Element Aarde

Het Element Aarde in de Tarot

Het kan handig zijn, voordat je mijn verzameling ideeën en associaties over het element Aarde hieronder gaat lezen, om eerst je eigen associaties op te schrijven. Het voordeel is dan dat je al weet wat je zelf denkt over Aarde en dat gemakkelijk kunt aanvullen met nieuwe kennis. Doe je dat niet, dan heb je kans dat je ‘ja’ gaat knikken bij het lezen van wat je zelf al voelde of wist, en nieuwe kennis gewoon over het hoofd ziet.

Om een gevoel te krijgen voor het element aarde, heb ik een aantal spreekwoorden en gezegden verzameld die met ‘aarde’ te maken hebben.

 • In goede aarde vallen
 • Veel voeten in de aarde hebben.
 • Het vette der aarde
 • Geld is het slijk der aarde
 • Hemel en aarde bewegen
 • Toch draait de aarde

Het element Aarde is hard, stevig, bewegingloos en komt overeen met het eerste chakra, het wortelchakra. Je wortelchakra heeft te maken met waar je staat en met je vermogen tot (over)leven in de fysieke wereld. Je hebt grond onder de voeten. Aarde is het element van de stof, van het stoffelijke, van de vaste materie. In de chakraleer is aarde verbonden met gronden. Contact krijgen en houden met de aarde. Met je ‘recht te bestaan’ op aarde. Ook het gevoel dat je op aarde kunt leven, of in ieder geval overleven, hoort hier bij.

Lemige aarde wordt in veel scheppingsmythen genoemd als de bouwstof waaruit de mens gevormd is.

Banzhaf zegt: “De aarde draagt meer dan elk van de andere elementen. Daarom vinden we hier de grote lastdragers, de geduldigen en toegewijden. Ze houden niet van verandering. De aarde warmt langzaam op en zo is het ook met aardemensen. Zij zullen niet snel enthousiast ergens over zijn.” Hun motto is: ‘Je moet niet over een nacht ijs gaan.’

Aardemensen houden van het tastbare, dat wat ze kunnen zien en voelen, kunnen waarnemen met de zintuigen. In die zin staat een Aardemens met beide voeten op de grond. Hij houdt niet van abstracte zaken en is wars van zweverige gedoe.

Voor aardemensen is de uiterlijke vorm, het zichtbare belangrijk. Vandaar ook de hang naar luxe bij aardemensen.

Aarde is geduldig en vreedzaam, maar we weten allemaal hoe verwoestend schuivende aarde kan zijn. Aardemensen komen moeilijk in beweging, maar zijn ze eenmaal in beweging dan zijn ze weer moeilijk te stoppen.

Koppigheid is ook een eigenschap van aardemensen. Dit komt doordat ze niet houden van veranderingen en niet snel van mening veranderen. Het is ook goed om Aardemensen de tijd te geven ergens over na te denken en niet op ze te blijven inpraten, want dan komt die koppigheid vaak naar voren en gaan ze in verzet en willen ze niet meer nadenken over het nut van een mogelijke verandering. Koppigheid in de zin van doorzettingsvermogen is noodzakelijk om de aarde vrucht te laten dragen. Dat heeft nu eenmaal tijd nodig.

Banzhaf zegt: “In de diepte van de aarde liggen grote voorraden en onmetelijke schatten verborgen, die ze echter alleen prijsgeeft aan degenen die hard willen werken en niet opgeven.”

Spontaniteit is de aardemens vreemd. Hij bezint eer hij begint.

Astrologisch gezien vallen de tekens Stier, Maagd en Steenbok onder het element aarde.

Samenvatting
Aarde heeft te maken met het materiële, met alles wat tastbaar, concreet en aan te raken is. Aardetekens reageren op hun omgeving, op de buitenwereld. Een Aardemens zal bijvoorbeeld acties van vuurtekens, die van alles beginnen maar moeite hebben met afmaken, prima kunnen oppakken en vormgeven. Op die manier vullen verschillende tekens elkaar aan. Je hebt alle elementen nodig om in balans te zijn.
Orde, rust, reinheid en regelmaat worden door aardemensen zeer op prijs gesteld. Ze zijn degelijk en willen alles zo goed mogelijk doen.

Legpatroon gebaseerd op het Pentagram
pentagramZoals we weten is het Pentagram gekoppeld aan het element aarde.
Wanneer we het pentagram zien als de rechtopstaande mens, kunnen we de punten van dit symbool gebruiken om kaarten op te leggen. Het midden wordt gezien als de buik (pos.1). Hier zit je gevoel, dit is de kern van het legpatroon. De punt naar boven is het hoofd (pos.2). Dit symboliseert het denken. De twee ‘armen’ symboliseren de linker- en rechterhand. Handen hebben te maken met aanpakken (pos. 3 en 4). De linkerhand kan gezien worden als de ontvangende hand en de rechter als de gevende hand. De twee benen duiden op de linker- en rechtervoet, die aangeven hoe je op de aarde staat, je gronding (pos. 5 en 6). Ook hebben je voeten te maken met het zetten van stappen, met vooruitgang, of hoe je voort wil gaan.

De vraag die past bij dit legpatroon is ‘hoe sta ik op dit moment in het leven?’

Voorbeeld pentagramlegging
Voor een vriendin heb ik bovenstaand legpatroon uitgewerkt. Haar kernkaart is de Staven 3 (pos.1). Haar voeten duiden op haar gronding. Op links ligt de Aas van Pentakels (pos.5) en op rechts ligt de Pentakels 5 (pos.6). Haar linkerhand wordt gesymboliseerd door De Duivel (pos.3) en haar rechterhand door de Staven 9 (pos.4). Op haar hoofd ligt de Kelken Koningin (pos 2).

tarot consult pentagramKern
De kernkaart, Staven 3, duidt erop dat de vraagster enigszins afwachtend staat ten op zichte van haar leven. Ze heeft een aantal dingen in gang gezet en wacht nu geduldig af tot er meer informatie binnenkomt waarmee ze verder kan. Op dit moment is ze niet actief bezig veranderingen aan te brengen in haar leven. Ze is beschouwend van aard. Toch duidt de Staven 3 wel op de wens voor verandering en dat ze daar innerlijk mee bezig is. De richting is haar echter nog niet helemaal duidelijk, daarom is ze in het stadium van het verzamelen van gegevens.

Voeten
De voeten worden beiden gesymboliseerd door kaarten uit de serie van Pentakels. Dit duidt erop dat het aardse, materie, op dit moment voor haar belangrijk is. Wat bevestigd wordt door De Duivel (linkerhand); een kaart die verwijst naar het vastzitten aan aardse zaken en gedachtepatronen. Op haar linkervoet, die duidt op ‘innerlijke stappen’ ligt de Pentakels Aas. Deze kaart duidt erop dat zij nieuwe vaardigheden wil leren, kennis wil opdoen.

De rechtervoet wordt gesymboliseerd door de Pentakels 5. Deze kaart roept bij veel mensen onmiddellijk het beeld op van armoede en ellende. Zo ook bij mijn vriendin die direct opmerkte ‘het wordt dus niks’. In deze legging draait het er niet om hoe de toekomst eruit gaat zien, maar hoe we op dit moment in het leven staan. Door dat voor ogen te houden, wordt het eenvoudiger om te zien waar we heen willen en om de onszelf saboterende patronen te doorbreken. Volgens mij duidt de Pentakels 5 eerder op ‘angst voor armoede en ellende’ dan op de werkelijke situatie. Die angst is echter vaak een bepalende factor om stappen wel of niet te zetten. Waarom heeft ze bepaalde stappen nog niet gezet? Pentakels 5 duidt erop dat ze niet durft, ze is bang om te falen. Aan de andere kant heeft haar plan om maatschappelijk werkster te worden te maken met het helpen van mensen. Het elkaar steunen is ook een aspect van Pentakels 5. De angst of ze die studie wel aankan wordt ook aangeduid door Pentakels 5.

Handen
Kijken we nu naar haar handen dan zien we rechts de Staven 9. Een 9-kaart duidt veelal op het bereikt hebben van een bepaald niveau en de wens om verder te komen. Hiervoor is het nodig om af te ronden. Haar huidige werk vindt ze niet meer interessant en van de financiële beloning kan ze maar net rondkomen. Mede daardoor is ze gaan zoeken naar andere mogelijkheden, wat weer mooi aansluit bij de Pentakels 5. Staven 9 duidt vaak op vasthouden wat je hebt bereikt en zaken niet durven loslaten. Dit is bij haar ook het geval. Ze is bang dat ze er op achteruit zal gaan en dat kan ze zich niet permitteren. Omdat ze haar handelende hand al vol heeft, wordt het moeilijk om iets nieuws aan te pakken. Daarvoor is het loslaten zo belangrijk, het opruimen en afronden. Zelfs letterlijk je huis opruimen en alles wegdoen wat je niet meer gebruikt, kan dan al helpen om je vrijer te voelen.

De Duivel op de ontvangende hand (links) duidt erop dat ze vastzit door belemmerende overtuigingen. Ook zonder De Duivel hadden we dat al gezien in De Pentakels 5 en de Staven 9. Echter de legging duidt er ook op dat ze in dit stadium van haar leven bezig is die patronen te onderzoeken (Pentakels Aas op linkervoet en Staven 3 op de kern). De Duivel links duidt ook op haar gevoel voor humor. Ze is in staat om zichzelf te lachen en situaties die haarzelf betreffen met humor te bekijken. Hierdoor loopt ze weinig risico om in een negatieve spiraal te komen.

Hoofd
De Koningin van Kelken symboliseert haar denken, haar houding, haar dominante karaktereigenschappen van dit huidige moment. Ze is gevoelig, creatief, ze kijkt eerst naar binnen om te kijken hoe ze zichzelf kan veranderen, waarna haar buitenwereld automatisch mee zal veranderen. Ze onderzoekt ook hoe ze zich in haar element kan voelen, wat bij haar past en wat niet. Deze legging geeft mij het idee dat het haar zal lukken haarzelf en daardoor haar huidige situatie die haar niet meer tevreden stemt, te veranderen. Ze weet nu waar ze staat en dat is de eerste stap van iedere reis.

Opdracht 5.1
Gebruik het legpatroon van het pentagram om te kijken hoe jij op dit moment in het leven staat. Je hoeft deze legging (en andere leggingen) niet voor jezelf te doen, je kunt ook iemand vragen je ‘proefkonijn’ te zijn.

Huiswerk mailen

  Jouw naam (verplicht)

  Jouw e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Jouw bericht

  Item toegevoegd aan winkelwagen.
  0 items - 0,00