Voorwoord Cursus Osho Zen Tarot
Deze cursus geeft je handvatten om de Osho Zen tarotkaarten indringend te bestuderen zodat ze ‘eigen’ worden. Het is niet de bedoeling om de tarotkaarten uit je hoofd te leren. Wanneer je de tarotkaarten ‘ervaren’ hebt, ken je ze veel beter dan wanneer je ze uit het hoofd leert.
De Osho Zen Tarot wordt als pakket verkocht: tarotkaarten en boek. In het boek worden de kaarten toegelicht. Voor sommige mensen is die toelichting voldoende, voor anderen niet. Wil je meer uit deze tarotkaarten halen en ze gaan onthouden zodat je niet telkens de boodschap hoeft op te zoeken, dan is deze cursus iets voor jou.
De cursus is geschreven om je te helpen de boodschap te integreren. Het is geen gewoon tarotboek waarin iedere kaart nog eens wordt toegelicht. De toelichting staat al in het bijgeleverde boekje. Dit is een cursus waarin je een manier van studeren en oefeningen krijgt aangereikt om de Osho Zen Tarotkaarten te ervaren en vervolgens uit het hoofd te kunnen duiden.
Iedere Osho Zen Tarotkaart is een meditatie
Iedere Osho-Zen-Tarotkaart is in feite een meditatie. Werken met deze Tarot moet je niet haasten. Het is belangrijk er rustig de tijd voor te nemen om de boodschappen van de Osho-Zen Tarot helemaal tot je door te laten dringen. Ik raad aan om maximaal één kaart per dag te bestuderen. Wanneer je dit trouw volhoudt, ben je met achtenzeventig dagen klaar. Sneller is niet aan te raden omdat de betekenissen dan niet volledig tot je onderbewuste kunnen doordringen. Eén kaart per twee of drie dagen is ook prima. Probeer wel een bepaalde regelmaat in je studie aan te brengen, dat werkt altijd het beste.
Bij veel Osho Zen Tarotkaarten worden manieren van meditatie aangereikt want de basis van Zen is meditatie. Wat is meditatie? Osho heeft vaak gezegd dat meditatie op zich geen doel is, het is een middel om totaal in het hier en nu aanwezig te zijn. Totaal aandachtig, totaal aanwezig. Denk niet te snel dat je al heel vaak totaal aandachtig en aanwezig bent, want totale aandachtige aanwezigheid is niet zomaar geconcentreerd ergens op gericht zijn. Het is een één-zijn met waar je op gericht bent. En wanneer je dat eenmaal door hebt, kom je erachter dat op die momenten van één-zijn, dat wat je ‘ik’ noemt er niet is.