Dugan zwaarden 10 – zondebok, zwarte schaap

Dugan witches tarot zwaarden 10

Tarotkaart Zwaarden Tien – Neergestoken door eigen groep

Sleutelwoorden

Je niet geaccepteerd of gekoesterd voelen in een coven of andere groep waar je deel van uitmaakt. Een giftige (toxische) groep mensen. Verraad, in de rug gestoken worden, je instinct negeren.

Keerzijde: Lichamelijk letsel door een ander toegebracht. Een negatieve of immorele groep mensen. Oneerlijk als zondebok worden gebruikt door een gezin of coven met alle problemen van dien.

Mijn beeld van de Dugan Tarotkaart Zwaarden 10

De Dugan Zwaarden 10 tarotkaart vind ik erg lijken op de Rider Waite versie. Een man ligt op de grond met 10 zwaarden in zijn rug. Ik vind die uil in de knoestige boom op de Dugan Zwaarden 10 wel wat hebben ook al weet ik niet goed wat ik ermee moet. Uilen worden vaak gezien als voorboden van een naderend overlijden. Deze uil in knoestige boom maakt de kaart griezelig maar ook intrigerend.

Een uil is een wijs dier, en een dier dat in de toekomst kan kijken. Volgens mij is de boodschap van de uil dat je moet oppassen, grenzen moet stellen, een einde moet maken aan iets. Doe je dat niet, ga je op ingeslagen weg door, dan kom je misschien uit bij tarotkaart De Dood en krijg je te maken met een kosmisch ingrijpen omdat je te ver van je pad bent afgedwaald.

Beschrijving uit het boek

Het lichaam van een man ligt ondersteboven in het gras. Er steken tien zwaarden in zijn rug. Hij heeft bruin haar en zijn mantel is grijs. Achter hem gaat de zon onder en in de knoestige en gedraaide takken van een boom zit een uil met heldere, gele ogen en waakt hij over het lichaam. De uil, ook een wezen van het element lucht, is een klassiek symbool van magie, mysterie en innerlijke wijsheid. Het landschap op de achtergrond is onheilspellend, donker en bedreigend. Er zijn zoveel zwaarden in de man dat er een groep mensen voor nodig is geweest om dit te doen. Het gebrek aan bloed in de kaart herinnert ons eraan dat dit een symbolische handeling is en geen letterlijke. De hier afgebeelde man heeft anderen vertrouwt terwijl hij dat niet had moeten doen. Hij had zijn instinct niet moeten negeren, en nu heeft hij de prijs betaald door vele malen verraden te zijn.

Een eenzame plant van paars bloeiende monnikskap groeit in de buurt van het lichaam. In de taal van bloemen waarschuwt monnikskap dat een dodelijke vijand nabij is. Het is duidelijk dat deze man geen aandacht schonk aan de waarschuwing van het giftige kruid.

Betekenissen volgens het boek

Wanneer de Tien van Zwaarden getrokken wordt, moet je jezelf afvragen: “Waarom heb je niet naar je eigen instincten geluisterd?” Deze kaart is een levendige illustratie van in de rug gestoken zijn. Dit toont verraad van een geliefde, vriend of lid van een coven. Dit is wat er gebeurt als je je innerlijke stem en het gevoel hebt dat er iets mis is, negeert. Door de waarschuwingssignalen te negeren en geen acht te slaan op je eigen instincten dat er problemen zijn, heb je de prijs betaald.

Deze tarotkaart kan ook symboliseren dat hij betrokken is bij een giftige groep mensen, zoals in een werkomgeving of zelfs in een verbond waar je niet wordt gekoesterd, maar je in plaats daarvan een buitenstaander voelt. Als je instincten je waarschuwen dat je er niet bij hoort, dan moet je wijs zijn, zoals de uil, en wegvliegen van de groep en al hun negativiteit.

Conclusie Dugan Zwaarden Tien

l: Dugan Zwaarden Tien. r: Rider Waite Zwaarden Tien

De betekenissen van de Rider Waite Zwaarden Tien en de Dugan versie komen met elkaar overeen. Tarotkaart Zwaarden Tien duidt op het einde van een situatie, hetzij omdat deze niet werkt, hetzij omdat die situatie achterhaald is. De zwaarden in de rug van de afgebeelde persoon duiden misschien op zijn beperkende overtuigingen waarmee hij zichzelf verlamt. Door het langzaam loslaten van die overtuigingen breekt een nieuwe dag aan. Hij begint de wereld te zien zoals die werkelijk is, en ziet de wereld niet langer door de gekleurde bril van zijn eigen opinies.

Slachtoffer van een groep

Het was voor mij een totale verrassing om in het boek bij de Dugan tarotkaarten te lezen, dat de hoeveelheid zwaarden erop duidt dat dit het werk moet zijn geweest van een groep. Dit kwam zo logisch op mij over, dat het mij verbijsterde dat ik er niet zelf opgekomen was, maar ook dat ik dit nergens anders heb gelezen.  Over het fenomeen zondebok, ook zwarte schaap genoemd, heb ik een artikel geschreven over wat het betekent het zwarte schaap te zijn en wat je er misschien aan kunt doen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00