Shadowscapes Tarot – Pentakels Zes

Wie is de ware weldoener?

Pentacles-6

Uit het boek

Hij zit op de top, op de rug van de draak, vol vertrouwen en zelfverzekerd. Hij weet dat hij zijn hartenwens in dit leven heeft bereikt en boordevol rijkdom is. En dus speelt hij een melodie op die hoge rustplaats. Hij laat zijn geaccumuleerde rijkdom in het lied vloeien dat hij fluit om de uitgedroogde aarde beneden te beregenen. De droge grond schreeuwt om die verlichting, strekt zijn doornige ranken uit om de regen van het leven en de zegeningen in zijn lied te verwelkomen.

Zes van Pentakels vertegenwoordigt de cycli van afhankelijkheden tussen zij die hebben en zij die niet hebben. De jonge boom duwt zich door de modder, afval en troosteloosheid om onder de stortregen van het leven en de rijkdom van boven te kunnen staan. De fluitist ziet dit niet, merkt het niet op en denkt misschien dat hij deel uitmaakt van een eenzijdige formule van vrijgevigheid; maar tegelijkertijd, schragen de planten en takken, de torenhoge muur waar hij bovenop ligt. Hun wortels kruipen in de spleten en houden het bouwwerk bij elkaar met hun netwerk van leven, beschermen tegen erosie, houden bijeen.

De ene ondersteunt de andere, als een ouroboros, een zelfvoorzienende cyclus. Wie is de ware weldoener in een dergelijke verbondenheid? Wie heeft de macht?

Conclusie

Prachtige kaart en de toelichting is ook interessant om mee te nemen als betekenis bij de Waite Pentakels Zes. Want vaak denken we dat de afgebeelde koopman de weldoener is. We weten ook dat Pentakels Zes heeft te maken met geven en er iets voor terug krijgen. Maar wat krijgt die koopman dan terug? Een goed gevoel? Dat idee van geven en nemen en de samenhang ertussen, wordt in de Shadowcapes Tarot veel beter weergegeven. Beter als in gemakkelijker te begrijpen. Het is vervolgens interessant om te kijken hoe je ditzelfde kunt zien in de Waite Pentakels Zes. Ik denk daarbij aan hoe alles en iedereen, zeker op energetisch gebied, met elkaar verbonden is. Die bedelaars, die ben ik ook. Misschien in een andere gedaante. Misschien zijn het innerlijke delen die tijd en aandacht nodig hebben en die ik probeer af te kopen met een paar muntjes en de opmerking: “Hier, koop een ijsje, en nu verder niet zeuren.”

In deze zin, vind ik dat het bestuderen van een andere tarot, altijd bijzonder zinvol is voor een beter begrip van alle tarots.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00