Haindl Tarot Aeon- Het Oordeel

Haindl Tarotkaart Aeon: Geboorte, dood, wedergeboorte.

Betekenissen: Vernieuwing. Optimisme, ondanks de pijnlijke periode van veranderingen. Verandering. Spontaniteit. Alles is mogelijk. Met andere ogen de oude wereld bekijken.

Keerzijde: Wedergeboorte. Veranderingen tegengaan. Het mogelijk niet erkennen van een nieuw leven.

Haindl Tarotkaart Aeon (het oordeel)

Het Griekse woord Aeon, de titel van deze Haindl tarotkaart, duidt op de tijdruimte waarin we leven en op de eeuwigheid. In die zin duidt de tarotkaart Aeon op het eeuwige leven. De zoektocht naar het eeuwige leven houdt ons mensen ontzettend bezig zoals ruimschoots blijkt uit mythen en religies. Het staat ons niet aan om geboren te worden en weer te vergaan. Er moet gewoon meer zijn.

De Hebreeuwse letter op tarotkaart Aeon is Shin. Shin duidt op de onveranderlijke vlam, op onze onveranderlijke kern. Hoewel al het tastbare op een gegeven moment vergaat, kan deze vlam, deze kern door niets worden aangetast. Zij is eeuwig, onveranderlijk en onnoembaar. Met name verlichte meesters uit het Oosten vertellen ons dat alles wat we kunnen benoemen niet ‘ik’ is. Je bent niet je lichaam, niet je denken, niet je diploma’s. Je ware zelf is dat wat eeuwig, onveranderlijk en onnoembaar is.

De rune op deze tarotkaart is Pertho. Wat het woord Pertho betekent, is eigenlijk niet bekend. Algemeen wordt aangenomen dat Pertho te maken heeft met een spel en zou kunnen duiden op een dobbelbeker of een speelstuk. Pertho duidt daarom op een kansspel en is symbolisch voor het lot, het onverwachte, het onvoorspelbare. Lijkt Naudiz (Gerechtigheid) onontkoombaar, Pertho biedt de mogelijkheid door de mazen van het net te glippen. Dit past heel mooi bij de betekenis van de tarotkaart Aeon als zoektocht naar het eeuwige leven om te ontsnappen aan de onafwendbare, fysieke dood.

Het astrologische teken op tarotkaart Aeon is het teken voor de planeet Pluto. Pluto duidt op het overstijgen van vormen zoals dood en wedergeboorte en duidt met name op transformatie en vernieuwing. Ook dit sluit aan bij de betekenissen van de tarotkaart Aeon.

Het idee van nieuw leven is door Haindl weergegeven in het beeld van het ongeboren kind dat onder het alziend oog van God afdaalt naar de Aarde. De lucht is onweersachtig. Onweer duidt op ontlading en loslaten en de regen wast de wereld schoon waarna alles weer fris en nieuw aanvoelt. De aarde is gespleten. In de ene kloof zien we water en in de andere kloof vuur. Het water uit de hemel daalt neer naar de rivier van water en het vuur stijgt vanuit de rivier van vuur omhoog naar de hemel. Dit suggereert niet alleen een eeuwige kringloop maar is ook een symbolische weergave dat de naar de hemel opstijgende gebeden van de mens worden gehoord en verhoord.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00