kleurplaten staven page

Tarotkaart Staven Page – boodschapper bij uitstek

Tarotkaart staven schildknaap pageDe Staven Page uit de Rider Waite Tarot heb ik altijd een enigszins vreemde tarotkaart gevonden. Hij staat daar met zijn staf in de hand met drie heuvels of pyramides op de achtergrond. Hij kijkt aandachtig naar de blaadjes die uit zijn staf groeien. Alsof dit het grootsmogelijke wonder is. Symbolisch gezien duidt hout dat weer gaat bloeien op nieuw leven, op nieuwe kansen. Deze tarotkaart kan gelezen worden in dat licht. Maar belangrijker is de Staven van Page als boodschapper.

Het witte boekje: Gelijkaardig aan de vorige kaart, een jongeman staat klaar om iets te verkondigen. Hij is onbekend maar betrouwbaar en zijn tijdingen zijn vreemd.

Divinatie duiding: donkere jongeman, betrouwbaar, een minnaar, een gezant, een postbode. Naast een man zal jij gunstige getuigenissen erover geven. Een gevaarlijke rivaal indien gevolgd door de Knecht (page) van Kelken. Heeft de hoofdkwaliteiten van zijn kleur.

Omgekeerd: anekdoten, aankondigingen, slecht nieuws. Ook een begeleidende onbeslistheid en onstandvastigheid.

In het Engels luidt die laatste zin (uit de Pictorial Key van Waite zelf): Also indecision and the instability which accompanies it.

Ik zou dat vertalen als: besluitenloosheid en de instabiliteit die daarmee gepaard gaat.

Maar goed, op de een of andere manier is deze jongeling de boodschapper bij uitstek. En eigenlijk wijst de afbeelding daar helemaal niet op. Maar in de praktijk blijkt die betekenis wel te kloppen.

De Staven Page is ‘gelijkaardig aan de vorige kaart.’ De vorige kaart is de Ridder van Staven.

Het Witte Boekje begint met de Koning en werkt ‘achterstevoren’ door tot de Aas. Of dit een diepe achterliggende betekenis heeft, weet ik eigenlijk niet. Je kunt het boek The Pictorial Key to the Tarot van Arthur Waite online lezen op WikiSource.

Tarot kleurplaat: Staven Page

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00