Tarotlegpatroon Kelken Twee

Dit tarotlegpatroon gebaseerd op tarotkaart Kelken Twee kun je proberen wanneer je denkt dat Kelken Twee in je legging duidt op een innerlijk conflict, maar geen idee hebt, wat dat conflict zou kunnen zijn.

Als Tarotkaart Kelken Twee duidt op een innerlijk conflict

De meest voorkomende betekenis die gegeven wordt voor Tarotkaart Kelken Twee is dat die kaart duidt op een liefdevolle relatie en eventueel een conflict in die relatie.

Voor sommige tarotvragen kan een relatie met iemand anders totaal niet aan de orde zijn, en dan kan Kelken Twee duiden op een gevoeld conflict tussen je vrouwelijke en mannelijke kant, tussen je volgzame en actieve kant, tussen gevoel en verstand, je avontuurlijke en behoedzame kant.

Vaak kun je dit plaatsen, maar niet altijd. In dat laatste geval is het mogelijk dat je innerlijk conflict te maken heeft met wat je diep vanbinnen, vaak onbewust, wil en wat je denkt dat hoort of wat je ‘mag’ willen. Dat ‘mogen willen’ klinkt misschien een beetje raar, maar van huis uit hebben we vaak vreemde ideeën meegekregen over wat mag en niet mag. Je eigen zaak mag bijvoorbeeld niet. Want dat is zo onzeker. Wat je moet willen is een overheidsbaan. En het is niet zozeer dat er gezegd wordt, dat het niet mág.

Stel je voor dat je als jong kind lekker zit te spelen met je poppen, autootjes of aan het kleuren bent. En je mama en een tante of de buurvrouw hebben de volgende conversatie:

&: ‘Wist je dat Piet zich gevestigd heeft als zelfstandig psycholoog?’
%: ‘Nee, echt? Is hij gek dan? Hij had zo’n fijne overheidsbaan.’
&: ‘Precies. Ik heb met zijn vrouw te doen. Nu zijn ze nooit meer zeker van inkomsten. Misschien moeten ze het huis wel verkopen en waar moeten ze dan wonen?’

Er wordt niet gezegd dat het niet ‘mag’, maar de strekking is duidelijk. Voor jezelf beginnen is oliedom! Daarbij is het niet eens waar, maar als kind kun je dat niet beoordelen.

Door dit soort conversaties die je hoort als kind, ontstaan ideeën over wat ‘mag’ en ‘niet mag,’ en wat verstandig en wat oliedom is, wat hoort en niet hoort. Als kind kun je de conversaties vaak niet toetsen op waarheidsgehalte. Je gelooft het, want je moeder en je tante (of andere autoriteitsfiguren) zeggen het. We ‘vergeten’ dit soort conversaties, want ze hebben niks met onszelf te maken, het is niet tegen ons gericht. Maar we horen het en trekken er wel conclusies uit, en dit is ook een manier waarop onbewuste overtuigingen ontstaan. Dit is dus het geval wanneer dezelfde strekking op verschillende manieren herhaald worden en met enige emotie, gepaard gaan, zoals het voorbeeld hierboven. & en % zien duidelijk het schrikbeeld van het huis verkopen.

Het is moeilijk om je bewust te worden van dit soort overtuigingen, omdat ze totaal onlogisch zijn. Want zou je tegen iemand zeggen: “Je mag zeker niet voor jezelf beginnen,” dan zal hij verontwaardigd antwoorden: “Hoe kom je daar nou bij? Ik bepaal toch zelf wel wat ik doe!”

Maar dat is nu juist het probleem, we denken dat we zelf bepalen, maar onze keuzes worden vaak bepaald door diepliggende ideeën waarvan we ons niet bewust zijn.  Zoiets is vaak aan de hand bij Kelken Twee. Het is niet dat iets niet kan, het ‘mag niet.’ Dat gaat vaak nog dieper dan ‘het kan niet.’ Als er tegen je gezegd wordt dat je geen arts kunt worden, is dat vaak gemakkelijker naast je neer te leggen, dan wanneer je denkt dat arts worden niet mag. Als het niet mag, ben je stout, en geen kind wil stout gevonden worden, want dan loop je het risico verstoten te worden. Je zult dus ook niet snel denken dat je een innerlijk conflict hebt. Het mag niet. Klaar. Dus het voelt niet als een conflict of beperkende overtuiging en je zult er ook niet snel naar zoeken. Je bent je er ook niet van bewust dat je een bepaalde actie hebt opgeslagen ‘als mag niet’. Het is een gegeven en je houdt jezelf aan dit gegeven, zonder dat je door hebt waarom je dat doet. Het komt zelfs niet bij je op, om erover na te denken.

Hoe kom je er dan toch achter? Daar kan de Tarot je helpen. Ik heb het zelf geprobeerd, maar ik vond het niet gemakkelijk.

Tarot Legpatroon om innerlijk conflict helder te krijgen

Dit is het legpatroon:

Je trekt drie tarotkaarten. Positie 1 duidt op het thema. Posities 2 op wat ‘mag’ en positie 3 op wat ‘niet mag’. Je kan ervoor kiezen om de Thema-tarotkaart te trekken uit alleen de Grote Arcana tarotkaarten. Je kunt ook gewoon alle kaarten gebruiken.

Voorbeeld Kelken Twee tarotlezing – conflict achterhalen

Er van uitgaande dat je Kelken Twee hebt getrokken in een andere legging en die kaart niet goed kon interpreteren kun je dit Kelken Twee legpatroon gebruiken met de vraag: Wat is het conflict waar Kelken Twee naar verwijst?

Ik heb alle tarotkaarten gebruikt en voor het thema trok ik Kracht, voor ‘mag’ trok ik Pentakels Acht en voor mag-niet trok ik Pentakels Page. 

Kracht op thema, Pentakels 8 op ‘wat mag’ en Pentakels Page op ‘wat niet mag’.

Pentakels Acht is hard aan het werk. Die slaat aan de lopende band Pentakels. Page van Pentakels is de studiebol. Als er iets is wat moest in onze familie dan was het wel studeren! Alles mocht, als het maar een universitaire opleiding was. Hier schoot ik niets mee op.

Vervolgens dacht ik na over de betekenissen van tarotkaart Kracht om te kijken of ik daar een thema uit kon halen. Dat lukte niet zo goed. Die dame op tarotkaart Kracht is goede vriendjes met de leeuw. Ze heeft hem in bedwang. De kaart duidt op vriendjes zijn met je onbewuste, met je lager zelf. Dat vond ik wel passen bij het idee van de legging. Het idee is immers om met deze legging boven water te krijgen, waar je last van hebt. Maar ik kon bij Kracht geen concreet thema bedenken voor mezelf.

Evans tarotkaart Kracht
Kracht uit de Witches Tarot van Ellen Dugan

Als ik de Kracht van Waite zie, moet ik altijd denken aan de Dugan Kracht tarotkaart omdat ik die zo schattig vind. Die dame en de leeuw zitten lief tegen elkaar aan en behalve dat ze van elkaars gezelschap genieten, doen ze verder niet veel. Ze lijken me de beste maatjes.

Nu is Kracht (Fortitudo) één van de 4 kardinale deugden. Fortitudo duidt op de moed om het juiste te doen. En op doorzettingsvermogen. Discipline is een belangrijk aspect. Ik heb altijd gedacht dat discipline niet mijn sterkste kant is. Daar heb ik ooit eens The Work op gedaan. Ik kan onwijs flierefluiten maar ook heel hard werken. Het woord discipline frustreert mij. Vooral de laatste tijd. Ik werk hard en voor mezelf is er geen tijd over. Ik zou zo graag een canvas en verf uit de knutselkast pakken om me eens lekker met kleur uit te leven. Maar ik doe het niet, want ik heb geen tijd, geen tijd, geen tijd. Dit leek mij wel een thema.

Dat ‘geen tijd’ speelde steeds door mijn hoofd. Ik werd er knettergek van en daar moest een einde aan komen. Ik sprong van de hak op te tak. Ik kon niks afmaken, want voor ik het door had, zat ik ineens een YouTube video te kijken, mijn mail weer te checken, iets op te zoeken op internet wat totaal niets te maken had met waar ik mee bezig was. Ik reageerde ook heel gepikeerd als iemand wat van mij wilde. Want ik had geen tijd! Dit alles kwam bij me op terwijl ik buiten liep met de hond en nadacht over Kracht. Ik besloot te kijken of ik er The Work van Byron Katie op kon doen. Ik deed The Work in mijn hoofd, en dat is eigenlijk en afrader, want het is beter om alles op te schrijven. Meer info en voorbeelden over The Work kun je hier vinden.

Maar goed, ik was aan het wandelen en ik deed The Work op mijn thema ‘geen tijd’ in mijn hoofd.

The Work werkt als volgt: Je hebt een gedachte die je stress geeft en je onderzoekt het waarheidsgehalte ervan met 4 vragen:

  1. Is het waar?
  2. Kun je zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je als je die gedachte hebt?
  4. Wie zou je zijn als je die gedachte niet kan hebben?

Bij mij ging dat ongeveer zo:

  1. Vraag: Ik heb geen tijd. Is dat waar? Antwoord: Absoluut
  2. Vraag: Kan ik zeker weten dat het waar is? Antwoord: Absoluut.
  3. Vraag? Hoe reageer ik als ik die gedachte ‘ik heb geen tijd’ heb? Antwoord: Dan raak ik gefrustreerd wanneer iemand iets van mij wil, ik voel me steeds meer als een in rondrennende kip zonder kop. Ik ben niet meer effectief, kan mijn hoofd er niet bijhouden. Ik voelde me eigenlijk behoorlijk radeloos op dit gebied. Ik had totaal geen greep meer op ‘mijn tijd’.
  4. Vraag? Wie zou ik zijn als ik die gedachte ‘ik heb geen tijd’ niet kon hebben? Antwoord: Dat kan ik me helemaal niet voorstellen.

Dat was heel verrassend, want ik kan me bij stap 4 altijd voorstellen hoe bevrijdend het zou zijn om die gedachte niet te kunnen hebben. Dat probleem met tijd zat duidelijk diep ingebakken in mijn wezen. Het voelde als een wezenlijk onderdeel van mezelf. Al wandelend dacht ik hier verder over na. Mijn moeder spoorde ons altijd aan om op te schieten. Daarbij moesten we ook altijd handjes laten wapperen en ledigheid was des Duivels oor kussen. Voor mij als kind toch wel een schrikbeeld. Het is niet zo dat niksen niet mocht, maar blijkbaar heb ik dat wel zo opgeslagen door alle aansporing om op te schieten, handjes laten wapperen enz.  

Het is interessant in de context van dit onderzoek naar mijn onbewuste innerlijke conflict (overtuiging of hoe je het noemen wilt), dat Pentakels Acht ligt op de kant van ‘dit mag.’ Pentakels Acht is hard aan het werk. Die kijkt niet op of om. Op ‘mag niet’ ligt Page van Pentakels. Een betekenis van de Page van Pentakels is dat hij snel is afgeleid. Hij kan zich goed concentreren op iets waar hij belangstelling voor heeft, maar zodra zijn belangstelling door iets anders wordt getrokken, dan richt hij daar zijn aandacht op. En ik hoor in hoofd een stem die zegt: “Je moet wel bij de les blijven.” Ik weet niet waar die stem vandaan komt. Ik vind Pentakels Page eigenlijk ook mooi aansluiten bij ‘van de hak op de tak springen’ waar ik last van had. Sinds ik nagedacht heb over mijn probleem met tijd aan de hand van de getrokken kaarten en The Work erop heb gedaan, is die gedachte ‘ik heb geen tijd’ helemaal weg. Ik vind het moeilijk uit te leggen, hoe dat voelt, maar ik heb weer ruimte in mijn hoofd.  

Conclusie Kelken Twee tarotlezing

De Kelken Twee tarotlegging is een specialistisch legpatroon, geschikt om te achterhalen waar tarotkaart Kelken Twee op duidt wanneer je geen idee hebt wat je met die kaart in je legging aan moet.

Het concept van onbewuste overtuigingen over iets dat niet mag, is lastig te bevatten, omdat die zo diep van binnen zitten en gebaseerd zijn op observaties van de autoriteitsfiguren om ons heen, maar meestal niet tegen ons gericht waren.

Met dit tarotlegpatroon kun je dit soort onbewuste overtuigingen voor jezelf naar boven krijgen door over de getrokken tarotkaarten na te denken. Je kunt ook anderen vragen je te helpen, door te vragen wat voor associaties zij bij een bepaalde tarotkaart hebben.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00