Ator Tarot – speels en luchtig

In dit blogartikel krijg je:

  • info over de Ator Tarot,
  • een tarotlezing waarin de Ator Tarot zich voorstelt,
  • de mogelijkheid om online een Ator Tarotkaart te trekken.

Over de Ator Tarot

De Ator Tarot is een door Robin Ator getekende, cartoon versie van het welbekende Rider Waite Tarot Deck. Robin Ator heeft alle belangrijke Rider Waite symbolen behouden, en je kunt het deck op dezelfde manier lezen als het standaard Rider Waite Deck. Daarom zit er ook geen boekje bij dit deck.

Deze tarot oogt vriendelijk en wordt daarom gezien als geschikt voor iedereen; jong en oud, beginners en gevorderden. Kun je de RW Tarot lezen, dan kun je de Ator Tarot ook lezen.


Waarom de Ator Tarot op deze site?

Ik wilde de Ator Tarot graag op mijn site, omdat het luchtig en speels overkomt en ik het gevoel heb dat we daar behoefte aan hebben in deze tijd. Ik in ieder geval wel.

Deck eigen tarotbetekenissen

De betekenissen zijn dan wel gelijk aan de Rider Waite tarotkaarten, maar toch hebben de kaarten een bepaalde eigenheid door het cartoonachtige karakter.

Zo vroeg ik mij bij de Page van Zwaarden af, welke idioot een echt zwaard aan deze page had gegeven. Later bekeek ik de tarotkaart Koning van Zwaarden en hoorde ik hem denken: “Oeps, verkeerde zwaard aan zoon Zwaard gegeven.

Zo waren er nog wel meer grappige voorvallen, die voor mij ook weer iets toevoegden aan de betekenissen van de Rider Waite Tarot.

Bijvoorbeeld bij tarotkaarten Matigheid en De Heremiet uit de Ator Tarot:

Ator Tarotkaart Matigheid

Ator Tarot Matigheid

De engel op tarotkaart Matigheid is serieus aan het werk. Dat mengen is een nauwkeurige aangelegenheid. Dat zonnesymbool op het voorhoofd van de engel doet me denken aan zo’n voorhoofdsspiegel die artsen vroeger gebruikte.

Omdat ik eigenlijk geen idee heb wat zo’n ding is, heb ik het even opgezocht op Wikipedia. En tot mijn stomme verbazing lees ik dat: “In cartoons is een arts vaak herkenbaar aan de oogspiegel, die hij aan een band om zijn hoofd draagt.”

Ik ben hier verbaasd over, want blijkbaar heb ik genoeg strips gelezen (of cartoons op TV gezien) dat dit beeld in mij verankerd is geraakt.

Ator Tarotkaart Heremiet

Ator tarot de heremiet

Op de Ator Heremiet staat een oog op zijn mouw. Dit benadrukt voor mij het naar binnen gekeerde aspect van De Heremiet. En het heeft iets olijks, maar ook alsof hij dingen verborgen houdt.

Hoe en of ik dat in een legging met deze versie van de Heremiet kan verwerken, moet nog blijken. Daar maak ik me van tevoren niet druk over. Wanneer ik een tarotlegging doe, dan laat ik beelden gewoon boven komen.

Het is een beetje zoals ik beschreef bij de Ator Matigheid, waarbij ik moest denken aan dat spiegeltje dat een arts vroeger op zijn voorhoofd droeg. Alle betekenissen zijn opgeslagen, en op de juiste tijd, komt de juiste betekenis wel naar boven. Maar om zover te komen heb ik wel die lange weg van de Heremiet afgelegd van járen tarotstudie en -ervaring.

Ik heb mijn indrukken van de individuele Ator Tarotkaarten geplaatst op de individuele Rider Waite betekenissen pagina’s, onder de Rider Waite beschrijvingen. Als je niets ziet in mijn toevoegingen, is dat helemaal geen probleem. Wat bepalend is, is wat jíj ziet in een kaart!

Over de ogen

Alle figuren (mensen, dieren en hemellichamen) hebben 1 oog op hun gezicht en het andere zit ernaast in de achtergrond. Dit is een cartoon stijl. Je komt het niet zo vaak tegen, maar het bestaat. Hier en daar heb ik er betekenis aangehecht, maar in principe denk ik niet dat we er al te veel betekenis aan moeten hechten.

Ator Tarot – een collectors item

De Ator Tarot is door Robin Ator uitgegeven in eigen beheer, uitverkocht en niet gemakkelijk verkrijgbaar. Kun je een exemplaar vinden, dan heb je een mooi collectors item.

De Ator Tarot stelt zich voor

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om een tarotkaartlegging te doen waarin het deck zich aan je voorstelt. De Ator Tarot wilde dat ook graag.

Dit zijn de drie tarotkaarten die ik trok voor de Ator Tarot om zich voor te stellen:

De  Atot tarot stelt zich voor tarotlezing

De eerste kaart is De Zon. Deze kaart past helemaal bij de Ator, want de afbeeldingen zijn kinderlijk, vrolijk en optimistisch en stralen warmte uit en ook de reden waarom ik dit deck op mijn site wilde.

De tweede kaart is de Aas van Pentakels. Dat is een kaart die duidt op een nieuw begin op het gebied van Pentakels zoals een talent ontwikkelen of iets op financieel gebied.

Bij deze kaart had ik zelf het gevoel dat de bovennatuurlijke hand zonet vakkundig een frisbee heeft gevangen en die nu gaat teruggooien naar een bovennatuurlijke hand in een aangrenzende tuin. Dit onderstreept het speelse karakter, maar ook het gevoel dat deze tarot je een nieuwe impuls kan geven om je tarotstudie weer op te pakken of een aansporing om je verder in de tarot te verdiepen.

En dan krijgen we Pentakels Zeven als derde en laatste tarotkaart. Pentakels Zeven duidt op oogsten en steeds dichter bij je ideaalbeeld komen.

tarotkaart pentakels 7 twee dezelfde schoen of twee verschillende kleuren
links: Ator Pentakels Zeven, rechts: RW Pentakels Zeven

Het is interessant dat de Ator versie van Pentakels Zeven twee dezelfde schoenen aanheeft. De verschillende kleuren waren waarschijnlijk een foutje dat bij het drukken is gebeurd begin 1900. En zoals dat vaak gaat met foutjes, nemen we die over en wordt het op een gegeven moment de norm. Dat vind ik wel passen bij het nut van een tarotlezing. Je kunt er zo mooi je denkfouten mee achterhalen waar je last van hebt. En als je die hebt opgeruimd, keer je vanzelf weer terug in de toestand van het zonnige van tarotkaart De Zon.


Kortom, heb je behoefte aan speels en luchtig, trek dan eens een Ator Tarotkaart.


Tarot leren lezen? Kies hier je tarotcursus

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00