Tarotlegpatroon: hoe kom ik van overgewicht af?

Afvallen met tarot

Het tarotlegpatroon ‘hoe kom ik van mijn overgewicht af?’, kwam ik tegen in het boek Tarot, Rituelen, fantasieën, feiten van Heidemarie H. Pielmeier. Omdat ik wil afvallen, leek het me leuk om dit legpatroon uit te proberen.

In dit tarot legpatroon worden twee significatorkaarten gebruikt. Deze tarotkaarten worden niet blind getrokken, maar je zoekt ze uit. Dus je kijkt gewoon door je stapel tarotkaarten en zoekt een kaart uit die voor jou duidt op je huidige situatie en dan nog een tarotkaart die duidt op de situatie die je wilt bereiken.

Leg de significatorkaarten op tafel. De tarotkaart die duidt op je huidige situatie, leg je onderaan. De tarotkaart die duidt op de gewenste situatie, leg je helemaal boven. De eigenlijke tarotlegging komt daar tussenin te liggen. Ik zou nu een tweede tarotspel nemen, of de significatoraarten op een post-it schrijven en die op tafel leggen, zodat ik de significatorkaarten weer terug in het spel kan stoppen. Het lijkt mij veelzeggend als je ergens in de legging die significatorkaarten ziet terug keren.

Nadat je goed geschud hebt, trek je 11 tarotkaarten en legt die uit volgens het schema hieronder.

tarotlegpatroon overgewichtBetekenissen van de posities:

 1. Zo voel ik mijn huidige gewicht.
 2. Mijn wil om af te vallen. Wil ik echt slank worden?
 3. Mijn eetgewoonten. Waarom heb ik dingen nodig waarvan ik weet dat ze niet goed voor me zijn?
 4. Mijn gevoelens die mijn gewicht in het verleden hebben beïnvloed. De reden van mijn overgewicht.
 5. Waarom wil ik mij zwaarlijvig vertonen?
 6. Waarom kan ik niet onverstoorbaar zijn?
 7. Hoe drukt mijn afkeer van mijn slanke Ik zich uit?
 8. Hoe gedraagt mijn dikke Ik zich?
 9. Welke excuses voert mijn dikke Ik aan?
 10. Waarom hecht ik er waarde aan slank te zijn?
 11. Hoe kan ik de gevoelsmatige blokkades opheffen die mijn gewicht beheersen?

Uitgewerkt voorbeeld

Ik heb dit tarot legpatroon voor mijzelf gedaan, en ik vind het wel een nuttig legpatroon, mits je kampt met overgewicht natuurlijk.

Zoals hierboven beschreven, zoek je eerst twee significatorkaarten uit.  Eén voor de huidige situatie en één voor de gewenste situatie. Het doorzoeken van mijn tarotspel, vond ik erg leuk.

tarotlezing overgewichtIk heb er twee voor mijn huidige situatie. De Keizerin en Pentakels 6. Ik heb duidelijk het gevoel dat overgewicht een teken van welvaart is. De Keizerin zit lekker achterover geleund en is omgeven door overvloed. Er is ook altijd en overal veel te eten. De Keizerin barst ook van de ideeën, maar heeft vaak een beetje moeite met de uitvoering ervan. Pentakels 6 is voor mij ‘de dikke, gulle, welvarende koopman’. Terwijl ik door het spel keek, kreeg ik bij beide kaarten het gevoel van ‘ja, deze!’ En als ik dat gevoel krijg, dan klopt dat altijd wel. Als ik zou moeten kiezen, zou ik gaan voor Pentakels 6, maar ik heb besloten niet te kiezen en ze allebei te gebruiken.

Mijn twee andere significator tarotkaarten, voor de gewenste situatie, zijn De Ster en de Koningin van Kelken. De Ster omdat haar naakte lichaam er slank uitziet. Het lijkt mij dat ze een redelijk platte buik heeft. De Koningin van kelken ziet er ook niet al te dik uit en bij haar kwam het bij me op dat ik dan naar het strand kan, zonder me te generen.

Ik heb vervolgens een ander spel Rider Waite Tarotkaarten gepakt en 11 tarotkaarten getrokken voor de eigenlijke legging. Hoewel ik totaal vier significator tarotkaarten heb uitgezocht, komt er geen één terug in de eigenlijke tarotlegging. Dat vond ik wel jammer.

Op positie 1 – zo voel ik mijn huidige gewicht – ligt verrassend genoeg Matigheid. Nu ben ik al goed bezig en heb besloten om gewoon alles te halveren. Dus wellicht dat Matigheid daarop duidt. Ik ben aan het matigen.

Op positie 2 – Mijn wil om af te vallen. Wil ik echt slank worden? – ligt Kelken 7. Kelken 7 is een kaart van keuzemogelijkheden en van de waarschuwing ‘het is niet alles goud wat er blinkt’. De kelken staan afgebeeld op een wolk en lijken onbereikbaar voor de man op de voorgrond. Ik vind deze kaart ook goed passen, omdat ik er niets voor wil opgeven. Ik wil af en toe gewoon kunnen snoepen. Dus eigenlijk heb ik besloten dat ik niet meer op dieet ben, want dat zet geen zoden aan de dijk. Het eetpatroon moet veranderen. Ik eet nu minder en snoep  van tijd tot tijd. Maar ik let er wel op wat ik eet en wat ik koop. Want wat ik niet in huis heb, kan ik ook niet opeten. En ik snoep liever dingen met weinig calorieën dan dat ik iets eet met veel calorieën. Een beetje zoals de afgebeelde man naar de kelken kijkt. Is dit goed of is het slecht? Kijk ik weer meer op pakjes om de hoeveelheid calorieën te vergelijken. Ik ben dus eigenlijk half op dieet.

Op positie 3 – Mijn eetgewoonten. Waarom heb ik dingen nodig waarvan ik weet dat ze niet goed voor me zijn? – ligt Het Rad van Fortuin. Dit is een kaart van veranderingen. Het kan een gunstige verandering zijn, of een ongunstige, maar in alle gevallen ga ik dus eten. Ik lijk wel heel flexibel, maar om flexibel te kunnen zijn, heb ik wel voedsel nodig, want ik kan eigenlijk helemaal niet tegen veranderingen.  Het heeft niet te maken met wisselende stemmingen, want dat is het terrein van de Maan en ook niet met gezelligheid, want dat zou meer te maken hebben met Kelken 3.

Bij omgevingsinvloeden noemt Pielmeijer: Slaaf van zijn omgeving. Dat resoneerde wel met mij. Ik kan heel slecht nee zeggen tegen gebak en andere lekkernijen. Ik eet dus dingen waarvan ik weet dat ze niet goed zijn voor mijn lijn, omdat ze me aangeboden worden! En dat gebeurt best heel vaak.

Bij Middel tot genezing schrijft zij: Water drinken, weinig eten, geen zoetigheid. Lijkt mij goed advies. Vooral dat water drinken!

Op positie 4 – Mijn gevoelens die mijn gewicht in het verleden hebben beïnvloed. De reden van mijn overgewicht – ligt Staven 5. Staven 5 is een kaart van strijd. Ik strijd al mijn hele leven tegen overgewicht. En dan krijg je dat jojo-effect. En waar je tegen strijdt, houd je in stand, volgens de Wet van Aantrekking. Dus daarom ook dat ik de strijd maar heb opgegeven, en gewoon eet, maar wel wel minder. Ik wandel als het even kan, minstens een uur per dag. Dat helpt ook.

Op positie 5 – Waarom wil ik mij zwaarlijvig vertonen? – ligt de Duivel. De Duivel heeft te maken met beperkende overtuigingen die je ‘ketenen’, vooral vooroordelen. Een mens wil De Duivel helemaal niet, maar zit eraan vast. Dus deze kaart geeft voor mij aan dat ik me helemaal niet zwaarlijvig wil vertonen, maar door mijn gedachten vast zit aan zwaarlijvigheid.

Op positie 6 – Waarom kan ik niet onverstoorbaar zijn? – ligt Zwaarden Aas. Dit is een kaart van beslissingen nemen, van knopen doorhakken, van mijn porties halveren? Van nieuwe inzichten? Ik kan niet onverstoorbaar op dieet blijven, maar mijn huidige dieet, dat niet voelt als een dieet, lukt  aardig.

Op positie 7 – Hoe drukt mijn afkeer van mijn slanke Ik zich uit? – ligt Kelken 8. Daar moest ik wel om lachen. Ik vind dit sowieso een schitterende vraag. Kelken 8 duidt erop dat mijn Slanke Ik het bos is ingestuurd. Verbannen naar onherbergzaam gebied!

Op positie 8 – Hoe gedraagt mijn dikke Ik zich? – ligt De Dwaas. De Dwaas is voor mij meestal geen kaart die duidt op dwaas gedrag, maar meer een kaart die aangeeft dat je op de juiste weg bent. Het is ook een kaart van vrijheid en leven in het moment. De vrijheid om te eten waar je zin in hebt en als er nu taart voor me neer gezet wordt, dan eet ik dat ook direct op. Mijn dikke ik heeft duidelijk moeite met het zich ontzeggen van iets nu, voor gewenste resultaten later.

Op positie 9 – welke excuses voert mijn dikke Ik aan? – ligt Staven 7. Deze kaart is heel herkenbaar. Ik heb een supergoed excuus. Namelijk een traag werkende schildklier en een verpeste stofwisseling van eeuwig lijnen. En het gaat niet om de buitenkant, maar om het innerlijk, toch?

Op positie 10 – Waarom hecht ik er waarde aan slank te zijn? – ligt Pentakels 5. Pentakels 5 duidt op angst voor armoede en ellende en vooral de angst daarvoor. Ik geloof (en dat is zo’n duivelse overtuiging) dat slanker zijn, gezonder is.

Op positie 11 – hoe kan ik de gevoelsmatige blokkades opheffen die mijn gewicht beheersen – ligt De Zon. Vind je ware verlangens, wees optimistisch en heb vertrouwen. Het kindje op de kaart De Zon is vrij en onbevangen. Ik vind dat een erg mooi beeld.  Het vinden van mijn ware verlangen, is nogal wat. En volgens mij vragen heel veel mensen zich af, wat hun ware verlangens zijn. We willen toch een beetje realistisch blijven! Dus zodra een verlangen zich aandient, wordt die onmiddellijk verkleind naar handelbare, gangbare proporties. We hebben vaak niet eens door dat we dit doen. Ik vind ‘mijn verlangens’ een mooi onderwerp om op te mediteren deze week. Daarnaast denk ik dat De Zon aangeeft, dat mijn nieuwe aanpak van gewichtsbeheersing, wel gaat werken. We zullen zien.

Conclusie
Heb je problemen met je gewicht, dan is deze legging zeker het proberen waard.

Ik heb deze legging op 25/8 nog eens doorgelezen en ik kan melden dat deze aanpak werkt. Alleen op dat moment dat ik hem deed niet. En dat heeft ermee te maken dat ik wel weet hoe, maar dat niet in de praktijk kon brengen. Het is een kwestie van hoeveel wilskracht hebben we tot onze beschikking om een langdurig patroon om te buigen naar een nieuw patroon dat beter werkt. In dit kader kan Kaizen je helpen!

Dit tarotlegpatroon voor andere situaties

Het tarotlegpatroon ‘Hoe kom ik van mijn overgewicht af”, is heel gemakkelijk geschikt te maken voor andere situaties. Vergeet niet eerst twee significator tarotkaarten uit je tarotspel te kiezen. Eén voor de huidige situatie en één voor de gewenste situatie.

Hieronder twee voorbeelden van aangepaste versies van het tarotlegpatroon Overgewicht:

Waarom lukt regelmatig sporten mij niet?

 1. Zo voel ik mij over sporten
 2. Mijn wil om te sporten. Wil ik wel mijn lichamelijke conditie verbeteren?
 3. Mijn beweeggewoonten. Waarom beweeg ik zo weinig terwijl ik weet dat het niet goed voor me is?
 4. Mijn gevoelens die mijn conditieverbetering in het verleden hebben beïnvloed. De reden van mijn slechte conditie.
 5. Waarom wil ik mij in slechte conditie vertonen?
 6. Waarom kan ik niet onverstoorbaar zijn?
 7. Hoe drukt mijn afkeer van mijn sportieve Ik zich uit?
 8. Hoe gedraagt mijn onsportieve Ik zich?
 9. Welke excuses voert mijn onsportieve Ik  aan?
 10. Waarom hecht ik er waarde aan een goede conditie?
 11. Hoe kan ik de gevoelsmatige blokkades opheffen waardoor ik het niet lukt om regelmatig te sporten?

Hoe kom ik van mijn financiële problemen af?

 1. Zo voel ik mijn huidige financiële situatie
 2. Mijn wil om mijn financiële situatie te verbeteren. Wil ik echt financieel gezonder worden?
 3. Mijn financiële gewoonten. Waarom koop ik dingen die ik niet echt nodig heb?
 4. Mijn gevoelens die mijn financiële situatie in het verleden hebben beïnvloed. De reden van mijn slechte financiële situatie.
 5. Waarom wil ik mij ‘arm’ vertonen?
 6. Waarom kan ik niet onverstoorbaar zijn?
 7. Hoe drukt mijn afkeer van mijn welvarende Ik zich uit?
 8. Hoe gedraagt mijn ‘arme’ Ik zich?
 9. Welke excuses voert mijn ‘arme’ Ik aan?
 10. Waarom hecht ik er waarde aan welvarend te zijn?
 11. Hoe kan ik de gevoelsmatige blokkades opheffen die mijn financiële situatie beheersen?

Uiteraard kun je de vragen naar behoefte aanpassen, beter formuleren, vragen toevoegen of weglaten. Een tarotlegpatroon is niet meer als een hulpmiddel en geen wet van Meden en Perzen!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00