Shadowscapes Tarot – Pentakels Vier

Je schat – je leven

Pentacles-4

Uit het boek

De draak rolt zich strak om zijn zuurverdiende schat. Hij heeft vele menselijke levens doorgebracht met het verzamelen van deze grote schat. Niemand zal het aanraken; niemand zal het stelen van hem! “Van mij! ‘Sist hij tot zijn kleine neven en nichten, die kruipend dichterbij komen om de schat te bekijken. De salamanders en hagedissen maken zich snel uit de voeten, voor het geval hij uithaalt naar hen in zijn bezitterig woede.

“Mijn goud!’ verklaart hij. Hij weet dat de kameleons van bovenaf kijken met wellustige ogen. Hij weet dat ze wachten op een moment van zwakte om naar binnen te glippen en te nemen. Zelfs de lichte aanraking van de wind, voelt als een dief die heimelijk probeert hem te besluipen, en hij krult zichzelf op, rond en rond en strak opgerold, staart naar snuit en eindeloze spiraal. De salamanders maken zich haastig uit de voeten, en laten hem alleen. Zijn gepolijste schubben versmelten en zijn niet te onderscheiden van het goud waar hij languit op ligt. Prachtig, comfortabel schijnsel, nooit mat, onveranderlijk.

De Vier van Pentakels belichaamt een bezitterige geest, iemand altijd in controle wil zijn. Als gevolg daarvan, leeft hij met beperkingen, in een kooi van zijn eigen makelij en is wars van enige verandering.

Hij is obstructief, in ontkenning van zijn eigen zwakheden, geketend door die zwakheden. Hij is een gierige en zielige mens, die financieel goed af is, maar met een geest die op slot zit door zijn gerichtheid op zijn materiele welzijn. Het loslaten van die zelfzucht, zal hem misschien meer geluk brengen, dan dat schat tot nu toe heeft gedaan.

Conclusie

De nadruk bij de Shadowscapes Pentakels Vier ligt op het bezitterige aspect van deze tarotkaart, zonder veel aandacht voor andere mogelijke betekenissen. De vraag is of andere betekenissen wel mogelijk zijn bij de Shadowscapes versie. Maar ik vind dat er in de beschrijving nogal wat aannames zitten, zoals dat de schat hem geen geluk brengt. Het lijk mij dat de draak doet wat bij hem past, wat bij hem hoort. Het is zijn taak de schat te bewaken. Hij doet wat er van hem verwacht wordt. Je plicht doen is een aspect van het getal 4. Hij ligt tevreden op zijn bed van goud, in de wetenschap dat hij zijn werk goed doet. Het is ook mogelijk dat deze kaart als advies geeft om te onderzoeken wat je denkt over goud, geld en bezit. Denk je dat geld vies is? Dat mensen met geld vrekken zijn of inhalige egoïsten? Wat zijn je overtuigingen over geld?  Geld en goud zijn op zich neutrale energie die je kunt aanwenden voor goed of kwaad. Veel mensen hebben beperkende overtuigingen over geld en daarom is het niet verwonderlijk dat de volgende kaart in de serie van pentakels, Pentakels Vijf, gaat over armoede. Kortom, zo geeft iedere tarotkaart altijd weer genoeg om over na te denken.

Voor een vollediger beeld van de betekenissen van Pentakels vier, kan ik mijn video over Pentakels vier aanraden:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00