Haindl Tarotkaart De Gehangene – onafhankelijk
Betekenissen: Gehechtheid. Diep spiritueel bewustzijn. Onafhankelijkheid.
Keerzijde: Zeer beïnvloedbaar door ideeën van buitenaf. De drang om te conformeren. Eisen. Iets opofferen om een hindernis te passeren. Geen doel hebben.
De Hebreeuwse letter op De Gehangene uit de Haindl Tarot is Mem. Mem betekent water en duidt op de fontein van wijsheid die vervat is in de Tora. De regenboog op deze tarotkaart benadrukt dit. Mem duidt niet alleen op met de stroom meegaan maar op eenwording met die stroom.
De rune op De Tarot Gehangene is de rune Teiwaz. Deze rune wordt in verband gebracht met de god Tyr. Wat we weten over Tyr is dat hij erg dapper was en bereid was om zijn hand te offeren voor het welzijn van het grotere geheel. Niemand anders was bereid dit te doen, ook Odin niet. Tyr hield niet van onrecht en was er altijd op uit om onrecht te bestrijden.
De rune Teiwaz lijkt op een pijl en duidt daarmee ook op doelgerichtheid. Om je doel te bereiken is het nodig om je te concentreren op dat doel en dingen die niet zo belangrijk zijn ‘op te offeren’. Stel dat je bezig bent met het opzetten van een bedrijf of je studeert naast je werk. Hier gaat veel tijd inzitten waardoor je andere dingen moet laten vallen. Dit heeft een raakvlak met Odin die negen dagen en nachten ondersteboven aan de wereldboom hing om de runenwijsheid te kunnen bemachtigen. Hij offerde daar een oog voor op. De rune Tyr wijst erop dat het belangrijk is om je te richten op hoofdzaken en niet te verzanden in bijzaken. En soms is het belangrijk om iets op te offeren. Dit hoeft niet altijd iets ‘zwaars’ te betekenen. Het kan ook iets eenvoudigs zijn zoals iets aan studie doen of opruimen in plaats van TV kijken. In feite wijst ‘je richten op hoofdzaken’ en ‘iets opofferen’ op de juiste prioriteiten stellen.
Het astrologische tekenop de tarot Gehangene is Neptunus. Deze planeet verwijst naar de oplossing van vormen, verfijning en onthechting. Met name onthechting past uitstekend bij De Gehangene. Psychologisch gezien verwijst Neptunus volgens Hamaker naar “de behoefte aan eenheidsbeleving, drang naar het bijna on-aardse volmaakte, drang naar de wereld van het ongeziene waarin grenzen niet meer tellen.” Ook dit past bij De Gehangene en sluit aan bij de mythe over Odin die er alles voor overhad om de Runenwijsheid, ofwel ‘on-aardse’ kennis, te bemachtigen.
Wanneer we kijken naar de afbeelding op deze tarotkaart dan zien we dat de hangende man met zijn lichaam het internationale vredessymbool uitdrukt. Zijn haren reiken als wortels naar de aarde. Hoewel macht, geld en andere ‘aardse’ zaken voor hem niet langer belangrijk zijn, heeft hij nog steeds een band met de aarde. Bij zowel de Gehangene van Waite als die van Haindl moet ik altijd denken aan de uitspraak over Jezus: Hij is op deze aarde, maar niet van deze aarde. Waar ik ook altijd aan moet denken is dat de uitspraak ‘eerst zien dan geloven’ verkeerd om is en dat ‘eerst geloven en dan zien’ dichter bij de waarheid ligt. Marinus Knoope licht dit mooi toe in zijn boek De Creatiespiraal. Hij legt hierin op humoristische wijze uit dat we krijgen waarin we geloven. Dus wanneer je ervan overtuigd bent dat je altijd prijsvragen wint, dan zul je die ook vaak winnen. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je altijd pech hebt, zal dit ook vaak waar blijken. Nu kun je zeggen: Ik zie dit gebeuren en dus geloof ik dat het waar is. Maar zou het ook kunnen zijn dat ‘het geloof’ de oorzaak is van de resultaten in de werkelijkheid? Dit is een belangrijk aspect van De Gehangene: bekijk de dingen eens van de andere kant.