Tarot Kluizenaar loopt niet te koop met zijn kennis

Tarot KluizenaarTarot Kluizenaar: Bij het licht van een ander kun je ook zien!

Het voelt erg vreemd om nu iets over de Tarot Kluizenaar te zeggen, want meestal licht ik eerst Gerechtigheid toe en dan volgt de Kluizenaar. Na Kracht, komt bij mij normaal gesproken de Gehangene. Het is wel goed, dat ik nu eens een andere volgorde doe. Voor de flexibiliteit, zeg maar.

Maar goed, De Kluizenaar dus. Deze tarotkaart wordt ook wel De Heremiet genoemd. Beide woorden betekenen hetzelfde. Het Kleine boekje zegt over De Heremiet: voorzichtigheid: ook en vooral: verraad, dissimulatie, bedelen, corruptie.

Omgekeerd: isolatie, vermomming, politiek, angst, onredelijke voorzichtigheid.

Nog nooit van dissimulatie gehoord, en het internet hielp ook niet echt. Ben er daarom maar van uitgegaan dat het een vertaling is van het Engelse woord ‘dissimulation’ dat duidt op een vorm van bedrog om de waarheid te verbergen. Dit past wel bij de andere betekenissen. Het bevreemd mij dat de betekenissen die voor de rechtopstaande Kluizenaar worden gegeven, overwegend negatief zijn. Maar ook hier denk ik dat we weer te maken hebben met de manier van kaartlezen, waarbij iedere kaart wordt uitgelegd alsof alles maar van buitenaf op je af komt, alsof het leven je overkomt en je er zelf geen invloed op hebt. Bij de Kluizenaar zou de ‘waarzegster’ dan kunnen zeggen: “Ah, de Kluizenaar! U moet oppassen want er is een corrupt persoon in uw omgeving, die u bedriegt en de waarheid voor u verbergt! “

Er is een verschil tussen het ouderwetse, kermisachtige tarotkaarten lezen en de moderne manier om de tarot te lezen voor persoonlijke ontwikkeling.

Zelf zie ik de Kluizenaar als een kaart die duidt op het hebben opgedaan van wijsheid door levenservaring of studie. De Kluizenaar heeft een lantaarn in de hand, en kan anderen met zijn wijsheid helpen. Wat ik vaak zie in tarotconsulten, wanneer de Kluizenaar getrokken wordt, is dat de persoon waarvoor de tarotkaarten gelegd worden, inderdaad op een bepaald gebied heel kundig is en uitstijgt boven anderen in zijn vakgebied. Dit brengt ook vaak een gevoel van eenzaamheid met zich mee.

Als we nu kijken naar het verschil tussen de Kluizenaar als raadgever en de Hogepriester, dan denk ik, dat de Hogepriester drammeriger is. Hij wil je zijn kennis opdringen. Terwijl de Kluizenaar je graag advies geeft en je laat zien hoe hij zichzelf ontwikkelt heeft, welk pad hij heeft gelopen, maar je moet er wel om vragen. De Hogepriester daarentegen vertelt graag hoe het moet, maar heeft zelf niet altijd ervaren wat hij predikt.

Hierbij de kleurplaat De Kluizenaar.

Overzicht Tarotkaarten Kleuren

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00