Opbouw van de cursus osho zen tarot

Lesprogramma

Je begint met het lezen van de Inleiding en de Spelregels in het bij de kaarten geleverde boekje. Vervolgens bestudeer je de kaarten. Je kunt dit op twee manieren doen. Lineair of ‘schots en scheef’. Met lineair bedoel ik dat je bij de Dwaas begint en de kaarten op volgorde bestudeerd. Met ‘schots en scheef’ bedoel ik dat je blind een kaart uit het Osho Zen Tarot trekt en met die kaart begint. De volgende dag trek je weer een kaart en zo verder. Het lijkt misschien verwarrend om schots en scheef als ‘de dwaas’ door het spel heen te springen, maar het is goed mogelijk dat deze methode goed aansluit bij je eigen leerproces en daarom juist heel verhelderend is.

Na het bestuderen van de kaarten ga je leren ‘kaartleggen’ met de Osho Zen Tarot. Je leert verschillende legpatronen en gaat deze ook zelf oefenen.

Het bestuderen van de kaarten (zelfstudie)

Lees dit goed door, dit is een belangrijk om de Osho Zen Tarotkaarten te gaan ervaren!

tarotkaarten osho zen tarot moment to momentDe eerste opdracht bij iedere kaart luidt: Bestudeer en beschrijf de kaart. Lees de beschrijving in het bijgeleverde boekje. Hiermee bedoel ik het volgende:

Bestudeer de afbeelding op de kaart aandachtig door er een tijdje naar te kijken en voor jezelf te benoemen wat je ziet.

De daarbij behorende stap is intuïtief schrijven. Schrijf alles op wat er bij je opkomt wanneer je naar de kaart kijkt. Overhaast dit niet. Beschrijf wat je ziet en wat de betreffende kaart bij je oproept. Blijf minimaal 5 minuten onafgebroken doorschrijven. Verval gerust in herhalingen, maar stop niet met schrijven. Deze manier van schrijven is een manier om je intuïtie de kans te geven om te ‘spreken’.

Lees, nadat je de kaart zelf beschreven hebt, de beschrijving van die kaart in het bij de kaarten geleverde boekje. De beschrijvingen vallen in twee delen uiteen. Het eerste deel (cursief) is een toelichting op de kaart van Ma Deva Padma, de ontwerpster van de kaarten. Het tweede deel is een door Ma Deva Padma gekozen citaat van Osho. Neem even de tijd om de beschrijving op je in te laten werken. Vergelijk wat je zelf hebt geschreven met de beschrijving uit het boekje.

Wanneer je bovenstaande gedaan hebt, kun je de gestelde vragen gaan beantwoorden en de voorgestelde oefeningen doen. Beantwoord alle vragen op papier of op de computer, maar niet uit je hoofd. Het opschrijven van je antwoorden en ervaringen kost meer tijd, maar beklijft ook beter. Neem de tijd voor het beantwoorden van de vragen en het uitvoeren van de opdrachten. Beantwoord de vragen zo uitvoerig mogelijk want door te schrijven maak je contact met je onbewuste en zal je onbewuste je helpen door de antwoorden aan te reiken. Je onbewuste zal je steeds meer waardevolle informatie geven, naarmate je deze methode langer en vaker en met regelmaat beoefent. Bestudeer maximaal één kaart per dag!

De laatste twee vragen hebben betrekking op een vergelijking tussen de Osho Zen en de Rider Waite Tarot. Deze vragen kun je alleen beantwoorden wanneer je enige kennis hebt van de Rider Waite Tarot. Heb je geen kennis van de Rider Waite Tarot maar wel van een andere Tarot, dan kun je dat andere tarotspel gebruiken voor de laatste twee vragen. Ken je geen andere Tarot dan sla je deze twee vragen over. Voor je begrip van de Osho Zen Tarot zijn ze niet van belang.

Deel 2: de praktijk

Na het bestuderen van de kaarten, volgt het praktijkgedeelte. Hier ga je daadwerkelijk oefenen met de tarotkaarten. Wanneer je de Cursus Osho Zen Tarot hebt gekocht, kun je de opdrachten naar mij mailen ter beoordeling.

Veel succes en plezier met het bestuderen van de Osho Zen Tarot!

Opbouw van de Osho Zen Tarot