Tarotlegpatroon Pentagram

Tarotlezing: Waarheen?

Het tarotlegpatroon ‘Pentagram’ geeft vaak interessante informatie over waar je nu bent en waar je naartoe op weg bent. Wanneer je aan het oefenen bent met het leren lezen van tarot is dit ook een leuk legpatroon om mee te oefenen, omdat je niet zelf een vraag hoeft te bedenken.

De vraag die past bij dit legpatroon is ‘hoe sta ik op dit moment in het leven?’

pentagram tarotlezingWanneer we het pentagram zien als de rechtopstaande mens, kunnen we de punten van dit symbool gebruiken om kaarten op te leggen.

Het midden wordt gezien als de buik. Hier zit je gevoel, dit is de kern van het legpatroon.

De punt naar boven is het hoofd. Dit symboliseert het denken.

De twee ‘armen’ symboliseren de linker- en rechterhand. Handen hebben te maken met aanpakken. De linkerhand kan gezien worden als de ontvangende hand en de rechter als de gevende hand.

De twee benen duiden op de linker- en rechtervoet, die aangeven hoe je op de aarde staat, je gronding. Ook hebben je voeten te maken met het zetten van stappen, met vooruitgang. De linkervoet geeft vaak aan waar je vandaan komt en de rechtervoet waar je naartoe op weg bent, of welke volgende stap je wilt gaan zetten. Soms geeft de rechtervoet ook aan welke stap je wéét dat je moet zetten, maar waar je geen zin in hebt of over twijfelt. Wanneer je dan nog eens naar het hele pentagram kijkt, dan wordt vaak duidelijk of je die stap juist wel of juist niet moet zetten.

Ook is het interessant om te kijken of er een conflict is tussen je gevoel (buik) en wat je verstand (hoofd) je aanraadt.

Voorbeeld

Het tarotlegpatroon ‘het Pentagram’ is een fijn legpatroon om te bepalen waar je nu staat en vandaar uit te bepalen hoe je verder wilt gaan. Voor een vriendin heb ik het legpatroon het pentagram gebruikt voor een tarotconsult.

Haar kernkaart (positie 1) is de Staven 3. Op haar hoofd (pos. 2) ligt de Kelken Koningin. Haar linkerhand (pos. 3) wordt gesymboliseerd door De Duivel en haar rechterhand (pos. 4) door de Staven 9. Haar voeten duiden op haar gronding. Op links (pos. 5) ligt de Aas van Pentakels en op rechts (pos. 6) ligt de Pentakels 5.

tarot consult pentagram

Buik
De kernkaart, Staven 3, duidt erop dat zij enigszins afwachtend staat ten op zichte van haar leven. Ze heeft een aantal dingen in gang gezet en wacht nu geduldig af tot er meer informatie binnenkomt waarmee ze verder kan. Op dit moment is ze niet actief bezig veranderingen aan te brengen. Ze is beschouwend van aard. De Staven 3 duidt op de wens om zaken te veranderen en dat ze daar innerlijk mee bezig is. De richting is haar echter nog niet helemaal duidelijk, daarom is ze in het stadium van het verzamelen van gegevens.

Voeten
De voeten worden beiden gesymboliseerd door kaarten uit de serie van Pentakels. Dit duidt erop dat het aardse, het stoffelijke, het concrete, op dit moment voor haar belangrijk is. Dit wordt bevestigd door De Duivel ‘op haar linkerhand’, een kaart die verwijst naar het vastzitten aan aardse zaken en en eventueel beperkende overtuigingen. Op haar linkervoet, die te maken heeft met ‘innerlijke stappen’,  ligt de Pentakels Aas. Deze kaart duidt erop dat zij nieuwe vaardigheden wil leren, kennis wil opdoen. De rechtervoet wordt gesymboliseerd door de Pentakels 5. Deze kaart roept bij veel mensen onmiddellijk het beeld op van armoede en ellende. Zo ook bij mijn vriendin die direct opmerkte ‘het wordt dus niks’. In deze legging gaat het er niet om hoe de toekomst eruit gaat zien, maar hoe we op dit moment in het leven staan. Door dat voor ogen te houden, wordt het eenvoudiger om te zien waar we heen willen en om de onszelf saboterende patronen te doorbreken. Volgens mij duidt de Pentakels 5 eerder op ‘angst voor armoede en ellende’ dan op de werkelijke situatie. Die angst is echter vaak een bepalende factor om stappen wel of niet te zetten. Waarom heeft ze bepaalde stappen nog niet gezet? Pentakels 5 duidt erop dat ze niet durft, dat ze bang is om te falen. En dat klolpt ook, want nu komt naar boven dat ze al een hele tijd speelt met de gedachte om een opleiding te doen voor maatschappelijk werker om op die manier mensen te kunnen helpen. Dat is nou zo aardig aan de tarot, want dat sluit gelijk aan bij een ander aspect van Pentakels 5, namelijk het steunen van elkaar of het verlenen van steun aan anderen.

Handen
Kijken we nu naar haar handen dan zien we rechts de Staven 9. Een 9-kaart duidt veelal op het bereikt hebben van een bepaald niveau en de wens om verder te komen. Hiervoor is het nodig om af te ronden. Haar huidige werk vindt ze niet meer interessant en van de financiële beloning kan ze maar net rondkomen. Mede daardoor is ze gaan zoeken naar andere mogelijkheden, wat weer mooi aansluit bij de  betekenis van Pentakels 5: angst voor armoede. Staven 9 duidt vaak op vasthouden wat je hebt bereikt en zaken niet durven loslaten. Dit is bij haar ook het geval. Ze is bang dat ze er op achteruit zal gaan en dat kan ze zich niet permitteren. Omdat ze haar handelende hand al vol heeft, wordt het moeilijk om iets nieuws aan te pakken. Daarvoor is het loslaten zo belangrijk, het opruimen en afronden. Zelfs letterlijk je huis opruimen en alles wegdoen wat je niet meer gebruikt, kan dan al helpen om je vrijer te voelen.
De Duivel op de ontvangende hand (links) duidt erop dat ze vastzit door belemmerende overtuigingen. Ook zonder De Duivel hadden we dat al gezien in De Pentakels 5 en de Staven 9. Echter de legging duidt er ook op dat ze in dit stadium van haar leven bezig is die patronen te onderzoeken (Pentakels Aas op linkervoet en Staven 3 op de kern). De Duivel links duidt ook op haar gevoel voor humor. Ze is in staat om zichzelf te lachen en situaties die haarzelf betreffen met humor te bekijken. Hierdoor loopt ze weinig risico om in een negatieve spiraal te komen.

Hoofd
De Koningin van Kelken symboliseert haar denken, haar houding, haar dominante karaktereigenschappen van dit huidige moment. Ze is gevoelig, creatief, ze kijkt eerst naar binnen om te kijken hoe ze zichzelf kan veranderen, waarna haar buitenwereld automatisch mee zal veranderen. Ze onderzoekt ook hoe ze zich in haar element kan voelen, wat bij haar past en wat niet. Deze legging geeft mij het idee dat het haar zal lukken haarzelf en daardoor haar huidige situatie die haar niet meer tevreden stemt, te veranderen. Ze weet nu waar ze staat en dat is de eerste stap van iedere reis.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00