Waarom ik geen tarotlezingen meer aanbied

Tarotconsulten zijn, zeg maar, niet mijn ding …

In het verleden had ik op mijn site een pagina met verschillende mogelijkheden voor tarotconsulten. Op Facebook werd mij gevraagd of ik op Facebook verdieping kon geven over wat Kelken Acht op verschillende posities in het Keltisch Kruis kan betekenen. En ook de Ridder van Pentakels. Ik kwam tot twee interessante conclusies, die ik altijd wel voelde, maar nooit zo onder woorden heb gebracht. Ik wil ze hier delen, omdat ik denk dat het van belang is voor zowel tarotlezers als voor degene die een tarotconsult aanvraagt.

Inbreng van de vrager bij een tarotsessie

kelken 8 gaat schilderen in ItaliëTen eerste ben ik van mening dat Tarot laten lezen geen passief gebeuren moet zijn voor de vrager. Je kunt bijvoorbeeld heel graag willen weten wat de kaarten zeggen over het toekomstperspectief van een nieuwe liefde, een nieuwe baan of welke situatie dan ook. Maar als vrager ben jij degene die de touwtjes in handen heeft van je levensloop. De verantwoordelijkheid ligt niet bij de kaarten, de tarotlezer of waar dan ook, maar bij jezelf. De vrager zit achter het stuur, of zou daar moeten zitten en niet op de achterbank. Al te vaak laten mensen zich de kaarten lezen en laten “het voorspelde” over zich heenkomen en gaan voorbij aan wat de tarot zegt of laat zien over ‘eigen inbreng’.

De Tarot is een middel om inzichten te krijgen, om zaken op een rijtje te zetten, om te achterhalen waar je jezelf blokkeert en hoe je dat kunt veranderen. De voorspelde toekomst staat niet vast, maar staat of valt met die eigen inbreng, met achter het stuur gaan zitten en jezelf door het leven rijden en niet laten rijden door ‘het lot’.

Net zoals wanneer je achter het stuur zit in je auto, kun je last hebben van andere weggebruikers en kunnen er ongelukken gebeuren. Je kunt dit zien als ‘lot’ en soms is dat misschien ook zo. Dan komen we in het ‘grijze gebied’ van de Wet van Aantrekkingskracht waarover ik geschreven heb in het artikel over de film Tangled en de Wet van Aantrekkingskracht. Maar misschien had je een bijna-botsing of nam je de verkeerde afslag omdat je niet goed zat op te letten. Een tarotlegging kan je door aanwijzingen helpen om ‘op te letten’. Als je zelf tarotkaarten leert lezen, kun je dit voor jezelf doen op allerhande vragen en dat is waardevol en ook vaak helend. Met één tarotlezing wordt dit vaak niet bereikt en veel mensen zoeken dit ook niet en willen gewoon de voorspelling. Dat kan en dat mag, maar het past niet bij mij en daarom heb ik besloten om geen tarotconsulten meer aan te bieden. Mijn weg is die van het aanbieden van tarotcursussen, zodat je voor jezelf (en voor anderen) tarot kunt leren lezen.

Bij het hierboven aangehaalde verhaal over Kelken Acht, schrijf ik dat Kelken Acht op het verleden er wellicht op duidt dat een eerdere Kelken 8-ervaring van belang is, omdat die ervaring en wat de vrager ervan geleerd heeft, hem kan helpen met zijn huidige vraag. Mensen waarvoor gelezen wordt, denken vaak dat de tarotlezer alles weet of zou moeten weten. Maar ik heb geen idee wat de vrager allemaal heeft meegemaakt, dus zal hij zelf moeten meewerken. Het gaat erom dat de vrager voor zichzelf alles omtrent zijn vraag helder krijgt, voor zichzelf. En daaraan meewerken, gaat hem het meeste opleveren, en zelf tarot leren lezen nog het allermeeste.
Als voorbeeld gaf ik het beeld van de Kelken 8-ervaringen van twee fictieve personen. Ze zijn allebei ooit eens naar Spanje verhuisd. De één vond het geweldig en kan zien hoe die ervaring hem kan helpen met zijn huidige plan om in Italië te gaan wonen. De ander vond het verschrikkelijk in Spanje, wat een waarschuwing voor hem zou kunnen zijn in verband met zijn plan om naar Italië te verhuizen. Waarom denkt hij dat deze verhuizing anders zal zijn? Het is goed om dat te onderzoeken.

Tarotkaart Ridder van Pentakels bezint eer ge begintInbreng van de tarotlezer

Mijn tweede conclusie is dat ik bij de Ridder van Pentakels nogal hamer op geduld en goede voorbereiding. De Ridder van Pentakels wil een bouwtekening voordat hij gaat bouwen. Zelf denk ik dat ik wel zonder kan en dat ik ‘op het oog’ en proefondervindelijk dat huis ook wel gebouwd krijg. Niet zo efficiënt en vaak moet ik alsnog terug naar af om met de bouwtekening in de hand overnieuw te beginnen. Het is mogelijk dat ‘mijn Ridder van Pentakels’ daarom zo’n zeurpiet is over geduld en goede voorbereiding.

Ik schreef aan het eind van mijn verhandeling over de Ridder van Pentakels op de verschillende posities in het Keltisch Kruis, dat deze nadruk op geduld en goede voorbereiding ook aan mij kunnen liggen, want ik ben niet zo heel geduldig en sla daarom graag stapjes over. En tarotlezingen, en met name de interpretaties van de tarotkaarten, worden uiteraard ook beïnvloed door het karakter, de filosofie, eigen ervaringen en kennis van de lezer.

Tarotcursussen geven, is wel mijn ding

Tarotcursussen geven, mensen helpen om de kaarten onder de knie te krijgen, vind ik heerlijk. Mijn cursussen bestaan uit theorie om de kaarten te leren, maar vooral van belang is het praktijkdeel dat meestal totaal bestaat uit het doen van leggingen voor jezelf en anderen. Cursisten mailen mij hun interpretaties en krijgen daar van mij feedback op. Dit meekijken en ideeën aanreiken voor verdieping, vind ik fijn om te doen. Het enige consult dat daarom nog wel bestaat is het Tweede Opinie tarotconsult. Dit tarotconsult is speciaal bedoeld, voor iedereen die bezig is zichzelf de kunst van het tarotlezen eigen te maken en een enkele keer feedback wil op de eigen interpretatie.