Haindl Tarot De Dwaas

Haindl Tarotkaart De Dwaas nodigt uit impulsief te zijn

Betekenissen: Wees impulsief. Volg je gevoel. Verrassing. Verwondering. Opwinding. Grijp de kansen die zich voordoen.

Keerzijde: Moeite om in je eigen intuïtie te geloven. Angst om het onbekende tegemoet te gaan. Wees niet roekeloos.

Haindl Tarotkaart De Dwaas

Op De Dwaas uit de Haindl Tarot zien we links boven de Hebreeuwse letter Alef. Dit is de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet Rechtsboven zien we de Rune Wunjo, en rechtsonder het astrologische symbool voor de planeet Uranus.

Op de afbeelding zien we op de achtergrond een zwaan met daarvoor een persoon – man of vrouw is onduidelijk – met een narrenkap op.

Alef betekent ‘os’ of ‘stier’. Het aan Alef gekoppelde element is lucht. Het bijbehorende lichaamsdeel is de borst en daarmee samenhangend de ademhaling. Alef is een zogenaamde stomme letter en de kabbalisten zeggen dat deze letter al bestond voordat het geluid door God geschapen werd. Alef kan gezien worden als de oorspronkelijke gedachte die aan de schepping vooraf ging of als de schepper zelf. Adem en leven kunnen worden gezien als synoniemen van elkaar. Zonder Alef is er niets. Dit komt mooi overeen met De Dwaas omdat de Dwaas duidt op degene die de tarotkaarten raadpleegt, op zijn ziel en zijn levenspad.

De rune Wunjo duidt op vreugde en perfectie. Ieder van ons is perfect, of we dat nu geloven of niet. We zijn boeddha’s in de dop. Vanuit dat gezichtspunt duidt de afgebeelde zwaan erop dat we zwanen zijn zoals het lelijke jonge eendje uit het gelijknamige sprookje van H.C. Andersen geen lelijk eendje maar een prachtige zwaan bleek te zijn.

Wunjo geeft aan dat alles goed gaat, dat een goede afloop verwacht mag worden. Bovenal geeft Wunjo een gevoel van vreugde, mede door het gevoel van verbondenheid met het kosmische geheel. Wunjo past prima bij de tarot-betekenissen van De Dwaas en met name de betekenissen dat je perfect bent zoals je bent en op de juiste weg zit.

Volgens Hamaker duidt de planeet Uranus psychologisch gezien op “de behoefte aan een eigen, onafhankelijke manier van denken, kijken en manifesteren. De drang tot het doorbreken of overschrijden van grenzen, drang naar vrijheid en ruimte”. Dit is wat De Dwaas zoekt of zou moeten zoeken. De Dwaas moet zich niet laten inperken, want daar wordt hij ongelukkig van.

Phyllis Lei FurumotoWanneer we kijken naar de afbeelding op de Haindl tarotkaart De Dwaas dan zien we een nar die met een vinger een wond op de borst van de zwaan aanraakt. Ik vind het verbijsterend dat het gezicht van de nar lijkt op dat van Phyllis Lei Furumoto (zie afbeelding hiernaast). Zij is de huidige Grand Master van Reiki (volgens de Reiki Alliance) en de kleindochter van mevrouw Takata, die Reiki in het Westen heeft geïntroduceerd. Reiki is een holistische geneeswijze waarbij universele energie wordt doorgegeven die inwerkt op de hele mens; fysiek, psychisch en spiritueel. De zwaan heeft ermee te maken dat, wanneer je je ware aard herinnert, ziekte geen probleem meer is. Dan ben je heel. Het is onmogelijk dat je ware aard iets anders is dan perfect.

 

De astrologische toelichting is overgenomen uit het boek “Spelen met Astrologie” van Karen M. Hamaker-Zondag.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00