Tarotkaarten lezen: Over de vraag, legpatroon en interpretatie

Hoe haal je het meeste uit een tarotlezing?

Green Witch Tarot Pentakels VierWat een tarotlegging kan doen is informatie geven over de situatie waarnaar gevraagd wordt en info over wat je zou kunnen doen of zou moeten laten, om het gevraagde te bereiken. Dan heb je, in mijn opinie, een legging waar je iets aan hebt.

De Tarot Vraag

De vraag is belangrijk, want je kunt je afvragen, waarom stelt iemand die vraag? Is de vraag te open of een open deur? Met een open deur bedoel ik iets wat je zelf in de hand hebt. Bijvoorbeeld: Zal ik Engels gaan studeren? Dat is aan jou. Het is een keuze. Dus waarom stelt iemand die vraag? Is de vraag eigenlijk: Kan ik het wel? Zal ik door die studie met succes afronden? Of houdt de vraag verband met het nut van Engels op de arbeidsmarkt? Als je het gevoel hebt dat de vraag niet de juiste is, maar je weet niets anders te bedenken, dan stel je gewoon die vraag en de tarot zal je zeker een inzicht aanreiken, dat je verder kan helpen.

De Keuze van het Tarotlegpatroon

Bij de vraag zoek je een passend tarotlegpatroon. Het Keltisch Kruis is meestal een goede keuze. Maar vraagt iemand of hij Dit of Dat zal doen, dan is een keuzelegpatroon geschikter, of je moet de vraag terugbrengen naar één deel van de vraag en dan kan een Keltisch Kruis weer wel. Soms wil iemand weten wanneer zijn huis verkocht gaat worden. In dat geval zou ik eerst kijken of ik een antwoord kan krijgen met één kaart die de tijd aangeeft. Ligt die tijd binnen het aanvaardbare van de vrager, dan zie ik verder geen moeilijkheden. Vraagt iemand wat hij moet doen om zijn huis verkocht te krijgen, dan zou ik een Wat-te-doen-legging doen.
Heb je het legpatroon gekozen, dan gaan we de kaarten trekken en uitleggen volgens dat legpatroon. Daarna komt de interpretatie.

Tarotkaarten duiden – Blijf bij de vraag

Het is uitermate belangrijk om bij de vraag te blijven bij tarotleggingen.
Soms vraagt iemand naar werk, en omdat de Geliefde in de legging voorkomt, gaat ineens de hele uitleg over de relatie van de vrager. Dat is niet de bedoeling. Het komt weleens voor dat een legging niet over werk gaat, maar over de relatie, of dat werk de relatie in de weg zit, maar dan wordt er meestal gevraagd naar de relatie en de tarot laat bijvoorbeeld zien dat iemand zo gefocust is op werk, dat de relatie niet genoeg aandacht krijgt.

Stel iemand vraagt of ze hogerop kan komen op werk. De kaarten kunnen dan laten zien dat het van belang is dat je die wens kenbaar maakt met bijvoorbeeld Staven Zeven ergens in de legging. Het is ook mogelijk dat een opleiding van belang kan zijn, of dat je je meer gaat richten op samenwerking (Pentakels 3) of nauwkeuriger gaat werken (Pentakels 8). Maar er zijn legio mogelijkheden en het hele plaatje moet in zijn totaal meegenomen worden. En dan is het van belang om niet iets te verzinnen over wat jij als lezer denkt, maar bij de kaarten en de vraag te blijven. Wat zeggen de kaarten, daar gaat het om.

In het gunstigste geval kun je met een tarotlegging antwoord geven op de vraag en meer informatie over onderliggende twijfels of overtuigingen die als blokkades kunnen werken. Zoek daarna. Maar ga niet invullen vanuit je eigen overtuigingen. Laat de tarotkaarten spreken.

Geef een conclusie aan het eind. Dit is handig voor de vrager, om alles nog eens samengevat te krijgen, maar het helpt ook om te kijken of je wel bij de vraag gebleven bent.

Tips voor het duiden van tarot

Bij de Lente-leggingen heb ik al aangegeven dat wanneer je geen idee hebt, wat je met een legging aankunt, dat je dan de getrokken kaarten (na opschrijven van die kaarten inclusief positie) één kaart kunt trekken op de vraag: Welke kaart is de ingang tot deze legging? Of welke kaart is de blokkade. Als vervolg daarop kun je ook nog vragen: Welke kaart duidt op de oplossing.

Kijk ook voor de ‘vreemde eend in de bijt’. Die kaart kan een aanknopingspunt zijn voor het interpreteren van de legging. Dus een kaart die helemaal niet lijkt te passen bij de andere kaarten. Je kunt een legging hebben met allemaal negatieve kaarten (veel zwaarden bijvoorbeeld) en dan de Zon ergens in de legging. Kijk of je die Zon als uitgangspunt kunt nemen. Andersom is ook mogelijk. Een legging waar het zonnige van afspat met de Toren of Zwaarden Drie ertussen.

Een kaart trekken uit een ander spel kan ook handig zijn. Bij voorbeeld een Osho Zen Tarotkaart of een Pandorakaart.

pandorakaart Tegenslag

Blijf positief!

Ik voeg dit toe, omdat ik ter illustratie een Pandorakaart heb getrokken. En ik trok “Tegenslag”. Op deze kaart zien we een duiveltje huilend op de bank zitten, met op de achtergrond wolken met daarachter een enorme stralende zon. Kortom: Na regen komt zonneschijn. Mensen zitten in de problemen of voelen zich in de problemen, wanneer ze een tarotlezing willen. En de Tarotlegging zal een beeld geven van die problemen, maar ergens in de legging, ligt ook de oplossing. Dus probeer die metaforische zon te vinden. Daarbij, geloof ik sterk dat een positieve houding van vertrouwen en hoop de vrager meer zal helpen dan een gevoel van droefenis en machteloosheid.

===

Andere Artikelen over Tarot Leren Duiden

 

De Duivel uit de Halloween TarotTarotvoorspelling beangstigend en gevaarlijk?

Hoe ga je om met een beangstigende voorspelling? Het gebeurt regelmatig dat ik mailtjes krijg van mensen die of een tarotkaartlegprogramma hebben gebruikt of zelf de kaarten hebben getrokken en nu niet meer kunnen slapen van angst omdat ze denken dat de kaarten iets verschrikkelijks hebben voorspeld. Verder lezen >>

 

Beer leest tarotIn vier stappen een tarotlegging interpreteren

Vaak wordt mij gevraagd hoe ik het interpreteren van een tarotlegging aanpak. Ik heb dat geanalyseerd en ik doe dat in vier stappen die ik in dit artikel graag met je deel. Verder lezen >>