Dugan Witches Tarot – Staven Negen

Dugan witches tarot staven 9
Witches Tarot Staven Negen

Sleutelwoorden Dugan Tarot Staven Negen

Rechtop: Uithoudingsvermogen, moed, bescherming. Wees alert op problemen. Bescherm jezelf en je reputatie. Blijf sterk, wees op je hoede. Magische bescherming is mogelijk nodig.

Keerzijde: Paranoia, faalangst, gebrek aan moed. Je kijkt naar anderen voor een redding wanneer je eerst naar jezelf moet kijken.

Mijn beelden bij Dugan Staven Negen

Ik zie een mooi landschap, mooie ondergaande maar verblindende zon.  Het is mogelijk dat de afgebeelde dame een dansje aan het doen is, of ze staat klaar om te vechten met iemand, die ik als toeschouwer niet kan zien. Het landschap achter haar is voor mij heel onscherp door die verblindende zon. Mogelijk ligt daar een meer met aan de overkant door de zon geel gekleurde wolken? De afgebeelde dame heeft de zon in haar rug en kan dus goed zien wat er voor haar gebeurt of wie er voor haar staat. De zon gaat onder, de dag loopt dus ten einde. Het is tijd om te rusten. In feite zie ik weinig op deze kaart.

Je plek veroveren en behouden

Waar de afbeelding me eigenlijk aan doet denken, is een film die ik lang geleden een keer gezien heb over mensen die van Oost-Amerika naar het westen trokken, zo snel als ze maar konden, omdat je daar een stuk land voor jezelf kon claimen als je erop tijd bij was. Een jong stel, deed mee aan deze race. De weg was lang en vol gevaren, waarschijnlijk eind 1800 in een Oklahoma Land Rush. Hij werd ziek en zij ging dapper verder en kreeg het voor elkaar om een stuk land te claimen.  En dat is wat ik in die kaart zie. Een dappere persoon die voor zichzelf een plek heeft veroverd. En die echt niet meer gaat afstaan.

Ik heb op internet gezocht of ik die film kon vinden en het enige dat ik vond was Far and Away met Nicole Kidman en Tom Cruise. Hij gaat dood aan het eind en heeft een wederopstanding (lekker geloofwaardig) en samen plaatsen ze die vlag op een stuk land om het te claimen. Dat is niet hoe ik het mij herinner. Ik herinner mij dat zij dat alleen doet. Maar goed, een andere film kan ik dus niet vinden, en herinneringen kloppen vaak niet. Dat neemt niet weg dat ik voor de Dugan Staven Negen tarotkaart vast ga houden aan mijn beeld, zoals ik het mij herinner.

Uit het boek

We zien hier een sterke en vastberaden ogende vrouw, gekleed in het rood met een grote heraldische draak op het midden van haar tuniek geborduurd. Ze draagt ​​een zilveren pentagram-amulet voor bescherming rond haar hals. De vrouw heeft diep wijnrood haar en houdt een bloeiende meidoornstaf gemakkelijk en diagonaal over haar lichaam als een quarterstaff*. Ze is zowel een heks als een krijger en draagt ​​een stevige bruine broek en leren laarzen terwijl ze klaarstaat om haar turf te verdedigen. In het groene gras staan achter haar 8 staven opgesteld, gerangschikt alsof ze een barrière vormen. Op de achtergrond gaat de zon prachtig onder over de bergen en werpt lange schaduwen over het gras en de bloemen. De ondergaande zon symboliseert dat de test van de krijger spoedig tot een goed einde komt en dat haar ijver zijn vruchten heeft afgeworpen. In het gras aan de voet van de staven bloeit op sommige plaatsen sint-janskruid. Sint-janskruid wordt geassocieerd met vuur en de midzomersabbat en symboliseert ook fysieke en magische bescherming.

Betekenissen volgens het boekje

Wanneer Staven Negen tijdens een lezing opduikt, is het een waarschuwing om op je hoede te zijn voor problemen, kattenkwaad, roddel en verbeten magie. Dit is het moment om alert te zijn op problemen en waakzaam te zijn om jezelf en je professionele of magische reputatie te beschermen. Mogelijk moet je jezelf verdedigen, dus wees alert en blijf op je hoede. Uithoudingsvermogen, moed en overtuiging zijn op dit moment nodig. Magisch beschermingswerk kan nodig zijn. Je hebt misschien niet het gevoel dat je de kracht hebt voor nog meer drama, maar sta stevig en wees sterk. Verdedig je turf en je reputatie vakkundig en krachtig. Bij de staven draait alles om creativiteit en ambitie; je kan het. Trek grenzen, roep je innerlijke hulpbronnen aan en sta sterk.

Mijn commentaar op de tekst uit het boek

Het eerste deel is een beschrijving van de kaart, de kleding van de dame en dat soort zaken. Het laatste stukje, ik heb het oranje gemarkeerd, stelt dat de ondergaande zon aangeeft dat de test van de krijger ten einde loopt en alles loopt goed af. Dat vind ik nogal kort door de bocht, want de ondergaande zon symboliseert helemaal geen test van de krijger. Mijn beeld van een dame die haar land claimt, symboliseert dat allemaal wel. In ieder geval wel voor mij.

Even Googelen leert dat Sint-janskruid inderdaad wordt geassocieerd met vuur en de midzomer sabbat en symboliseert ook fysieke en magische bescherming. Sint-Janskruid heeft als bijnaam ‘verjaag de duivel’ en beschermt tegen duistere krachten. Het is ook een natuurlijk antidepressivum (ook een vorm van de duivel verjagen) en kan helpen om beter te slapen.

De beschreven betekenissen vind ik in hun geheel mooi aansluiten bij mijn beeld van een dame die een flink stuk grond claimt in de Oklahoma Land Rush. Ze heeft daar keihard voor geknokt, heeft zich verdedigd, haar uithoudingsvermogen is tot het breekpunt op de proef gesteld, moedig heeft ze volgehouden en haar turf veroverd en nu beschermt ze het. De gegeven betekenissen kan ik me dus helemaal in vinden.

Vergelijking met de Rider Waite Staven Negen

Als ik deze twee tarotkaarten zo naast elkaar bekijk, dan heb ik het gevoel dat de man op de Waite tarotkaart Staven Negen zich overweldigd voelt door de staven achter hem. Ze staan daar nu wel, maar hij voelt zich niet veilig. Hij heeft dat verband om zijn hoofd omdat hij misschien een hoofdwond heeft opgelopen. Zijn landje is nogal kaal vergeleken bij het overvloedige groen en de prachtige zonsondergang op de Dugan tarotkaart. Misschien heeft hij hard gewerkt uit verplichting en niet zozeer uit roeping? Hij staat er in ieder geval niet zo geestdriftig bij als de dame op de Dugan Staven Negen.

Als ik de Dugan Staven Negen zou trekken, zou ik nu aan mijn versie van de Oklahoma Land Rush denken, met veel dapperheid, doorzettingsvermogen en een fantastisch resultaat. Mijn ambitie gaat in vervulling. Bij Waite heb ik veel meer het idee, dat het knetterhard werken was en dat je dat tot in het oneindige moet blijven volhouden. Voor mij een schrikbeeld dat roept om een pilletje St. Janskruid.

Wat is een *quarterstaff?

Men fighting with quarterstaffs, drawing from P.H. Ditchfield’s Old English Sports, Pastimes, and Customs, 1891. Bron: Wikipedia

Voor een quarterstaff heb ik geen Nederlands woord kunnen vinden. In essentie is het gewoon een lange, gladde stok die met name in Engeland werd gebruikt als wapen. Het bekendste quarterstaff gevecht is een gevecht tussen Robin Hood en Little John. Vechten met de quarterstaff wordt nog steeds beoefend, maar dan als sport.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00