niet op te stellen als de Koningin van Kelken. Voel je weg en probeer niet met een zwaard de weg vrij te maken. Voel hoe de energie stroomt. Tussen verleden, heden en toekomst is ook een voelbare energiestroom. De Koningin van Kelken is er goed in om die energieën te voelen. Wanneer iemand die kaart trekt, zal die persoon dat waarschijnlijk ook kunnen, maar misschien denken van niet. Veel mensen denken dat het kunnen zien/voelen/weten van de toekomst e.d. een gave is. Maar dat is niet zo. Dat kan allemaal geleerd worden door te oefenen. Aura’s en chakra’s lezen en helen valt onder energiewerk. Reiki is energiewerk. Dat kan allemaal geleerd worden. En heft ook blokkades op die het zuiver voelen in de weg staan.

Als we nu even teruggaan naar de eenvoudige betekenis van ‘in je element zijn’. Dan kun je die betekenis verdiepen door te kijken naar de uitgebreide betekenis en daar elementen uitpikken die aansluiten bij het verhaal. En soms ook is het van belang om te kijken naar wat helemaal niet in het plaatje past. Dat wat niet in het plaatje past, kan verwijzen naar de werkelijkheid onder het verhaal dat iemand vertelt. Vaak lopen relaties stuk omdat één van de partners, of allebei de partners, niet zozeer een probleem hebben met de partner maar met zichzelf. De Koningin van Kelken kan erop wijzen dat het van belang is naar binnen te keren en te kijken of je niet de onvrede over jezelf op je relatie projecteert. Het is handig als je de Maan dan ook in die legging hebt, want de Maan met haar weerkaatsing van het zonlicht duidt vaak op zo’n spiegelend effect.

Ik heb net een artikel geschreven over waarom ik geen tarotconsulten meer aanbied op mijn site. En de belangrijkste reden is dat ik denk dat mensen zelf moeten bepalen wat de betekenis van een kaart is en hoe die antwoord geeft op hun vraag en dat ze niet hun toekomst en welzijn moeten laten afhangen van de tarotlezer. Het trekken van de Koningin van Kelken, kan heel goed een aanwijzing zijn dat de koningin van Kelken je graag wil helpen om de antwoorden in jezelf te vinden maar dat voorzeggen geen zin heeft.

Voor iedere oplossing een probleem
Het is ook mogelijk dat de Koningin van Kelken aangeeft dat iemand overal en bij iedereen naar oplossingen zoekt, maar niet bij zichzelf te raden gaat. Dit doet mij denken aan een ‘wijsheid’ die een nicht van mij onlangs op Facebook deelde:

Blijf uit de buurt van negatieve personen. Zij hebben een probleem voor iedere oplossing.
En het kan dat iemand de Koningin van Kelken trekt en die trek vertoont om iedere oplossing van tafel te vegen door met nieuwe problemen te komen. Weglopen van deze persoon is een oplossing. Een andere oplossing is om die persoon geen oplossingen aan te reiken, maar te helpen zelf de oplossing te vinden. Soms zullen ze dat niet willen en je een slechte tarotkaartenlezer vinden. Het zij zo.

Liefde overwint
Als laatste is er nog een aspect van de Koningin van Kelken en dat is haar motto ‘liefde overwint’. Zo net toen ik op zoek was naar die wijsheid over mensen die voor iedere oplossing wel weer een nieuw probleem weten te verzinnen, zag ik dat Huna International dit bericht had gedeeld, dat liefde onze krachtigste emotie is. En dat de manier waarop we er vorm aan geven en liefde gebruiken de meest effectieve manier is om de wereld de veranderen. Met als laatste: Hoe gebruik jij je liefde?

huna love koningin kelken

De Koningin van Kelken kan een aanwijzing zijn om te kijken hoe je omgaat met liefde, hoe je liefde laat stromen of indamt. En daar kan ik nog uren over doorgaan. Maar ik zit nu al op 1600 woorden en het is wel even genoeg.

Huna International is de organisatie van Serge Kahili King voor de verspreiding van Huna, een vorm van sjamanisme waarin ik me erg kan vinden en die ik zeer bruikbaar vind voor een harmonieus leven.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00