Prisma Visions Tarot – Staven Tarotkaarten

Vertaling Prisma Visions Tarot Serie van Staven

Zoals opgemerkt in mijn inleidende artikel over mijn nieuwe liefde, De Prisma Visions Tarot, vormen de tarotkaarten in de series van de Kleine Arcana één lang panorama.

Het boekje geeft een toelichting op de kaarten en de betekenissen. Ik vind het een nogal lastig te begrijpen boekje en omdat het niet zo heel veel tekst is, heb ik besloten alles te vertalen, in de hoop dat ik het dan beter ga begrijpen. Heb je dit deck, dan kan mijn vertaling jou wellicht ook van dienst zijn.

Ik raad aan om een serie eerst een keer helemaal door te lezen, terwijl je de kaarten bekijkt, om een gevoel te krijgen voor het panorama, het verhaal, dat de kaarten van een serie vertellen.

De Magie van de Staven

Verbeelding – Schepping – Passie – toewijding

“Met verbeeldingskracht hard aan het werk, stijgt een vuur op uit de aarde”

Element: Vuur
Seizoen: Lente
Dierenriemtekens: Ram, Leeuw, Boogschutter

De staven zijn de kleur van de schepping. Ze volgen de reis van een idee, van het begin tot de manifestatie. Als je van plan bent om een visie te beschermen zodat het kan uitgroeien tot een zelfvoorzienende vitale entiteit, moet je blijk geven van ambitie, vastberadenheid en het vermogen om te harmoniseren met anderen. Maar bovenal, heb vertrouwen in jezelf. Gebruik je brandende passie om binnen in je iets geweldigs te smeden. Wat je ook maakt zal sporen van jou bevatten, en je invloed verspreiden door het universum. Dit is jouw kans om de wereld ten goede te veranderen.

tarotkaarten staven aas t/m vijf

Staven Aas

Soepel vloeiende energie schiet uit de grond en stoot omhoog. Onberoerd, neemt het geen definitieve vorm aan – het is oneindig kneedbaar, afhankelijk van het kanaal dat het wil gebruiken. Bloemen rond de basis popelen om de glinsterende stam te beklimmen. Een fosforescerende rank van een idee springt naar de mensheid, op zoek naar een tastbaar doelwit.*

Wanneer je deze kaart ontvangt, heb je een ader van krachtige energie gevonden. Als je ervoor kiest om het te manifesteren, word je voortgedreven in en groot avontuur, gewrocht met passie en wanhoop. Er zal veel van je worden vereist: creativiteit, mededogen en aanhoudende discipline; maar als je echt in je droom gelooft, vecht er dan voor tot het einde. Profiteer van deze bedwelmende opwinding. Streef zonder angst of aarzeling naar een idee dat veelbelovend lijkt. Boven alles, geloof in jezelf en je potentieel.

Staven Twee

Een man staat aan de overkant van de rivier van de gegoten Aas. Hij wint de vitaliteit van de Aas en leidt die naar zijn staven. Eén in zijn hand en één in zijn tas, lijken de staven op een open poort en trekken de krachtige energie naar binnen naar zijn hart. De uitgestrekte rank heeft een weldoener van vlees en bloed gevonden* en zal zijn verzengende kracht lenen aan zijn identiteit. Hij is de wereldlijke manifestatie van de etherische aas. Goddelijke inspiratie zonder tastbare manifestatie is een prachtige droom. Een zorgvuldige planning is de stoïcijnse, stabiele basis van elke nieuwe onderneming. Wees nuchter en aards: beoefen zelfdiscipline en gezond verstand. Maar vergeet nooit hoe gezalfd je je voelde toen je de eerste schicht naar je toe trok. Je unieke creativiteit en passie staan op het punt een groot doel te dienen. Wees jezelf – door je ware ik te laten zien, trek je de mensen aan die je nodig hebt.

Toelichting van Nelly

De  Staven zijn één panorama, één doorlopend verhaal. Dat zien we ook terug in de toelichting. Bij Staven Aas kunnen we lezen dat een rank van een idee op zoek is naar een menselijke doelwit en in Staven Twee heeft die rank zijn doelwit gevonden.

Wat we hier zien is dat inspiratie van buitenaf komt, iets goddelijks heeft. En dat klopt ook wel. Dat idee van die school voor jonge tovenaars (Harry Potter) was in de ‘ether’ en veel schrijvers hebben dat idee opgemerkt, maar hebben er niks mee gedaan. In het creatieve circuit hoor je wel vaker van die verhalen dat er een creatieve kracht is die van buitenaf door je heen werkt. 

Dit sluit ook leuk aan bij het idee van energie dat geen vorm heeft, maar vorm krijgt door het aan te raken, en dat de vorm van de energie te maken heeft met het kanaal waar het doorheen stroomt. Ik moest daarbij denken aan bijvoorbeeld Reiki. Reiki is helende universele energie en als je een kanaal bent voor Reiki dan kan die energie door je heen stromen en uit je handen vloeien als helende energie.

Die rank van energie, is een soort van spiraalvormige zwerm van energie. Het Engelse woord tendril en andere woorden die te maken hebben met planten (en groei en bloei), hebben mij doen besluiten tendril als rank te vertalen. Ik heb ook nog even gedacht aan tentakel, maar een tentakel klinkt mij gemener in de oren. Een vonk van energie klinkt mij gewoner, en daardoor begrijpelijker, in de oren, maar een vonk is veel kleiner dan die slinger van energie.

Staven Drie

Een man knielt aan de oevers van de rivier en stookt een klein vuur. Hij voedt wilde bloemen in de smeulende gloeiende sintels, hun suggestieve geur zweeft de atmosfeer in en vermengt zich met de stille, afwachtende schemering. Een tevreden glimlach verspreidt zich over zijn gezicht. Zijn eenvoudige ritueel transmuteert de wereldse schoonheid terug in de lucht.

Na het eerste oplaaien van intensiteit, is doordacht onderhoud vereist om een vuur te laten branden. Een nauwgezette plaatsing van het aanmaakhout zal de vlammen voeden tot een lang leven. Zo ook moet een beginnende visie worden gevoed en ondersteund. Je idee begint vlam te vatten. Houd je vuur in toom en overdonder jezelf niet onnodig met twijfel en ontzetting. Kleine overwinningen en zorgvuldige voortgang duiden erop dat je slaagt.

Staven Vier

Vier Staven staan samen op de rand van een rivier, verbonden door een streng van wilde bloemen. Elkaar in gelijke mate steunend, genieten ze van de sprankelende vreugde van het bestaan. De ranken van beginnende energie dansen binnen de beveiligde structuur en vinden een gelukkig thuis binnen die balans en stabiliteit.

Deze tarotkaart is de eerste mijlpaal in de reis van de Staven. Gebruik deze tijd, waarin alles mooi samen komt en zichzelf ondersteunt, om te genieten van het succes van wat je tot nu toe hebt gedaan. Dit is een tijd van grote vrede en tevredenheid. Het kan familie omvatten of een mijlpaal in je leven, gevierd met een ceremonie. In de kern is geluk te vinden – een van die zeldzame momenten dat het leven jouw kant op gaat en je voldoende bewust bent om het te waarderen.

Staven Vijf

Vijf mannen worstelen aan de rand van de rivier, stokken kruizen elkaar in vreemde hoeken, strengen van tegengestelde energie verstrengelen en beperken hen. Elke man promoot koppig zijn eigen agenda, niet bereid om compromissen te sluiten, vastzittend op zijn plek. Het bericht is duidelijk; geef toe en werk samen of blijf hangen in een bittere impasse waarin niets wordt bereikt en niets wordt gewonnen.

Naarmate je idee groeit en zich ontwikkelt, is het welhaast onvermijdelijk dat je in contact zult komen met een aantal tegenstrijdige ideeën en persoonlijkheden. Neem dan nederig kennis van deze talrijke mogelijkheden, in plaats van je vast te klampen aan je toekomstvisie. En vind manieren om de visies van anderen in je eigen visie op te nemen, zonder de controle volledige op te geven. Wees flexibel. Wees meegaand. Wees vrij.

tarotkaarten staven 6 t/m10

Staven Zes

De bittere worsteling van de Vijven is ontward en de stralende overwinnaar drijft naar de zon. Terwijl zijn skiff stroomafwaarts drijft, sluit hij zijn ogen, genietend van de warme, gouden stralen. De gedraaide strengen van energie kringelen rond de zes staven, houden ze rechtop en verenigen ze uiteindelijk tot een enkel doel. Eindelijk zijn ze in evenwicht, in rust.

Vechten voor je visie kan een waardige maar uitputtende onderneming zijn. Als je niet de tijd neemt om te weten hoe ver je bent gekomen, kun je heel goed opbranden voordat je het laatste hoogtepunt van je visie hebt bereikt. Terwijl je onverbiddelijk naar de volgende reeks moeilijkheden zweeft, pauzeer je in het huidige moment en zie je alle schoonheid om je heen. Je hebt veel bereikt en je hebt een kort overzicht gekregen van het Elysium dat je te wachten staat aan het einde van je reis.

Staven Zeven

Zeven Staven staan verspreid in het ondiepe water en je pakt handig je weg van paal naar omgekeerde paal. Je pad is duidelijk, maar de weg is verraderlijk: één misstap dompelt je onder in de rivier. Maar je blijft in evenwicht, onwankelbaar, omdat je eerdere ervaringen je enthousiast en handig hebben gemaakt. Je hebt je op dit moment voorbereid. Je lichtvoetige zelfvertrouwen staat je bij tot het eindpunt. De schijnwerpers zijn op jou gericht. Je moet vastberaden zijn in het aangezicht van tegenspoed. Je visie is echt iets waard, en het is aan jou om het verraderlijke terrein te navigeren dat je visie tot wasdom zal brengen. Je bent lenig, behendig en de iriserende ranken van je idee zullen je het juiste pad wijzen. Blijf bij het plan – als je door deze uitdagende tijd kunt navigeren, ben je niet te stoppen.

Staven Acht

Na de gedurfde sprint van Staven Zeven, ben je geland op vaste grond. De licht doorlatende ranken die je door de vroege stadia van je reis hebben geleid, hebben eindelijk wortel geschoten. Verdikt tot bloeiende stammen, echoën zij de wilde bloemen (zie Staven 2) die het eerste vuur van je visie hebben gevoed. Een een rank van energie schiet langs een boom omhoog om door de overkapping te breken en de levengevende zon te bereiken. Na een gevaarlijke reis, heeft het slechts één laatste duw nodig om in bloei te komen. Je droom komt eindelijk uit.

Je bent misschien wel moe, maar je kunt nu niet stoppen – bijna aan de finish is het niet de tijd om te vertragen. Je situatie vereist een laatste uitbarsting van energie om je naar de overwinning te duwen. Werk snel. Aarzel niet. Je bent er bijna.

Staven Negen

Doordat je idee wortel heeft geschoten, is het snel gegroeid. Het heeft zich flink vermenigvuldigt, bomen ontworteld en het dreigt je in te halen. De de rank van energie die je hebt gecultiveerd vanaf de geboorte, slingert uit zijn bolwerk en probeert je onherstelbaar te binden aan de stam. Je graaft je staf grimmig de grond in en probeert naar voren te dringen, uit de overweldigende zwaai van de bundel van energie.

Het goede nieuws is dat je idee eindelijk vooruitgang ziet – het heeft niet langer je constante zorg en aandacht nodig om te overleven. Het is zelfs zo succesvol dat het snel buiten je controle groeit. Hoe angstaanjagend het ook mag lijken, je moet je inzetten om het te onderhouden, omdat er veel onvoorziene uitdagingen zullen zijn om te monitoren en te trainen. Je laatste test is het overwinnen van de visie zelf.

Staven Tien

Eindelijk! De stammen van je idee hebben zich verspreid en vermenigvuldigd, snel groeiend door het bos. Datgene dat je constante zorg en aandacht zo lang nodig had, begint nu alleen te gedijen. Eindelijk is het tijd om je beloning binnen te halen. Hoewel de oogst overvloedig is, is de last groot en je draagt je zware verantwoordelijkheid met waardigheid geboren uit ijver.

Na een schokkende reis vol gevaren en conflicten, heb je bereikt wat je wilde bereiken. Maar pas op voor de gefronste wenkbrauwen van onze held. Zijn harde werk heeft hem niet meer geluk gebracht – alleen meer arbeid. Dit is de keerzijde van leiderschap. Wanneer je je waarde hebt bewezen, krijgt je een vrijere teugel en meer verantwoordelijkheden. Je bent mogelijk overbelast en wilt graag de last kwijt. Wil je doorgaan met je inspanningen, of de controle overdragen aan anderen? Wat is het beste voor jou?

tarotkaarten staven hofkaarten

Staven Page

Uit een spontaan ontstane breuk in de rivieroever stroomt een kolom van vuur naar buiten. Een vurige rank kronkelt als een gek rond de brandende kolom om zich uiteindelijk te ontrollen en de Page van Staven te vangen. Opgegooid in de lucht, wordt de Page naar binnen getrokken naar het etherische vuur. Een huwbaar kanaal, volgt hij de energie van het inferno. Een kracht ontsteekt in zijn geest en hij voelt de roep om iets magisch te beginnen.

Als je de Page van Staven in een lezing ziet, sta je op het punt om een reis van je geest te maken. Je bent getroffen door een of ander nieuw of geweldig idee en je hebt het aangeboren, ongebreidelde enthousiasme van een kind om het te katalyseren. Neem risico’s alsof je nog nooit gewond bent geraakt. Geloof van harte in iets. Je goddelijke levendigheid zal je visie tot leven brengen. Je moed en passie zullen het voltooien.

Staven Koningin

In tegenstelling tot haar onstuimige kinderen, de Page en de Ridder van Staven, die hulpeloos gevangen zitten in de geiser van vuur, stuurt de Koningin haar energie zodat ze er sierlijk bovenop danst. Ze manifesteert een glinsterende bloem in haar pure vreugde, en de vlam wikkelt zich aantrekkelijk om haar heen, zich verheugend in haar meeslepende bestaan.

De Koningin van Staven is de levendige uitdrukking van een boordevolle geest. Verlicht door de zon, uitbundig, neemt ze alle positieve energie van vuur en verwarmt de wereld ermee en straalt zij vertrouwen en charisma uit. Het vreugdevolle optreden is aanstekelijk, en inspireert positiviteit in anderen. Als gevolg hiervan is zij een gerespecteerde, productieve leider. Als je haar in een lezing ziet opduiken, overweeg dan hoe je haar opwekkende energie in je leven kunt opnemen.

Staven Koning

De Koning van Staven slaat een schitterend figuur, omhuld door de onvermoeibare lichtgevende energie van zijn serie. Tongen van vuur overlappen zijn lichaam terwijl een briljante zonsondergang achter hem oplaait. Een staf als zijn scepter, regeert hij over het domein van de geest.

Patroon-godheid van het nastreven van passie, hoef je alleen maar de ontembare geest van de koning te belichamen om jezelf richting en doel te geven. Creatief, stoutmoedig en extravert, eist hij aandacht door zijn stralende aanwezigheid, een man die echt leeft. Als je hem in een lezing ziet, overweeg dan hoe je de leiding kunt nemen door anderen te inspireren. Volg onophoudelijk je passies.

Lees ook

Vertaling tarotkaarten Kelken van de Prisma Vision Tarot

Je kunt de Prisma Vision Tarot bestellen bij tarot.nl.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00