De Hogepriester uit de Prisma Visions Tarot

De Hogepriester houdt niet van verandering

De Hiërofant (Hogepriester) staat tussen de sterren met boekrollen in een arm tegen zich aangeklemd, terwijl mij met zijn andere hand het teken van de kerkelijke zegening maakt. Hij staat voor duurzame traditie: de culturen en overtuigingen die de geschiedenis vorm hebben gegeven. Hij nodigt ons uit om ons te conformeren. Om ons onder te dompelen in een al lang bestaand, door mensen gemaakt systeem, of het nu door middel van onderwijs, werk of religie is. Om een rol te spelen in zijn machine, moeten we een beetje persoonlijke vrijheid opofferen op zijn altaar. Is het de moeite waard? Alleen jij kunt dat beslissen.

De Hiërofant is als een sterrenbeeld – denkbeeldige lijnen die zijn getrokken rond de chaos van de kosmos, die de nachtelijke hemel met betekenis doordrenken. We troosten ons met de wetenschap dat onze voorouders naar dezelfde sterren, dezelfde verhalen keken. Maar te strak vasthouden aan traditie kan de onveranderlijke wet van de veranderlijkheid van de natuur afweren. Als je deze kaart ontvangt, onderzoek dan of de energie van de Hiërofant je leidt of alleen maar tegenwerkt.

tarotkaart de hogepriester prisma vision tarot

Mijn Beelden bij de Hogepriester uit de Prisma Visions Tarot

Lastig, Lastig. Ik verwacht een wijze oude man, en ik krijg een rund. Eerst dacht ik nog dat het weer zo’n bighorn schaap was, maar de kop is duidelijk een de kop van een rund. Gelet op de hoorns (en een google-momentje) denk ik aan een Schotse Hooglander.

Wel een aparte Schotse Hooglander met die armen waarmee hij boekrollen vastklemt en vingers waarmee hij het gebaar van de kerkelijke zegening maakt. Maar om de een of andere reden doet dat er voor mij niet toe. Dit maakt de kaart spannender. Die sleutel op de kaart is standaard, maar toch ook intrigerend omdat die klein is en toch naar voren springt vanwege de heldere kleur zonder die stippeltjes.

De Hogepriester heeft een hoop kennis van hoe alles was en heeft een sleutel tot de geschiedenis en kennis van de geschiedenis is nuttig om geen domme dingen te herhalen. Maar wanneer je al te gefixeerd ben op het behouden van de status quo dan krijg je stilstand en stilstand lijdt tot achteruitgang. Ik vind dit aansluiten bij de lastige zin uit het boek dat “te strak vasthouden aan traditie kan de onveranderlijke wet van de veranderlijkheid van de natuur afweren.” Alles is onderhevig aan verandering, of we dat nu willen of niet. Je kunt verandering soms tijdelijk tegenhouden maar niet voor eeuwig.

De Hogepriester of Hiërofant schept orde in de chaos en geeft betekenis aan ons bestaan. Daar kan ik inkomen en ik vind het nuttig. De zin dat het een troost is dat onze voorouders naar dezelfde sterren keken, begrijp ik niet zo goed. Ik heb dat nooit als troost gezien, maar wel als heel mooi. Ik voel me dan meer één met het geheel.

De boekrollen symboliseren de eeuwenoude kennis die de Hiërofant bezit en doorgeeft.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00