Arcus Arcanum Tarot Hofkaarten

De koninklijke tarotkaarten van de Arcus Arcanum

Hieronder een korte toelichting op de hoflieden uit de Arcus Arcanum Tarot. Strikt genomen zijn de Hofkaarten onderdeel van de Kleine Arcana tarotkaarten. Maar omdat hofkaarten wezenlijk anders zijn dan de getalskaarten, worden ze vaak als groep bestudeerd en niet samen met de getalskaarten van hun kleur. In principe kun je de betekenissen van Waite aanhouden en het onderstaande als toevoeging zien. Vind je hofkaarten lastig te intepreteren, dan raad ik aan om het artikel Hofkaarten uit de Tarot Moeilijk? te lezen.

Het koninklijk huis van Pentakels

arcus arcanum tarot hofkaarten pentakels

De Koning van Pentakels zit voor een met trofeeën versierde pilaar. De stierenkoppen en de bijlen wijzen op jachtbuit en overwinning. Op de achtergrond zien we zakken die meel zouden kunnen bevatten en een aantal tonnen om zijn wereldlijke bezittingen aan te geven. Hij heeft een groot pentagram als schild en in zijn hand een opgerold stuk perkament, wellicht een stuk papier waaraan hij zijn rechten ontleend. Dit beeld past heel goed met de standaard betekenissen, dat het hier gaat om een man die stevig in het zadel zit, die weet wat hij waard is, een Bourgondisch type die houdt van het goede dat de aarde voortbrengt. Door het perkament en de voorraden op de achtergrond wordt onderstreept dat hij een kundig zakenman is, goed in onderhandelingen.

De Koningin van Pentakels zit op eenzelfde soort troon als haar echtgenoot; versierd met gouden ringen en stierenkoppen. Ze heeft een schatkistje op schoot en ook hier zien we voorraden op de achtergrond. Dit schetst duidelijk een beeld van een rijke, welvarende vrouw en past goed bij de standaard betekenissen van een welvarende vrouw, die gewend is aan luxe, waarvoor ook huis en haard belangrijk zijn. Het schatkistje onderstreept haar kundigheid in de zakenwereld.

De Ridder van Pentakels zit op een zwart paard, dat geduldig stilstaat. Het meest belangrijke kenmerk van de Ridder van Pentakels is voor mij ‘geduld’. Het paard is rijkelijk versierd en op de helm van de ridder zijn horens aangebracht die refereren aan de stierencultus en daarmee ook aan het feit dat de aarde voortbrengt wat hij nodig heeft. Hij is eerder een landman dan een strijdende ridder. Hij beschermt wat hij heeft. Op de achtergrond zien we een span paarden dat een boomstam naar het dorp brengt. De bijl kan hij gebruiken in gevecht maar ook om hout te hakken of voor andere vreedzame karweitjes. Hier wordt een beeld geschetst van een kundig, bedachtzaam iemand, die niets overhaast, maar waar je veel aan hebt om een goede, stevige basis te leggen.

De Page van Pentakels is nog niet goed in staat zijn schild te tillen. Het is nog te zwaar voor hem. Ook hier zien we op de achtergrond de rijke voorraden. Ik kan me zo voorstellen dat hij het schild heeft mogen poetsen en nu weer terugbrengt naar de eigenaar. Dit duidt, voor mij, op iemand aan het begin van zijn loopbaan of leven, die door zijn achtergrond heel veel mogelijkheden heeft, waar hij gebruik van kan maken.

Het koninklijk huis van Staven

Arcus Arcanum Tarot Hofkaarten Staven

De Koning van Staven heeft schilden en puntige speerkoppen op zijn troon. Zijn troon is versierd met gouden leeuwenkoppen. Hij draagt amuletten om zijn nek, waaronder berenklauwen. Hij heeft een knuppel op zijn schoot liggen. Hier hebben we te maken met een leeuw of beer van een vent. De jacht is hem niet vreemd. Het idee van jacht kun je doortrekken naar ‘jacht op vrouwen’. Dit past bij het beeld van deze koning als vrouwenversierder. De Koning van Staven wordt vaak gezien als uiterst charmant. In het algemeen is de Koning van Staven iemand die weet waar zijn passies liggen, weet wat hij wil en daar naar handelt.

De emblemen van de Staven Koningin zijn de leeuw, eikenbladeren, knuppel en pijl en boog. Zij staat haar mannetje. Ze kan met pijl en boog voor haar eigen voedsel zorgen en ook met de knuppel zichzelf beschermen. De eikenbladeren op schoot duiden op haar vurige seksualiteit. Dit alles past goed bij het standaard beeld van de Staven Koningin als een vrouw die haar eigen boontjes kan doppen, voor zichzelf kan opkomen en midden in het leven staat.

De Ridder van Staven heeft een speer in zijn hand en de knuppel als embleem op zijn schild. Hij heeft zijn paard aangezet tot een snelle draf. Het tuig van het paard is versierd met leeuwenkoppen en een leeuwen- of vossenstaart. Ook hier hebben we te maken met een jager, iemand die zijn passies, zijn verlangens najaagt. Anders dan bij de Ridder van Pentakels kunnen we hier niet spreken van een geduldig iemand. Toch is hij beheerst, hij laat zijn paard niet onder hem weg galopperen. Hij is dus wel in voor avontuur, maar overziet de consequenties daarvan.

Aan de hoeveelheid bont te oordelen die om de Page van Staven heen hangt is ook hij zeer goed in de jacht. Het is mogelijk dat hij ook nu weer op jacht is, met zijn knuppel in de aanslag. Aan zijn gezichtsuitdrukking te zien is dat zijn lust en zijn leven. Dit past bij het idee van roeping, wat zo kenmerkend is bij de Waite Page van Staven. Deze jongen wist al vroeg wat hij wilde en is nu, op vroege leeftijd, al zeer bedreven in zijn zelf gekozen vakgebied.

Het koninklijk huis van Kelken

De familieleden van Kelken duiden voor mij op rijke kooplieden, waarvan de schepen af en aan voeren. Het harde werken op het land van de families van Pentakels en Staven hebben ze al lang verruild voor het stadse, meer mondaine leven. Hun welvaart, geeft hun ook de mogelijkheid zich te bekwamen in de schone kunsten.

De Koning van Kelken heeft een duif op zijn hand, symbool voor vrede. Het gaat goed met hem en de mensen die hij bestuurt, kunnen in vrede leven. Hij heeft een vreedzame natuur.

De Koningin van Kelken heeft een roos in haar handen. Dit geeft uitdrukking aan haar liefdevolle gevoelens.

De Ridder van Kelken heeft geen wapen in zijn hand maar een luit en zijn paard beweegt zich in een rustige gang.

De Page van Kelken komt net van boord. Hij oogt tevreden en niet alsof hij een lange, verschrikkelijk zeereis achter de rug heeft. Hij heeft dus een plezierige tocht achter zich liggen en komt thuis met zijn eigen kelk. Dit doet denken aan een kind dat terugkomt van een rondje Europa, Amerika of Australië, en daarmee de opvoeding afsluit. Hij heeft veel nieuwe indrukken opgedaan en nu, weer thuis, gaat hij zijn talenten verder ontwikkelen.

Het koninklijk huis van Zwaarden

De familieleden van Zwaarden zijn, net als de Kelken-familie, ook het stadse leven gewend, maar hier krijgen we toch meer het idee van een zwaar bewapende stad of vesting. De uitdrukkingen op de gezichten van de koninklijke familie zijn niet bepaald vredelievend te noemen. Kortom, geen mensen om ruzie mee te krijgen, want dan loop je het risico om verslagen te worden.

De Koning en Koningin van Zwaarden kunnen volgens Waite geïnterpreteerd worden. Ze zijn intelligent, koel, en de logica staat bij hen voorop.

De Ridder van Zwaarden gaat in volle vaart op de vijand af. Je kunt beter zorgen dat je zijn vijand niet bent. Enige haatdragendheid is hem niet vreemd, lijkt mij. Ben je eenmaal zijn vijand, dan zal het niet snel goed komen.

De Page van Zwaarden komt zijn diensten aan de koning aanbieden. Dit biedt de mogelijkheid om deze kaart te interpreteren dat het gunstig zou kunnen zijn om te solliciteren of op een of andere manier je diensten aan te bieden.

Arcus Arcanum Tarot – Inleiding en Grote Arcana

Arcus Arcanum Tarot – Kleine Arcana

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00