I-Tjing en de Haindl Tarot

I Tjing – boek der veranderingen

Op elke getalskaart van de Kleine Arcana, met uitzondering van de Azen, staat een I Tjing hexagram afgebeeld.
De I-Tjing (Boek der Veranderingen) is een Chinees wijsheidsboek waarvan gezegd wordt dat het alle processen van groei en veranderingen in de wereld verklaart.

De hexagrammen van de I Tjing zijn opgebouwd uit Yin- en Yang-lijnen die symbolisch worden weergegeven door respectievelijk een gebroken (of open) lijn ( ____ ____ ) en een ononderbroken (hele of dichte) lijn ( _________ ).

Het is mogelijk dat de I Tjing in eerste instantie een ja/nee orakel was, waarbij een dichte of Yang lijn JA betekende en een open of Yin lijn duidde op NEE. Om daar wat meer nuance in aan te brengen werd een tweede lijn toegevoegd waardoor vier ‘antwoorden’ mogelijk werden. (Ja, Nee, Misschien en Geen antwoord)

trigrammen i tjing

 

Voeg je aan twee lijnen een derde lijn toe dan krijg je een trigram en worden er acht combinaties mogelijk.

64 hexagrammen i tjing

De acht trigrammen symboliseren de acht stadia in de cyclus van groei en neergang, eb en vloed, verschijnen en verdwijnen, die op alle levensgebieden kunnen worden waargenomen.

Nog weer later werden de trigrammen gecombineerd tot hexagrammen (6 lijnen), wat vierenzestig combinaties ofwel vierenzestig transformatieve fasen opleverde.

De teksten bij de verschillende hexagrammen kunnen behoorlijk ondoorgrondelijk lijken. Het is de bedoeling om op zo’n tekst te mediteren, zodat het juiste inzicht kan rijpen. Enige achtergrond van de Chinese cultuur, helpt om om de I ‘Tjing hexagrammen te begrijpen.

In de teksten wordt veel gebruik gemaakt van de opmerkingen “fortuinlijk” of “onfortuinlijk”. Dit heeft niet alleen met geld te maken, maar moet gezien worden als gunstig of ongunstig op meerdere levensgebieden tegelijkertijd. Je was pas echt fortuinlijk wanneer je én geld had, én veel nageslacht én een behoorlijke overheidsbaan met aanzien. Aanzien was voor de Chinezen heel belangrijk. Een berisping of blaam, waar in de teksten veel naar wordt verwezen, krijgt met deze kennis een andere betekenis, dan wanneer we er met westerse ogen naar kijken.

Wanneer je een complete I Tjing wilt aanschaffen, raad ik je aan de vertaling van Richard Wilhelm te kopen of die van James Legge. Zij worden nog steeds beschouwd als de beste westerse vertalers van de I Tjing. De meeste bibliotheken hebben ook een aantal I Tjing-vertalingen staan. Je kunt zo’n vertaling eerst lenen om te kijken of je er mee uit de voeten kunt. Er staan ook mooie vertalingen online.

Voor alle Haindl Tarotkaarten waarop een I Tjing hexagram staat afgebeeld, geef ik een toelichting op de betekenis van dat hexagram in relatie tot de betreffende tarotkaart.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00