Tarot Rad van Fortuin en Zonnevlecht

Zonnevlecht – je innerlijke kracht

zonnevlechtchakra tarot rad van fortuimIn het Sanskriet wordt het derde chakra ‘manipura’genoemd. Deze chakra wordt voorgesteld als een lotus met tien blaadjes. Door het getal 10 is er een verwantschap tussen de zonnevlecht en alle tarotkaarten die het getal 10 dragen, zoals het Rad van Fortuin uit de tarot, maar ook de tienen in de vier series.

Manipura betekent flonkerend juweel. In het Nederlands wordt deze chakra naast zonnevlecht ook wel navelcentrum genoemd omdat het zich bevindt in de buurt van onze navel. Sommige chakra-healers plaatsen deze chakra twee vingerdiktes onder de navel, anderen in de ‘omgeving van de navel’. Probeer voor jezelf te voelen waar die zit. Het element van het derde chakra is vuur en de kleur die eraan toegeschreven wordt is geel. De levensgebieden welke door dit chakra geregeerd worden zijn kracht, energie, wil, stofwisseling, transformatie en humor.

Tarotkaarten Rider Wait Rad van FortuinMet een goed functionerend derde chakra weet je vorm te geven aan je bestaan en laat je dat ‘vorm geven’ niet aan anderen over. Waarmee ik bedoel dat je zelf invloed hebt op je bestaan.

Het tweede chakra had te maken met ‘verlangen’. Een duidelijk ‘verlangen’ is nodig om het vuur van het derde chakra aan te wakkeren zodat we ook tot daden komen. De functies van de zonnevlecht is om de drijfveren en wensen van de onderste chakra’s te verwezenlijken en het bewust benutten van hun creatieve energie. Hiervoor is wilskracht/energie nodig.

Het derde chakra wordt gezien als onze motor, onze energiecentrale waaruit we kracht putten om ons leven vorm te geven. Daarom heeft deze chakra ook met onze identiteit te maken. Veelal lezen we onze identiteit immers af aan wat we presteren en hoe we ons leven weten in te richten.

Hoe gaan we met onze energie om? Laten we die naar buiten uitstralen en laten we onszelf aan de wereld zien of houden we onze energie binnen en stellen we ons op als ‘grijze muis’?

Op lichamelijk niveau is de functie van de zonnevlecht om voedsel om te zetten in energie. Vuur is een veel gebruikt symbool voor energie.

Een niet optimaal functionerend derde chakra is af te lezen aan een onvermogen om het langzaam aan te doen, willen overheersen, veelvuldige woede uitbarstingen, maagzweren. Maar ook schuchterheid, weinig energie of chronische vermoeidheid, verslaafdheid aan stimulerende middelen, gevoel van moedeloosheid, problemen met de spijsvertering.

Hieruit blijkt wel dat een niet goed functioneren van deze chakra zowel kan ontstaan uit een te veel aan energie als aan een tekort. Te veel vuur kan vernietigend werken en te weinig verwarmt niet.

Functioneert het derde chakra goed, dan ben je energiek, vitaal en levenslustig en heb je het gevoel in staat te zijn je doelen te verwezenlijken.

Oefening
Het laten vrijkomen van energie is een kwestie van inertie doorbreken. Wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit en niet los kunt komen, ga dan rennen, sporten, de ramen lappen of zet een stap in welke richting dan ook. Hierdoor komt je natuurlijke energiestroom weer op gang en kom je als vanzelf weer in evenwicht.

Heb je juist een teveel aan energie, bouw dan bewust rustpunten in. Ga iedere dag een half uur zitten niks doen, lees een boek, luister naar muziek, mediteer of maak een wandeling in de natuur waarbij je je aandacht richt op de natuur, op vogels, bloemen, planten, koeien in de wei maar ga niet denken, laat je gedachten maar komen en gaan maar doe er niets mee. Het is het beste om de dag te beginnen met een rustpunt, daardoor doorbreek je de vicieuze cirkel.

Stenen

Alle gele stenen, zoals topaas, tijgeroog en barnsteen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar citrien. Let er wel op dat hoe geler hoe beter.


Wil je de stand van zaken van je zonnevlechtchakra weten? Trek er een tarotkaart op.

Trek hier je tarotkaart


Verder naar het vierde chakra

Terug naar het overzicht

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00